Ξέρεις τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί την ώρα του φαγητού;

Ξέρεις τι να μην πεις στο παιδί την ώρα του φαγητού;(pinterest)

Η ώρα του φαγητού είναι ιερή. Πολύ ποθητή. Γιατί, είμαι σίγουρος ότι και εσύ και το παιδάκι σου (όπως, και κάθε γνωστός μας) περιμένει πως και πως να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, να γυρίσει στο σπίτι και να απολαύσει το φαγάκι του. Ειδικά, το μικρό σου. Ιδιαίτερα, τις ημέρες που έχεις ετοιμάσει το αγαπημένο του φαγητό, που, πολλές φορές, είναι η σπεσιαλιτέ σου. Κάθε παιδάκι αγαπά ό,τι του φτιάχνει η μαμά του με αγάπη και θαλπωρή.

Σε αυτό το σημείο, όμως, θέλω, να φρεσκάρεις τη μνήμη σου και να επαναφέρεις στο μυαλό σου, το ρητό, που, όταν ήσουν εσύ η μικρή της οικογένειας, η μαμά σου δε σταματούσε να σου λέει (και να σου υπενθυμίζει): όταν τρώμε, δε μιλάμε. Αν κρίνω από τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, τελικά η μαμά είχε δίκιο….

Δώσε μου ένα λεπτό, για να σου εξηγήσω. Μία νέα έρευνα, σχετικά με το dinner time του μικρού σου, καταλήγει στο παρακάτω συμπέρασμα: Τα μηνύματα που δίνεις στο παιδί σου την ώρα του φαγητού είναι εξίσου σημαντικά (σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα περισσότερο) από το ίδιο το φαγητό που του ετοιμάζεις και σερβίρεις.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι 5 ατάκες που δεν πρέπει να πεις στο μικρό σου, τη στιγμή που κάθεστε στο τραπέζι, το πιρούνι έχει περικυκλώσει τα μακαρονάκια και είστε έτοιμοι να φάτε;

Fail No.1: Θα φας το γλυκό σου, μόνο, αν πριν, αδειάσεις το πιάτο με τα λαχανικά.

Χωρίς καν να το καταλάβεις, δημιουργείς στο μυαλό του παιδιού μία εντελώς λανθασμένη εικόνα: Το γλυκό είναι ο γαστρονομικός παράδεισος και τα λαχανικά η κόλαση. Αποτέλεσμα, δηλαδή, αντίθετο από αυτό που στοχεύεις. Παράλληλα, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν εξασφαλίζεις την αλλαγή μακροπρόθεσμα, αλλά παροδικά. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις; Αρχικά, να περιορίσεις την ποσότητα γλυκών που υπάρχει στο σπίτι. Αν δε δεις ούτε τότε αποτέλεσμα, προσπάθησε να κάνεις τα λαχανικά, πιο ελκυστικά.

Fail No.2: Είσαι πολύ περίεργο!

Με αλλαγή του τόνου φωνής, για να δώσεις έμφαση. Όμως, το να τοποθετηθείς εσύ η ίδια ταμπέλα στο παιδί σου, μόνο καλό δεν κάνει. Γιατί, η φράση περνά στο υποσυνείδητο του και μόνο εύκολα δε θα την αποχωριστεί μετά.

Fail No.3: Δε θα σου αρέσει, αλλά κάνε μία προσπάθεια 

H ζωή είναι γεμάτη από εκπλήξεις. Για αυτό, δε χρειάζεται να προϊδεάζεις το παιδάκι σου για τη γεύση του φαγητού. Άφησε το να αποφασίσει μόνο του, αν του αρέσει ή όχι.

Fail No.4: Τόσο λίγο; Φάει ακόμα μερικές μπουκιές από τα λαχανικά και το κοτόπουλο

Αν και η πρόθεση σου είναι άκρως θετική, με αυτή τη συνήθεια, το παιδί δε θα μπορεί, στο μέλλον, να καταλάβει πότε έχει πραγματικά χορτάσει και πότε τρώει απλά, για να σε ικανοποιήσει.

Fail No.5: Αύριο, θα φάμε αυτό. Τέλος!

Γίνε λίγο πιο διαλλακτική και άφησε το διάλογο να γίνει σύμμαχος σου. Ρώτησε το και, άμα δεν έχεις χρόνο, να του ετοιμάσεις το αγαπημένο του φαγητό, να είσαι σίγουρη ότι θα το καταλάβει. Γιατί, ο δεσμός μαμάς και παιδιού είναι μοναδικός!

Το είδαμε εδώ