Ξεκίνησε διαλογισμό για να καθαρίσεις από την αρνητική ενέργεια

Ξεκίνησε διαλογισμό για να καθαρίσεις από την αρνητική ενέργεια (pixabay)

Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να "καθαρίσουμε" από την αρνητική ενέργεια και να ηρεμήσουμε.

Αυτές τις δύσκολες μέρες όσο κι αν προσπαθούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι και θετικοί, είναι λογικό συχνά μαύρες σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό μας. Πολλοί μάλιστα παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα λόγω του άγχους.

Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να "καθαρίσουμε" από την αρνητική ενέργεια και να ηρεμήσουμε, πράγμα που είναι απαραίτητο μέσα στην απομόνωση. Βέβαια, πολλοί ίσως δεν έχουν δοκιμάσει ξανά να διαλογιστούν ή μπορεί να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην όλη διαδικασίr, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί τρόποι, σχετικά εύκολοι, που θα σας μυήσουν σε αυτή την πνευματική διεργασία. Άλλωστε πέρα από την αντικαταθλιπτική του δράση, σύμφωνα με το bovary.gr, ο διαλογισμός βελτιώνει την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης και βοηθάει στην καταπολέμηση των εθισμών μας. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί ακόμα και να αλλάξει τη δομή των κυττάρων του σώματος προς όφελος μας, προφυλάσσοντας τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση.

 

1. Αυτό που χρειάζεται καταρχάς είναι να βρείτε δέκα με δεκαπέντε λεπτά -αυτός ο χρόνος είναι αρκετά καλός για έναν αρχάριο, σταδιακά μπορείτε να τον αυξήσετε- ένα σημείο του σπιτιού όπου μπορείτε να είστε εντελώς μόνοι χωρίς περισπασμούς. Κλείστε το κινητό σας ή βάλτε στο αθόρυβο και περιορίστε τους θορύβους. Πριν ξεκινήσετε κάντε μερικές διατάσεις, μαλακά, στείλτε την ανάσα σας στο σημείο που νιώθετε πόνο και προσπαθήστε να απελευθερώσετε το σφίξιμο των μυών.

2. Πολλοί θεωρούν ότι ο διαλογισμός γίνεται στο πάτωμα, όμως η καλύτερη στάση είναι σε μια άνετη καρέκλα με τα πόδια σας να πατάνε καλά στο έδαφος. Μην σφίγγετε τους ώμους σας και αφήστε τα χέρια σας ήρεμα πάνω στους γοφούς σας. Αφού νιώσετε καλά, μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και να ξεκινήσετε. Κάποιοι ειδικοί όμως προτείνουν και τον περιπατητικό διαλογισμό, που σημαίνει ότι σε συγκεκριμένο χώρο αρχίστε να περπατάτε αργά και με σταθερό ρυθμό. Συγκεντρωθείτε στα πέλματά σας και φροντίστε να πατάτε καλά στο έδαφος, νιώθοντας κάθε άρθρωση της πατούσας.

Είναι καλό για εσάς που κάνετε τις πρώτες προσπάθειες να συγκεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σε ένα αντικείμενο, ακόμα και σε μια λέξη ή έναν ήχο. Εξίσου αποτελεσματικό είναι να εστιάσετε στην αναπνοή σας, προσπαθώντας να επιμηκύνετε όσο μπορείτε την εκπνοή σας. Το καλύτερο όμως είναι να συνδυάσετε την παρατήρηση ενός αντικείμενου με την διαδικασία της αναπνοής. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι και προσπαθήστε να εντοπίσετε όλες τις λεπτομέρειές του, θα εκπλαγείτε. Στην αρχή ίσως σας είναι δύσκολο να ηρεμήσετε το μυαλό σας. ("Ηρεμώ" είναι η σωστή λέξη κι όχι "αδειάζω" όπως πολλοί θεωρούν). Μην απογοητευτείτε, αυτό είναι σύνηθες, επιμείνετε στην προσπάθειά σας και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.

Φυσικά μην περιμένετε θαύματα από την πρώτη μέρα. Αντίθετα πρέπει να εντάξετε τον διαλογισμό στο καθημερινό σας πρόγραμμα, προκειμένου να εξοικειωθείτε και να βρείτε το κλειδί που θα σας βοηθήσει.

3. Διαλογισμό όμως μπορούμε να κάνουμε και τρώγοντας ή πίνοντας, όπως υποστηρίζει ο Mike Brooks, διευθυντής του Austin Psychology and Assessment Center, που μας συμβουλεύει να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά του φαγητού και κάθε γουλιά από το ρόφημά μας -αποφεύγετε φυσικά το αλκοόλ και προτιμήστε αφεψήματα με βότανα.

4. Επίσης, μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και αν το ευχαριστήσετε νοερά που υπάρχει στη ζωή σας και σας προσφέρει την αγάπη του. Θα νιώσετε αυτόματα πολύ καλύτερα

5. Χρησιμοποιήστε μια θετική φράση ως προσευχή, την οποία μπορείτε να επαναλαμβάνετε με κανονικό ρυθμό. Εστιάστε σε αυτό που χρειάζεστε περισσότερο και φτιάξτε το δικό σας μάντρα, όπως λένε οι γκουρού. "Η αγάπη ας κατακλύζει τη ζωή μου", "Υγεία και ευτυχία για όλους τους ανθρώπους", "Συγχωρώ όσους με πλήγωσαν και τους κατανοώ" είναι μερικά παραδείγματα, που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε. Άλλωστε η δύναμη της σκέψης είναι τεράστια, οπότε το να σκέφτεστε έντονα κάτι όμορφο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Τέλος, εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό, όπως το Meditate, το Calm και το Mindfulness Meditation, θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Το είδαμε εδώ