Στο μικροσκόπιο της Ι.Γκανέτσα: «Η αλεπού μοδίστρα», Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Στο μικροσκόπιο της Ι.Γκανέτσα: «Η αλεπού μοδίστρα», Εκδ. Ελληνοεκδοτική

Η Χριστίνα Ντούμα είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Η αλεπού μοδίστρα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και ανήκει στην ευρύτερη σειρά «Βιβλία για καλό σκοπό». Ο καλός σκοπός, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η στήριξη του δύσκολου αγώνα της οικογένειας του Θοδωρή Ντούμα στη μάχη με τον χρόνο ενάντια στη νόσο Batten.

Η νόσος CLN3 (Batten Disease), είναι κληρονομική και νευροεκφυλιστική. Προσβάλλει 1 στους 12.500 ανθρώπους ενώ οι στατιστικές θέτουν ως όριο για τη ζωή του ασθενή τα 20 χρόνια. Ο Θοδωρής είναι 25 ετών και έχει πάει κόντρα σε όλες τις ιατρικές προβλέψεις. Σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν σταματά να ονειρεύεται. Είμαστε εδώ να αναδείξουμε την προσπάθεια και το -ούτως ή άλλως- πολύ αξιόλογο βιβλίο γιατί κι εμείς πιστεύουμε στη θέληση για ζωή, αγαπάμε τα όνειρα και έχουμε ανάγκη τα θαύματα.

 1-ewoman

κ. Ντούμα, ούσα και η ίδια μαμά, θέλω να πω ότι δεν είμαστε εδώ απλώς για έναν καλό σκοπό. Είμαστε εδώ για έναν ιερό σκοπό που δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι η προσπάθεια μιας αγαπημένης οικογένειας ενάντια στον χρόνο. Πώς κυλούν τα χρόνια με μια τέτοια ασθένεια;

 Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την υποστήριξή σας και το υπέροχο ενδιαφέρον σας.

Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα να υπηρετήσω την νόσο και όχι να της εναντιωθώ. Πληρώνω τα λύτρα που μου ζητά για να μην τα πληρώσει το παιδί μου. Αυτά που μου ζητά είμαι πρόθυμη να το δώσω, αρκεί το παιδί μου να ζήσει, όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να ζήσει όσο γίνεται με ποιότητα. Έτσι επιστρατεύω κάθε μέρα υπομονή και υπακούω, πολεμώ και πάνω από όλα προσεύχομαι. Τρία πράγματα είναι αυτά που έχουν σημασία τελικά: Η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη.

2-ewoman

Αν σας δώσω το όριο των 5 λέξεων προκειμένου να περιγράψετε τον Θοδωρή σήμερα, ποιες είναι αυτές;

 Πειθαρχία, Τόλμη, Ελπίδα, Αγάπη, Γενναιοδωρία.

 3-ewoman

θα ήθελα και τη δική σας προσωπική κατάθεση για όλα αυτά τα χρόνια. 5 λέξεις για τη μαμά και συγγραφέα Χριστίνα Ντούμα.

 Πίστη, Υπομονή, Πειθαρχία, Υπακοή, Τόλμη.

 5-ewoman

Υπήρξαν στιγμές που η ζυγαριά έγειρε υπέρ των φόβων αντί των ονείρων; Τι σας βοήθησε να επιστρέψετε από το σκοτάδι στο φως;

Φυσικά και υπήρξαν στιγμές και όχι μόνο στιγμές αλλά διαστήματα μεγάλα που ο φόβος ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα. Όσες φορές κινδύνευσα από το βάρος του φόβου της θλίψης, του πόνου και της απελπισίας να λυγίσω, αυτό που έσωσε και μένα και την οικογένειά μας είναι το ότι στραφήκαμε προς τον Θεό .

Πάντα στις δύσκολες στιγμές ήρθε η αρωγή και η στήριξη που χρειαστήκαμε μέσα από τον συνάνθρωπο.

Ο πιο όμορφος τρόπος να εμφανίζει τα Θαύματά Του ο Θεός είναι ο συνάνθρωπος. Όσες φορές λοιπόν και να έγειρε η ζυγαριά προς το σκοτάδι, ξαναγύρισε πίσω με έναν θαυμαστό τρόπο που εκδηλώθηκε μέσω των συνανθρώπων μας.

