Το ewoman πάει θέατρο: Ηχώ και Νάρκισσος

Το ewoman πάει θέατρο: Ηχώ και Νάρκισσος

Το έργο του Νότη Περγιάλη «Ηχώ και Νάρκισσος» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Χ(Σ)τροfη σε σκηνοθεσία Ελένης Δούναβη. Ο Νότης Περγιάλης ήταν συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός. Το 1954 η «Ηχώ και ο Νάρκισσος» παίχτηκε στο ραδιόφωνο, σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούσαν η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν.

ixonarkisos-ewoman

Η ιστορία της Ηχούς και του Νάρκισσου έχει κατοχυρωθεί ως ο κατεξοχήν μύθος για τον ανεκπλήρωτο έρωτα και την αλαζονεία. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει βασιστεί πάνω στο μύθο, για να περιγράψει άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά. Η ψυχρή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ζευγαριού είναι ο σημερινός ορισμός της συνεξάρτησης.

ixonarkisos2-ewoman.jpeg

Ο Νάρκισσος ήταν ένας πολύ όμορφος νέος που όπως ήταν φυσικό μαγνήτιζε όλα τα βλέμματα επάνω του. Ζούσε και περιπλανιόταν στο δάσος ώσπου τον ερωτεύτηκε παράφορα η νύμφη Ηχώ και τον ακολουθούσε όπου πήγαινε. Ο Νάρκισσος μια μέρα σε ένα ξέφωτο, είδε μια λίμνη και σταμάτησε γιατί του κέντρισε την προσοχή ο αντικατοπτρισμός του ειδώλου του στο νερό.

ixonarkisos3-ewoman

Όσο κοίταζε μέσα στη λίμνη την αντανάκλαση του τόσο περισσότερο λάτρευε το κάλλος του. Η ερωτευμένη νύμφη μάταια τον εκλιπαρούσε να της δώσει λίγη προσοχή προειδοποιώντας τον, να μην είναι τόσο κοντά στο νερό γιατί βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του. 

 

Η προειδοποίηση έγινε πραγματικότητα και ο Νάρκισσος βρήκε το θάνατο από πνιγμό, καθώς αποσβολωμένος θαύμαζε τον εαυτό του. Η Ηχώ θρήνησε τόσο βαθιά την απώλεια του, ο Δίας τη λυπήθηκε και μεταμόρφωσε τον Νάρκισσο σε λουλούδι και την Ηχώ σε φωνή για να λυτρωθούν και οι δυο.

ixonarkisosq-ewoman

Η παράσταση αρχίζει με ένα ηχητικό τοπίο, που ταξιδεύει τους θεατές σε περιβάλλον λίμνης την ώρα που φυσάει δυνατός άνεμος. Τρεις λυγερές, νεαρές νύμφες εμφανίζονται και εξαίρουν την ομορφιά της φύσης, του ανέμου και της ζωής με τρόπο που θυμίζει την διεκδίκηση στο ερωτικό παιχνίδι. 

 

Με εκφραστικά μέσα, την κατάλληλη μουσική επιμέλεια και τις συγχρονισμένες χορευτικές κινήσεις οι νύμφες και τα στοιχειακά του δάσους διηγούνται την άτυχη γνωριμία της Ηχούς με τον απρόσιτο Νάρκισσο από την αρχή έως και το αναπόφευκτο τέλος του, στα παγωμένα νερά της λίμνης. Το θεατρικό έργο αποπνέει μια ρομαντική, παραμυθένια διάσταση που μαγεύει και παρασύρει τους θεατές στην δίνη των διαδραματιζόμενων καταστάσεων.

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Ελένη Δούναβη

Χορογραφίες: Αφροδίτη Καλαφάτη

Σκηνικά-Κουστούμια: Κωστής Καπελώνης

Φωτισμοί: Ελένη Δούναβη

Μακιγιάζ: Κορίνα Τακαρώνη

Κομμώσεις: Αναστασία Αρσένη

Ερμηνεία: Γιώργος Τσακίρης, Άννα Μάγκου, Εύα Χριστοδούλου, Νεφέλη Τουλιάτου, Ιωάννα Μερκουριάδου, Δήμητρα Μπουρνελέ, Σίλια Κατράλη, Κατερίνα Μαυρομάτη.

 

Από Τρίτη 11/02 και κάθε Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια 75΄

Γενική είσοδος: 12€

Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού.

Χαλκιδικής 83, Γκάζι.