Ο διαλογισμός είναι για μένα!

Ο διαλογισμός είναι για μένα! (Πηγή Pixabay)

Ο Διαλογισμός είναι για μένα;

Πολύ συχνά έρχεται στο μυαλό μου μια παλιά σοφή ρήση του Ζεν που την είχα ακούσει από έναν βουδιστή δάσκαλο:  «Πρέπει να κάνεις καθιστό διαλογισμό 20 λεπτά κάθε μέρα, εκτός κι αν είσαι πολυάσχολος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνεις μια ώρα».   

Όσο κι αν σου ακούγεται παράξενο, έχει την βάση του. Ξέρεις γιατί; Επειδή ΕΙΔΙΚΑ εκείνες τις μέρες που είσαι φουλ στο στρες, που δεν σου φτάνει το 24ωρο για να τακτοποιήσεις όλες τις υποχρεώσεις σου, που  προσπαθείς μετά βίας να γλιτώσεις τον νευρικό κλονισμό από την πίεση που δέχεσαι από όλες τις μεριές, που όλα πάνε ανάποδα, που σκάνε ένα σωρό απρόοπτα και πρέπει να βρεις άμεσα λύσεις,  τ ό τ ε  α κ ρ ι β ώ ς   είναι που χρειάζεται να δώσεις ένα ολιγόλεπτο time out στον εαυτό σου, να ηρεμήσεις και να επανέλθεις στο κέντρο σου.

Δεν υπάρχει καλύτερος, πιο ωφέλιμος και πιο αποτελεσματικός τρόπος από τον διαλογισμό!

Μη νομίζεις ότι είναι μόνο γι αυτούς που είναι σε μια πνευματική αναζήτηση ή ακολουθούν ένα  πνευματικό «μονοπάτι», ή ανήκουν σε μια συγκεκριμένη θρησκεία.

Ο Διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση που όλοι μας έχουμε γευτεί, ακόμη κι αν δεν το θυμόμαστε, ή δεν ξέραμε πως λεγόταν έτσι. Δεν είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αντίθετα είναι στη φύση μας και μας είναι οικεία.

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, το παιχνίδι μας ήταν στιγμές διαλογισμού.  Όταν ξαπλώνεις το βράδυ και ακούς την ανάσα σου, παρατηρείς τον χτύπο της καρδιάς σου, νιώθεις την ροή του αίματος μέσα σου, είναι διαλογισμός. Το περπάτημα στην παραλία είναι στιγμές διαλογισμού, όταν φροντίζουμε ένα φυτό είναι στιγμές διαλογισμού.

Ίσως σε εντυπωσιάσει αυτό που θα σου πω αλλά ακόμα και όταν κάνουμε έρωτα με τον σύντροφό μας, είναι στιγμές διαλογισμού.

 

Στον σύγχρονο κόσμο μας, πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τον διαλογισμό. Αν ρωτήσεις όμως, «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ;», οι περισσότερες απαντήσεις απλώς θα προσεγγίσουν τον πυρήνα της ουσίας χωρίς όμως να είναι ακριβείς.

Δεν θα ξεχάσω, παλαιότερα, με ρώτησε μια φίλη τι κάνουμε στις συναντήσεις της ομάδας και της είπα «Μαθαίνουμε τεχνικές διαλογισμού, προσευχές και συζητάμε για ενεργειακές θεραπείες κλπ. κλπ.» και μου λέει «Διαλογισμό; Α, ξέρω!!! Αυτό που κάθεσαι χάμω με μπουρδουκλωμένα τα πόδια και πιάνεσαι και κοιτάζεις μια πράσινη τελεία σε έναν λευκό τοίχο!!!»…  Γέλασα βέβαια, τι να κάνω!

Στην πραγματικότητα, αυτές οι τεχνικές δεν επιτυγχάνουν να εκπληρώσουν τον στόχο τους που είναι να σταματήσουν την αέναη κίνηση των σκέψεων στο νου. Ο νους δεν είναι αντίπαλος, δεν χρειάζεται να τον περιορίσουμε, να τον καταστείλουμε, να τον δαμάσουμε, να τον ησυχάσουμε, ή ο,τιδήποτε άλλο έχετε ακούσει ότι θέλουμε να τον κάνουμε με τον διαλογισμό. Ο νους είναι ένας αέναος σχολιαστής και ο διαλογισμός δεν είναι μια απόπειρα να τον ελέγξεις.

 

Για το τι είναι τελικά ο διαλογισμός και τι δεν είναι, θα μιλήσουμε στο επόμενο ραντεβού μας.

 

Θα σας περιμένω εδώ!

Namaste!