Ο μεσαίος γιος μου που είναι ο πιο μακαρονάς απ’ τους τρεις, ομολογουμένως όταν ήταν μικρός τα κανελόνια τα έλεγε «κανόνια»…!!
«Πότε θα φτιάξεις κανόνια μαμά;» έλεγε και γλειφόταν!
Έτσι λοιπόν, τα βαφτίσαμε «κανόνια» κι οι υπόλοιποι τιμής ένεκεν, για να μη λησμονήσουμε ποτέ εκείνα τα όμορφα και χαριτωμένα που λένε τα παιδιά μας όταν είναι μικρούλια και γλυκούλια!
Χρόνια τώρα, πειραματίζομαι με τα «κανόνια» και τα έχω φτιάξει σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές!
Όταν βιάζομαι μόνο με κιμά και σάλτσα… αλλά όταν έχω περισσότερο χρόνο κι αυτό συμβαίνει κυρίως τις Κυριακές τα φτιάχνω και με πλούσια κρέμα μπεσαμέλ… ένα πιάτο αναβαθμισμένο σε γεύση, εμφάνιση… (οκ! και σε θερμίδες!)
Μια συνταγή απερίγραπτης νοστιμιάς, με τη μπεσαμέλ να «τρέχει» μέσα στη σάλτσα κάνοντας τα… «κανόνια» μου ακαταμάχητα!
Υλικά:
1 κουτί κανελόνια
Για τον κιμά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
½ φλ. κρασί λευκό
400 γραμ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
1 ξύλο κανέλα
αλάτι
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό (προαιρετικά)
100γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι ή γραβιέρα
Για την σάλτσα ντομάτα:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιουν τα υγρά τους και προσθέτουμε τον κιμά να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί λίγο, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.
Ρίχνουμε και την κανέλα και βράζουμε ώσπου να πιει τα υγρά του. Τραβάμε στην άκρη, κι αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση κιμά.
Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και τη μπεσαμέλ.
Για την σάλτσα ντομάτας βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί και το αυγό. Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Στο τέλος, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας στο ταψί ή το πυρέξ και αφού γεμίσουμε τα κανελόνια με κιμά τα αραδιάζουμε πάνω τους.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και τη μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς C στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και τα σερβίρουμε ζεστά!
Tip:
Αν δε σας αρέσει η μπεσαμέλ, ή δεν έχετε χρόνο, ή σας φαίνεται βαριά, μπορείτε να φτιάξετε τα κανελόνια άνευ μπεσαμέλ.
Θα απολαύσετε επίσης ένα εκπληκτικό πιάτο!
Για πιο ελαφριά γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα και τυρί με χαμηλά λιπάρά!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!