 6-ewoman

Ο Διονύσης Βαλεριάνος και οι Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας εμπιστεύτηκαν σε αυτήν την προσπάθειά, στηρίζουν τον δύσκολο αγώνα σας και ανέλαβαν την έκδοση της σειράς παραμυθιών «Τα όνειρα του Θοδωρή». Ήταν εύκολο να πείσετε τον ευρύτερο εκδοτικό κόσμο;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να τονίσω ότι από κανέναν εκδοτικό οίκο πού πλησιάσαμε δεν είχαμε άσχημη αντιμετώπιση. Είχαμε σχεδόν από όλους και άμεση και προπάντων ευγενική ανταπόκριση. Η αλήθεια είναι ότι η ευλογία της αμεσότητας που υπήρχε με τον κύριο Βαλεριάνο ήταν απίστευτη.

Δεν υπήρχε ή έμμεση προσέγγιση όπως έγινε με τους άλλους εκδοτικούς οίκους. Ο κύριος Βαλεριάνος μας πλησίασε άμεσα συζητήσαμε το πρόβλημά μας και δεν σκέφτηκε καθόλου σαν επαγγελματίας. Δεν αναλογίστηκε κανένα ρίσκο γιατί δεν σκέφτηκε σαν εκδότης αλλά πρωτίστως σαν άνθρωπος. Ειλικρινά πιστεύω πως τον έστειλε ο Θεός στον δρόμο μας.

9-ewoman

Το πρώτο παραμύθι με τίτλο «Η Αλεπού μοδίστρα» βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. Κι από ότι γνωρίζω ακολουθούν κι άλλα. Η συγγραφή παραμυθιών ήταν μικρόβιο ή γεννήθηκαν παράλληλα με τη «συγκατοίκηση» με την ασθένεια;

 Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούω παραμύθια. Τρελαινόμουν να ακούω αλλά και να φτιάχνω ιστορίες. Αυτό με βοηθούσε στις δύσκολες στιγμές, μου έδινε δύναμη, σκοπό και ένα κόσμο γεμάτο αρχές που πάλευα να φτάσω. Με την νόσο ζούμε είκοσι χρόνια τώρα. Με φοβερές μάχες χωρίς σταματημό και πολλά μπρος πίσω.

Τα παραμύθια πάντοτε είχαν μια πάρα πολύ σημαντική θέση στη ζωή μου αλλά με την νόσο είναι ένα αληθινό στήριγμα για μένα. Τώρα μάλιστα που εκδίδονται, εκτός από ηθική και ψυχική στήριξη συμπληρώνουν την τεράστια χρησιμότητα τους και με μια ακόμα σπουδαία λειτουργία, αυτή της εύρεσης οικονομικών πόρων και της ευαισθητοποίησης για τη νόσο και τον αγώνα μας, πράγματα τόσο σημαντικά για την οικογένεια μου και το παιδί μου.

 
Το παραμύθι διηγείται την ιστορία μιας αλεπούς που εξαπατά τα ζώα του δάσους, εκείνα αντιδρούν, τη συλλαμβάνουν και την ώρα της δίκης μπαίνουν στο δίλημμα: να τη δικάσουν πολύ αυστηρά ή να τη συγχωρέσουν και να της δώσουν μια ευκαιρία να επανορθώσει. «Συγχώρεση ή τιμωρία». Πόσα συχνά έχετε μπει σε αυτό το δίλημμα;

 Έχουμε πολύ σωστά διδαχθεί ότι όπως κρίνουμε τους άλλους ανθρώπους θα κριθούμε και εμείς. Επειδή όλοι μας είμαστε γεμάτοι αδυναμίες και συχνά πυκνά πέφτουμε σε παραπτώματα θα θέλαμε να κριθούμε με κατανόηση και συγχώρεση. Αυτό πρέπει να κάνουμε και για τους συνανθρώπους μας.

Όποτε βρισκόμαστε στο δίλημμα τιμωρία η συγχώρεση πάντα το συμφέρον όλων μας είναι η πλάστιγγα να γέρνει προς τη συγχώρεση. Αφού λοιπόν έτσι θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσουν, με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και εμείς τους άλλους. Όποτε έχω βρεθεί σε αυτό το δίλημμα, έτσι σκέφτομαι και προσπαθώ να βρω τη δύναμη να κάνω στον συνάνθρωπό μου αυτό που θα ήθελα να κάνει και αυτός για μένα στα λάθη μου, να με συγχωρέσει.

