6 συμπτώματα που σου αποκαλύπτουν πως είσαι ψυχικά εξαντλημένος

6 συμπτώματα που σου αποκαλύπτουν πως είσαι ψυχικά εξαντλημένος(pixabay)

Όταν νιώθουμε εξάντληση μας γεννιούνται πολλά εύλογα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ”Περνάω μια πιεσμένη περίοδο;”, ”Γιατί έχω τόσα πολλά να φροντίσω;”, ”Γιατί τρέχω όλη μέρα;”. Συνδέουμε πάντα την εξάντληση μας με τη σωματική κόπωση.

Το παράδοξο ερώτημα που υπάρχει ωστόσο είναι το εξής: ”Όταν οι ρυθμοί μας δεν έχουν αλλάξει, γιατί εξακολουθούμε να νιώθουμε κουρασμένοι;” Μήπως δεν είναι το σώμα μας αυτό που τελικά χρειάζεται φροντίδα αλλά η εξάντληση πηγάζει καθαρά και μόνο από την ψυχολογία μας; Μήπως τελικά είμαστε κουρασμένοι ψυχικά και όχι σωματικά;

Μπορείτε να καταλάβετε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία αν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα.

Ψυχολογική εξάντληση – Τα 6 συμπτώματα της

1.Δεν ξεκουράζεστε ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί όλο το βράδυ.

Όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής, είναι δεδομένο πως την επόμενη μέρα, θα νιώθουμε εξάντληση και το σώμα μας «βαρύ» και κουρασμένο. Όταν, όμως, κοιμόμαστε επαρκώς, οι βραδινές μας συνήθειες δεν έχουν αλλάξει και το πρόγραμμά μας παραμένει σταθερό, η κούραση δεν δικαιολογείται. Αν σας είναι δύσκολο να ξυπνήσετε και να σηκωθείτε το πρωί απ’ το κρεβάτι ενώ έχετε συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες ύπνου, θα πρέπει να δείτε τι μπορεί να φταίει και γιατί αισθάνεστε ψυχικά κουρασμένη. Μπορεί για παράδειγμα να μην είστε πια ικανοποιημένη από τη δουλειά σας ή να είστε σε μία τοξική σχέση που σας κάνει να νιώθετε έτσι. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε την πραγματική αιτία του προβλήματος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του.

 

2.Θέλετε να ξεφύγετε από την πραγματικότητα.

Αν αρκετές φορές μέσα στη μέρα, πιάνετε τον εαυτό σας να ονειροπολεί και να θέλει να ξεφύγει από την πραγματικότητα, τότε πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα που σας ενοχλούν. Όταν φανταζόμαστε μια ζωή διαφορετική από αυτήν που έχουμε και σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να την αλλάξουμε χωρίς όμως να το κάνουμε στην πράξη, η ψυχολογία μας επηρεάζεται και «πέφτει».

 

3.Αδιαφορείτε για τα πάντα.

Η αδιαφορία ισούται με εγκατάλειψη και η εγκατάλειψη επηρεάζει την ψυχική σου υγεία και σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος ψυχικά. Αν πράγματα ή συνήθειες που πριν σας ευχαριστούσαν, πλέον σας περνούν απαρατήρητα και το μόνο που θέλετε είναι να κάθεστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ, έχετε αρχίσει να παραιτείστε και να μην προσπαθείτε για τίποτα πια.

 

4.Θέλετε να απομονώνεστε.

Βρίσκετε δικαιολογίες για να μην συναντάτε φίλους και γνωστούς, αποφεύγετε να απαντάτε στα τηλέφωνα ακόμα κι αν σας καλούν αγαπημένα σας πρόσωπα, νιώθετε εξάντληση και δεν έχετε καμία διάθεση να βρεθείτε ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Η απομόνωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ψυχικής κούρασης. Σκεφτείτε όμως πόσο θα σας βοηθούσε να μιλήσετε σε κάποιο δικό σας άτομο!

 

5.Λέτε σε όλους ότι «είστε καλά».

Προσποιείστε ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως πιστεύετε ότι τίποτα δεν πάει όπως το θέλετε. Δεν μπορείτε και δεν θέλετε να «ανοιχτείτε» στους δικούς σας ανθρώπους γιατί νιώθετε ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει. Επιπλέον, νιώθετε πως κανείς δεν μπορεί να βρεθεί στη θέση σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάτε μέσα σας ό,τι σας απασχολεί και να αισθάνεστε πάντα ένα «βάρος».

6.Σκέφτεστε πάντα το χειρότερο σενάριο

Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε πάντα αισιόδοξα. Όταν οι αρνητικές σκέψεις μονοπωλούν το μυαλό μας, σημαίνει ότι έχουμε εξάντληση και έχουμε κουραστεί τόσο πολύ ψυχικά που δεν έχουμε ούτε τη δύναμη να αναλογιστούμε κάτι θετικό.

Δεν είναι εύκολο να μην επηρεάζεσαι από πράγματα και καταστάσεις που σε στενοχωρούν, σε κουράζουν ή σε αγχώνουν. Η θετική και ψύχραιμη αντιμετώπιση πάντα βοηθάει. Η συμβουλή μας: αν νιώθετε έτσι, μην διστάσετε να ζητήσετε τη στήριξη των δικών σας ανθρώπων. Θα δείτε ότι αυτόματα θα φύγει ένα βάρος από πάνω σας.

Το είδαμε εδώ