Solo travelling: Ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού σου

Solo travelling: Ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού σου

Το 2019, ήταν η χρονιά που πραγματοποίησα τόσα ταξίδια ως solo traveler, όσα δεν είχα πραγματοποιήσει μέχρι  σήμερα.

Ποτέ πριν, δεν είχα πάρει απόφαση να φτιάξω βαλίτσα, να ανέβω σε αεροπλάνο και να φύγω για 7-8 μέρες, μόνη μου χωρίς να γνωρίζω κάποιον!

Το μόνο που είχα κάνει είναι κάτι μικρο-αποδράσεις ημερήσιες και κάτι επαγγελματικά ταξίδια, στα οποία πάντα έβρισκα κάποιον να  περιμένει στον προορισμό, οπότε δεν μετράνε.

Δεν είχα ταξιδέψει σε άγνωστο προορισμό είτε τελείως μόνη, είτε με άγνωστους ανθρώπους, χωρίς να νοιάζομαι με ποιους θα μείνω και  τι θα ανακαλύψω.

Τώρα; Μετανιώνω που έχασα τόσες ευκαιρίες! Μετανιώνω που ενώ μπορούσα κάποτε να ταξιδεύω συνέχεια, δεν το έκανα νωρίτερα, επειδή δεν μπορούσαν οι υπόλοιποι να με ακολουθήσουν.

Πλέον;  Aποφάσισα να μην περιμένω κανέναν. Φεύγω και πολύ απλά όποιος θέλει, έρχεται μαζί μου.

Και η περιπέτειά μου ξεκινάει… Αγαπώ το solo traveling! Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, αρκεί να τα πηγαίνεις καλά μαζί του. Να τα έχετε βρει οι δυο σας και να διασκεδάζετε μαζί.

Το ταξίδι, σαν διαδικασία, πάντα μου άρεσε. Το να ταξιδεύω μόνη προς έναν προορισμό. Άρα το πρώτο τικάρισμα στη λίστα του solo, το είχα κατακτήσει ήδη!

Το επόμενο τικάρισμα που χρειάζεται να κατακτήσει ένας solo, είναι το άγχος  πού να πάει, ποιον θα συναντήσει, με ποιους θα μείνει κ.τ.λ. Σε αυτό βοηθάει πολύ, το πόσο επικοινωνιακός είσαι. Αν σου αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους και δεν σε αγχώνει, τότε όλα καλά. Αν πάλι είσαι κλειστός χαρακτήρας, τότε ένας λόγος παραπάνω να δοκιμάσεις το solo traveling, προκειμένου να ανοιχτείς σε καινούριες γνωριμίες. Kαι ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσεις τα άγχη σου και τις φοβίες σου, είναι να τα αντιμετωπίσεις. Οπλίσου με θάρρος, λοιπόν,  και ξεκίνα!

Εμένα, μου αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να μιλάω με τους ντόπιους. Να ανακαλύπτω πράγματα για την κουλτούρα τους, τον πολιτισμό τους, τη ζωή τους. Το κομμάτι της διαμονής όμως είναι ένα θέμα ριψοκίνδυνο. Αν προτιμάς ησυχία, διαλέγεις μονόκλινο. Αν πάλι θες να ρισκάρεις, και είσαι χαλαρός με τη διαμονή με αγνώστους, το αφήνεις στην τύχη του! Οπλίσου όμως τουλάχιστον, πέρα από το θάρρος, και με τα απαραίτητα, όπως ωτοασπίδες κι ό,τι άλλο χρειάζεσαι, για να εξασφαλίσεις έναν ήρεμο ύπνο. 

Το τρίτο τικάρισμα, αφορά το πρόγραμμα των διακοπών σου, από δραστηριότητες, road tripping, και γενικότερα το πλάνο που θες να ακολουθήσεις – όποιο κι αν είναι αυτό. Όταν είσαι μόνος σου, τα οργανώνεις όπως θες εσύ και μόνο εσύ! Ή δεν τα οργανώνεις και καθόλου, και απλά κάνεις ό,τι σου βγει στην πορεία. 

Συνήθως για μένα, η οργάνωση του προγράμματος, εξαρτάται από τον προορισμό. Εντός Ελλάδας, είμαι πιο χαλαρή και κανονίζω το προγραμμά μου επί τόπου. Στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να οργανώσεις από πριν, αλλά αν κι αυτό σε δυσκολεύει και σου προσθέτει επιπλέον άγχος, βρες ένα γκρουπ που να σου ταιριάζει και ταξίδεψε μαζί τους. Έτσι γλιτώνεις από το να τα οργανώσεις όλα, ο ίδιος.

Το τέταρτο τικάρισμα, που είναι και το πιο δύσκολο να κατακτήσεις, είναι η σχέση σου με τον εαυτό σου. Να μην σε τρομάζει το γεγονός ότι στην ουσία θα είσαι μόνος σου! ΕΣΥ και ο ΕΑΥΤΟΣ σου. Υπάρχει η περίπτωση να ταιριάξεις με κάποιους από όσους γνωρίσεις, υπάρχει όμως και η περίπτωση να μην ταιριάξεις. Το σημαντικό όμως είναι να περάσεις καλά ΕΣΥ, μαζί σου – ανεξάρτητα από τους άλλους.

Μπορεί να γίνετε μία παρέα κάποιων κολλητών. Μπορεί όμως, και να περάσεις ευχάριστα μερικές μέρες, χωρίς να  εντάξεις κάποιον στη λίστα των φίλων σου. Μην σε αποτρέψει αυτό, από το να οργανώσεις το επόμενο solo ταξίδι σου. Άλλωστε κανένα solo ταξίδι, δεν μοιάζει με τα προηγούμενα! 

Και μην ξεχνάς ότι σε ένα ταξίδι solo, όλα τα σενάρια είναι πιθανά κι ένα πράγμα είναι σίγουρο:

Ετοιμάσου για ένα ταξίδι περιπέτειας και εξερεύνησης του εαυτού σου!

Η Ελένη Αλεξανδροπούλου κυνηγάει όνειρα, φωτογραφίζει, γράφει στο προσωπικό της blog readmebyeleni και ταξιδεύει.