5 ταινίες που παίζουν με το μυαλό μας

5 ταινίες που παίζουν με το μυαλό μας

Αν δεν είσαι από αυτούς τους έξυπνους “google is our friend” τύπους, τότε έχεις σίγουρα περάσει από τη φάση που αναρωτιέσαι "τι στο καλό είδα" με συγκεκριμένες ταινίες. Ομολογώ ότι μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξω μόνο πέντε από αυτές τις «συγκεκριμένες» ταινίες που παίζουν με το μυαλό μας, αλλά νομίζω ότι έκανα μια τίμια προσπάθεια.

Υποσημείωση 1:
Στην λίστα δεν θα αναφερθεί πάνω από μια ταινία από τον ίδιο σκηνοθέτη (όχι τίποτα άλλο, αν δεν έβαζα αυτόν τον κανόνα το άρθρο θα έπρεπε να λεγόταν «οι 5 καλύτερες ταινίες του
Christopher Nolan»).

Υποσημείωση 2:
Μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να αποκλείσω τις ταινίες του David Lynch καθώς δεν είμαι σίγουρη αν προσπαθούσε να μας μπερδέψει στις ταινίες του έχοντας κάποιον απώτερο σκοπό ή αν .. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΊΓΟΥΡΗ!

Προχωράμε, λοιπόν! Ιδού οι 5 ταινίες που μπορούν άνετα να παίξουν με το μυαλό μας…

 

1. Filth

genre: comedy,crime.

f

Είπα να εκπλήξω, αποφεύγοντας το fight club ( καθώς μαζεύονταν πολλά κλισέ). Την θέση του, λοιπόν, πήρε το Filth. Πρόκειται για μια ταινία του Jon S. Baird με επίκεντρο τον James McAvoy, να υποδύεται έναν διεφθαρμένο αστυνομικό, με ταλέντο στην χειραγώγηση, που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια προαγωγή. Τα ναρκωτικά και το σεξ δεν λείπουν από αυτή την ταινία αλλά ούτε και κάποιες διαβολικά στριμμένες εικόνες μαζί με έναν έντονο σχολιασμό ,για ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, μέσα από ακραίες καταστάσεις.

Fun fact: Η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο του Irvine Welsh, ο οποίος έχει γράψει και το Trainspotting, το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία.

 

2. Τhe Truman Show

genre: comedy, drama

t

Δεν θα άφηνα αυτήν την τρομακτική κωμωδία έξω. Με σκηνοθέτη τον Peter Weir και πρωταγωνιστή τον Jim Carrey στον ρόλο του Truman Burbank, δύσκολο να μην γίνεις συνωμοσιολόγος μετά. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Truman προσπαθεί να αποδράσει μετά από κάποια περίεργα συμβάντα που τον έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι η ζωή του δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα (πραγματικό) reality show. Μέσα από φαντασμαγορικά πλάνα (μερικά από τα οποία θυμίζουν εκθέματα στο μουσείο των ψευδαισθήσεων) ο Jim Carrey δίνει την πιο ρεαλιστική ερμηνεία σε ένα (ας ελπίσουμε ) όχι και τόσο ρεαλιστικό σενάριο. Ένα σενάριο που θέτει ερωτήματα όπως το αν όντως ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα ή αν θεωρώντας ότι την ξέρουμε επαναπαυόμαστε ζώντας σε ένα ψέμα. Σε κάνει να σκέφτεσαι…

 

3. Shutter Island

genre: mystery, thriller

s

Δεν θα μπορούσε να λείπει η ταινία του Scorsese για την οποία θα έπρεπε ο Leonardo DiCaprio να είχε πάρει το πρώτο του Oscar. Το έτος είναι 1954 και ο Leonardo βρίσκεται ως Teddy Daniels μαζί με τον Mark Ruffalo (ως Chuck Aule) σε ένα ψυχιατρείο να ερευνήσουν έναν φόνο. Στην πραγματικότητα ο DiCaprio ψάχνει τον δολοφόνο της γυναίκας του. Από την στιγμή που φτάνουν στο νησί η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την αγωνία που σου δημιουργεί, δε σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Όλα και όλοι φαίνονται ύποπτοι σε αυτή την ταινία, τίποτα δεν σε απογοητεύει. Απλά σου ανατινάζει τον εγκέφαλο μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται.

4. Inception

genre: Action, Thriller, Sci-fi

iv

Το πανέξυπνο κλισέ που χρειαζόταν σε αυτήν την λίστα. Ο Christopher Nolan έγραψε ένα σενάριο, πήρε ένα μάτσο από τους καλύτερους ηθοποιούς του Hollywood και σκηνοθέτησε αυτό το αριστούργημα. Ναι, δε λέω, μας μπέρδεψε όλους, άλλωστε μιλάμε για έναν κλέφτη που προσπαθεί να εμφυτέψει μια ιδέα στο μυαλό ενός C.E.O. μέσω μιας τεχνολογίας που σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση σε όνειρα. Φυσικά την πρώτη φορά που το βλέπεις δυσκολεύεσαι γιατί την περισσότερη ώρα προσπαθείς να καταλάβεις πώς δουλεύει αυτή η τεχνολογία και πού βρίσκονται. Ίσως το μόνο αρνητικό αυτής της ταινίας είναι ότι είναι όντως αρκετά περίπλοκη. Ωστόσο είναι κάτι που το συγχωρώ εφόσον δεν έχω την αίσθηση ότι έγινε επίτηδες, απλώς για να δείξει ότι μπορεί. Πιστεύω ότι όντως είναι μια αξιοσημείωτη ταινία με πολύ ενδιαφέρον υπέροχα πλάνα και ανατροπές που σε βάζουν να σκεφτείς

 

5. Donnie Darko

genre: drama, mystery, sci-fi, thriller

dd

Το όνομα του σκηνοθέτη και συγγραφέα είναι Richard Kelly και άμα δεν τον έχετε ακουστά δεν είναι περίεργο. Από ότι φαίνεται έκανε μια δουλειά που έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο περίπλοκες ταινίες και δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει αυτή του την επιτυχία. Με τον Jake Gyllenhal ακόμα παιδάκι να χειραγωγείται από έναν λαγό ώστε να διαπράξει ένα σωρό εγκλήματα, το Donnie Darko ακολουθεί ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι γεμάτο με ανατροπές. Φυσικά το ταξίδι στον χρόνο και η θεωρία των παράλληλων συμπάντων μπλέκονται, με αποτέλεσμα όσο περνάει ο χρόνος να χαώνεσαι περισσότερο όσον αφορά την πλοκή. Άμα θες να αναρωτηθείς για τα πάντα, αυτή είναι η ταινία που έψαχνες.