Ημερολόγιο καραντίνας

Ημερολόγιο καραντίνας

Φεβρουάριος 

Θύματα του covid-19 στην Ιταλία. 

Κάθε μέρα αμέτρητοι νεκροί, η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο μαυσωλείο. Οι διάλογοι στη γειτονική Ελλάδα σφύζουν αισιοδοξίας. Φυσικά και δε θα έρθει εδώ ο ιός! 

Έχουμε προστασία εμείς! 

Κορωνοϊός και βλακείες. Καταλαβαίνει ο Έλληνας ρε;

 

Μάρτιος

Όλα εξελίχθηκαν γοργά. Κανένας δε μπορούσε να καταλάβει με βεβαιότητα για πότε η κανονικότητα ήταν πια μίλια μακριά και η καραντίνα κατ’ οίκον για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, γεγονός. Τα ευτράπελα είχαν πολλές μορφές και δεν έλειψαν από πουθενά: Τα social media υπερφορτώθηκαν από κάθε λογής απόψεις, σε σημείο που θα ήταν θεμιτό να μπει και εκεί ένας κάποιος περιορισμός. 

Τα σούπερ μάρκετ έγιναν πόλος έλξης για τους πάντες, τα ράφια άδειασαν. Οι θεωρίες συνομωσίας έδιναν και έπαιρναν. Με μια λέξη: Πανικός! Ο φόβος ήταν ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των περισσοτέρων, που δεν ήξεραν πώς να προστατευθούν και από που να ξεφύγουν.

 

Απρίλιος

Χάθηκαν πια οι μέρες: Καθείς κλείστηκε σπίτι του, στο δικό του μικρόκοσμο. Netflix, gaming, μαγειρική και ταβανοθεραπεία οι συχνότερες ασχολίες για να περάσει η ώρα. Οι πιο ψυχαναγκαστικοί καθάρισαν και τακτοποίησαν όλο το σπίτι ενώ οι πιο αθλητικοί έκαναν workout εντός και εκτός οικίας ενημερώνοντας και τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Μια μικρή μερίδα μάλλον ανεύθυνων, θεώρησε εαυτόν ήρωα της πεντάρας και θέλησε να σπάσει την καραντίνα, για τους δικούς τους λόγους που καλό θα ήταν να μη μοιραστούν και με κανένα. Τα νεύρα είναι τεταμένα και η ψυχική διαύγεια όλων ήδη επιβαρημένη για να ανεχθούν και τέτοιου είδους συγκινήσεις..

 

Μάιος

Κατά αυτό τον τρόπο κυλάνε οι μέρες με τα περιοριστικά μέτρα. Δυστυχώς δεν είναι για όλους ευχάριστες και χαλαρές. Άνθρωποι χάνουν δουλειές, η ενδοοικογενειακή βία θεριεύει, ενώ η οικονομία διαλύεται.

Αυτά εξαιτίας ενός μικρού κορωνόσχημου μικροβίου, θανατηφόρου όσο λίγα. Κάποια στιγμή η δοκιμασία αυτή θα γίνει παρελθόν, όμως τίποτα δε θα είναι πια ίδιο ακόμα και αν εκριζωθεί ο ιός.

Οι σχέσεις των ανθρώπων και ο οικονομικός χάρτης θα διαχωριστούν στο πριν και το μετά Covid-19. Μια γενικώς παραδεκτή αλήθεια είναι πως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στα ύψη, τα συμβατικά προσωπεία των ανθρώπων διαλύονται με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται κίνητρα και πραγματικές προθέσεις. 

 

Αν προστεθεί και η οικονομική αβεβαιότητα τότε τα πράγματα περιπλέκονται και η τράπουλα ανακατεύεται ξανά ώστε να ορίσει νικητές και χαμένους.