Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινό φρικασέ με μανιτάρια

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινό φρικασέ με μανιτάρια

Και αφού αυτή την περίοδο,την περίοδο του κορονοϊού (ποιος θα μας το 'λέγε ότι θα μείνουμε στην ιστορία ως τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού) πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, ας δούμε μερικές σημαντικές συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την θωράκιση της υγείας μας.

-Δεν τρώμε ζάχαρη και κατ' επέκταση αναψυκτικά. Κοιμίζουν το ανοσοποιητικό και μέχρι να ξυπνήσει αν υπάρξει εισβολή από ιό χαθήκαμε!

-Σταματάμε τελείως τα τηγανιτά και προτιμούμε ωμές τροφές. Φρέσκα φρούτα, άφθονες ωμές σαλάτες και ώμους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

-Τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες C και D είτε σε μορφή συμπληρώματος είτε με φυσικό τρόπο.Βιταμίνη C πορτοκάλια ή λεμόνια, βιταμίνη D έκθεση στον ήλιο.

-Πίνουμε υγρά για να μην πάθουμε αφυδάτωση.

-Εννοείται ότι αποφεύγουμε το αλκοόλ.

-Τρώμε τόσο όσο. Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες (σάλτσες, λίπη) για να μην κουράζουμε τον οργανισμό μας και έτσι να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον εχθρό.

-Χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας μπαχαρικά, όπως κουρκουμά, τζίντζερ, κανέλα Κεϋλάνης, πιπέρι, μπούκοβο. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Και επειδή αγαπώ πολύ το τζίντζερ γιατί τα οφέλη του είναι πολλά πάμε να το συνδυάσουμε με άλλα προϊόντα και να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε.

Ωραίες οι συνταγές αλλά ο αυτοσχεδιασμός στην κουζίνα με προϊόντα που έχεις στο ψυγείο σου και στο ντουλάπι σου είναι σαν ταξίδι που δεν ξέρεις που θα σε πάει με οδηγό την φαντασία και τη γεύση.

Εγώ το έκανα αυτό το ταξίδι και πραγματικά ο προορισμός επιβεβαίωσε τους ουρανίσκους μας.

Ακολουθώντας όλες τις αρχές της υγιεινής διατροφής που προαναφέρθηκαν έφτιαξα φρικασέ με μανιτάρια, τζίντζερ, σπανάκι, κόκκινη καυτερή πιπεριά και άλλα. Ορίστε η συνταγή.

Υλικά:

-Μια μεγάλη συσκευασία λευκά μανιτάρια (μικρά ή μέτρια)

-Ένα σφηνοπότηρο φρέσκο χυμό τζίντζερ

-Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-Δύο, τρείς σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

-Σέλινο τρία, τέσσερα κλωναράκια ψιλοκομμένα

-Άνηθο πέντε, έξι κλωναράκια ψιλοκομμένα

-Μισή κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

-Αλάτι

-Λάδι

-Ξύδι

-Σπανάκι

-Λεμόνι χυμό από ένα ή δύο αναλόγως τις γεύσεις σας

-Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι.

Εκτέλεση:

-Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για λίγο. Τα σβήνω με το ξύδι. Ρίχνω το σκόρδο, την πιπεριά, τον χυμό τζίντζερ, το σέλινο, τον άνηθο και τα αφήνω λίγο να βράσουν. Προσθέτω το σπανάκι και τα αλατίζω. Μόλις μαραθεί το σπανάκι προσθέτω νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Τα αφήνω να βράσουν.

Σε αυτό το διάστημα στύβω το ή τα λεμόνια. Μέσα τους ρίχνω το ταχίνι και τα χτυπάω. Προσθέτω και λίγο ζωμό από την κατσαρόλα τα ανακατεύω μέχρι να γίνουν ένα μείγμα και το ρίχνω στην κατσαρόλα αντί για αυγολέμονο. Αφήνω να πάρουν μια βράση και κατεβάζω από την φωτιά. Είναι έτοιμο. Καλή όρεξη.

frikase-ewoman

Συμβουλή: Αν θα βάλετε και πιπεριά και τζίντζερ εξαρτάται από το αν τρώτε καυτερά φαγητά.Ή βάλτε περισσότερο ή λιγότερο αναλόγως τα γούστα σας. Έτσι και αλλιώς το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να καίει στην αρχή και να φεύγει αμέσως. Αυτή του την ιδιότητα θα δώσει και στο πιάτο σας κάνοντας το ιδιαίτερο.