8-ewoman

Εδώ θα μου επιτρέψετε να σας πω κάτι που παρατήρησα. Τα παιδιά φτάνουνε ακόμα πιο βαθιά από εμάς τους ενήλικες στο νόημα του παραμυθιού. Ενώ όλοι μας (και εγώ βέβαια) στεκόμαστε στη συγχώρεση, τα περισσότερα παιδιά παρατήρησα ότι εστιάζουν στη μετάνοια της αλεπούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που πήρα από τα παιδιά που διάβασαν το παραμύθι. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ανθρώπου είναι η μετάνοια.

Είναι σημαντικό να μπορείς να συγχωρείς αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να μετανοήσεις. Είναι η τελική κατάληξη του γνώθι σεαυτόν. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου να μετανοείς για αυτές και να προσπαθείς να τις διορθώσεις.

 7-ewoman

Αλλάζουν πιστεύετε οι άνθρωποι όπως αλλάζει η αλεπού της ιστορίας; Κι αν ναι, μπορούν να  κρατήσουν την αλλαγή -θεωρείτε- ως τέλους ή οι αλλαγές στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι παροδικές; Παραμένει δηλαδή η αλεπού πάντα μια πονηρή αλεπού;

Πολύ συχνά οι άνθρωποι αλλάζουν παροδικά ώστε να προσαρμοστούν σε τρέχουσες συνθήκες για να γλιτώσουν κάποια τιμωρία ή να έχουν οφέλη. Αυτή η αλλαγή είναι επιφανειακή και εξαφανίζεται μόλις οι συνθήκες αλλάξουν. Είναι πολύ πιο σπάνιες οι φορές που οι άνθρωποι αλλάζουν αληθινά και αυτό δεν οφείλεται σε εξωτερικές συνθήκες, παρόλο που αυτές μπορούν να γίνουν αφορμή και εφαλτήριο. Όμως η αληθινή αιτία της αλλαγής είναι εσωτερική και προέρχεται από συνειδητοποίηση και συνεχή άσκηση.

Το περιβάλλον έχει μεγάλη χρησιμότητα στο να μας δείξει ποια είναι τα μειονεκτήματά μας και οι ελλείψεις μας. Όμως η συνείδηση είναι αυτή που θα αποφασίσει να γίνει η βαθιά και ριζική αλλαγή. Πάλι όμως αυτό δεν φτάνει χρειάζεται και η θέληση να ασκηθούμε ακατάπαυστα πάνω σε αυτήν την αλλαγή. Είναι σπάνιο να αλλάζει κάνεις, δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Αυτή την εξαίρεση είναι καθήκον μας ως κοινωνία αλλά και ατομικά να την μετατρέψουμε σε κανόνα.

Αν αυτό συμβεί οι ανθρώπινοι νόμοι θα μας είναι άχρηστοι. Δεν θα χρειαζόμαστε την εξωτερική επιβολή αλλά την εσωτερική συνειδητοποίηση και άσκηση.

 12-ewoman

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι «Τα όνειρα του Θοδωρή», όπως και τα όνειρα κάθε παιδιού είναι υποχρέωση όλων μας να τα καλλιεργούμε και να τα διαφυλάσσουμε. Καθένας στο μέτρο που μπορεί. Δώστε μας τους συνδέσμους όπου μπορούν οι αναγνώστες να ενημερωθούν για το θαύμα του Θοδωρή και τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν.

 Οι σύνδεσμοι όπου μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες είναι το site μας: https://www.theodoresmiracle.org/

Η σελίδα του Θοδωρή στο Facebook: https://www.facebook.com/theodoresmiracle

και το προφίλ μου στο Facebook: https://www.facebook.com/christinabouraimi

 16-ewoman

Αφήνω το κλείσιμο τη συνέντευξη σε εσάς. Τι θα θέλατε να πείτε που δεν έχει ακόμη ειπωθεί;

Πριν κλείσω θα ήθελα να σας πω ότι πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τiς ερωτήσεις. Έχουν βάθος και προβληματισμό. Το ξέρετε ότι σκέφτηκα καινούργια πράγματα πάνω στο παραμύθι με τις ερωτήσεις σας; Σας ευχαριστώ γι’ αυτές.

Στην ερώτησή σας, λοιπόν: Γεννηθήτω το θέλημα Του !!!!! Είναι κάτι που λέω πάντα αλλά κάθε φορά είναι σαν να το λέω πρώτη φορά, είναι ξεχωριστή.

Είναι η πυξίδα της ζωής μου.

Συνέντευξη στη συγγραφέα Ιωάννα Γκανέτσα.

38-ewoman

34-ewoman

 

37-ewoman

 

31-ewoman

29-ewoman

 

17-ewoman

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