Η πανδημία έφερε μαζί της μεγάλες αλλαγές που θα μείνουν για πάντα

Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές που θα μείνουν για πάντα(pixabay)

Η κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επιβολή καραντίνας έχει φέρει αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Η ανάγκη για lockdown σε όλο τον πλανήτη δημιούργησε μία κρίση, η οποία απαιτεί την προσαρμογή μας σε μία νέα πραγματικότητα. Ήδη, πραγματοποιούνται τεράστιες αλλαγές σε τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως η εργασία και η εκπαίδευση. Μάλιστα πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως οι μεγάλες αλλαγές που έχουν παρουσιαστεί στις ζωές μας ήρθαν να μείνουν για πάντα! Οι οχτώ μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας η πανδημία είναι οι ακόλουθες…

Οι οχτώ μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας η πανδημία

Δουλειά από το σπίτι

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξει στη ζωή μας ο κορψνοϊός είναι ο τρόπος που εργαζόμαστε. Η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πείραμα εργασίας από το σπίτι στην ανθρώπινη ιστορία. Βλέπουμε την επίδραση του διαδικτύου, οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να μείνουν συνδεδεμένοι. Η δουλειά από το σπίτι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ήρθε για να μείνει και πλέον αρκετές δραστηριότητες, όπως οι συναντήσεις απομακρυσμένων συνεργατών μέσω video chat, πρόκειται να συνεχιστούν και μετά την πανδημία. Αναλυτές τονίζουν ότι αρκετοί εργοδότες μάλιστα σκέφτονται να επιτρέψουν τουλάχιστον στο 25% των εργαζομένων να δουλέψει από το σπίτι του.

 

Η εκπαίδευση γίνεται ψηφιακή

Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιούνται και στην εκπαίδευση, η οποία βρίσκεται στα βήματα της εργασίας και πλέον αρκετές διαδικασίες γίνονται ψηφιακά. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα online μαθήματα δεν πρόκειται να φύγουν. Είναι πιθανό να έχουμε αύξηση μαθησιακών περιβαλλόντων που περιλαμβάνουν την μάθηση σε φυσικές τάξεις, αλλά και στο διαδίκτυο. Πάντως, αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως οι πλατφόρμες ψηφιακής μάθησης δεν θα υποκαταστήσουν τη φυσική τάξη, όμως θα υπάρξει «έκρηξη» τεχνολογιών που θα φέρνουν νέα εμπειρία στη μάθηση.

 

Η ψηφιακή επικοινωνία στο επίκεντρο

Η καραντίνα έχει φέρει την ανάγκη για περισσότερη επικοινωνία, η οποία συμβαίνει κυρίως μέσω διαδικτύου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν άμεση στροφή στις ψηφιακές τεχνολογίες και στις δυνατότητες που προσφέρουν. Κάθε μέρα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Άνθρωποι που είχαν να ειδωθούν χρόνια, πλέον μιλούν κάθε μέρα. Συνεχίζουν τη φυσική τους ζωή μέσω διαδικτύου. Σε γενικά πλαίσια, πραγματοποιείται μία ευρύτατη ψηφιακή αλλαγή. Εταιρείες και οργανισμοί, οι οποίοι καθυστερούσαν τέτοιες διαδικασίες, πλέον τις επιταχύνουν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

 

Ο τρόπος παραγωγής αλλάζει

Η αγορά αντιμετωπίζει μία νέα πραγματικότητα στον τρόπο, με τον οποίο παράγονται τα προϊόντα. Οι περισσότερες εταιρείες συνδέονται με άλλες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» προμήθειας υλικών. Όμως, η «αλυσίδα» αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας της έλλειψης των βασικών αγαθών. Στο μέλλον οι εταιρείες αναμένεται να αναλύουν καλύτερα τα ποσοστά των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Οι επιχειρήσεις πρόκειται να μοντελοποιήσουν τα διάφορα αρνητικά σενάρια, όπως και τις ενέργειες που θα χρειαστούν ώστε να δημιουργήσουν την απαιτούμενη ανθεκτικότητα για το μέλλον.

 

Οι νέες ιδέες βρίσκονται στο προσκήνιο

Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού αναμένεται να φέρει και νέες ιδέες στην αγορά. Πλέον απαραίτητο προσόν θα είναι να μπορεί κανείς να προσαρμόζεται σε καταστάσεις που αλλάζουν συνεχώς. Η επιβίωση θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία, λένε οι ειδικοί. Έτσι, αρκετές επιχειρήσεις θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, προκειμένου να αποκτήσουν διαφορετικές πηγές εσόδων. Για παράδειγμα τα τοπικά καταστήματα ρούχων θα πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, ώστε να διευρύνουν τις εργασίες τους και πέρα από την γειτονιά τους.

 

Η υγειονομική περίθαλψη καλείται να δώσει λύσεις

Ακόμη ένας κλάδος που πραγματοποιεί στροφή στην ψηφιακή εποχή είναι η υγειονομική περίθαλψη. Οι μεγάλοι ιατρικοί οργανισμοί αναζητούν ψηφιακά εργαλεία, όπως η τηλε-ιατρική, ώστε να αντιμετωπίσουν το μεγάλο φόρτο εργασίας. Έτσι, οι τεχνολογίες υγείας πρόκειται να διαδραματίζουν έναν απαραίτητο ρόλο στην επόμενη μέρα. Η υγεία θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις σε παλιά προβλήματα, ώστε να παρέχει στους γιατρούς ιατρικά δεδομένα των ασθενών με ταχύτητα. Μέσα σε 12-18 μήνες περιμένουμε οι κβαντικοί υπολογιστές να δίνουν λύσεις σε προβλήματα ρουτίνας.

 

Οι μεταφορές ανακάμπτουν και εξελίσσονται

Ο κορωνοϊός αναμένεται να φέρει και τεράστιες αλλαγές και στον τρόπο μετακίνησης. Οι κυβερνήσεις πρόκειται να «επανασχεδιάσουν» τις πόλεις με έμφαση στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο. Έτσι, εφαρμογές rideshare, ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας. Αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε. Αρχικά ο κόσμος θα στραφεί ξανά στον εσωτερικό τουρισμό, ενώ θα προτιμήσει μέσα μεταφοράς με τον λιγότερο κόσμο, όπως τα τρένα.

 

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια υποχωρούν

Ο Covid-19 απέδειξε ότι εταιρείες οι οποίες χρειάζονται τεράστιες χρηματοδοτήσεις και ακολουθούν στρατηγικές που απαιτούν μεγάλα ποσά μηνιαίως είναι εύθραυστες. Η κρίση φέρνει νέα πραγματικότητα στην οικονομία, με τις κερδοφόρες επιχειρήσεις να παίρνουν το πάνω χέρι. Η έννοια της πολύτιμης εταιρείας θα αλλάξει. Αντί για την χρηματοδότηση και το κέρδος, οι επενδυτές θα δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στη δομή, την κουλτούρα και την ευελιξία του οργανισμού.

Το είδαμε εδώ