Καστορέλαιο: Είναι τελικά ένας θησαυρός ομορφιάς;

Καστορέλαιο: Είναι τελικά ένας θησαυρός ομορφιάς;(pexels)

Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά έλαια έχουν εισβάλει δυναμικά στην περιποίηση μας. Είτε πρόκειται για επεξεργασμένα ή ακατέργαστα, οι γυναίκες τείνουν να τα χρησιμοποιούν ακόμη και μόνες τους, ακολουθώντας συμβουλές ειδικών, στο σπίτι. Σήμερα, θα σας μιλήσω για το καστορέλαιο. Το καστορέλαιο είναι είδος φυτικού ελαίου που παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis) της οικογένειας των Ευφορβιδών (Euphorbiacae). Η απόχρωσή του είναι υποκίτρινη και είναι σχεδόν άοσμο.

Αποτελείται από λιπίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως ενυδατικοί παράγοντες. Τα οφέλη τους, είναι πως εμποδίζουν το νερό της επιδερμίδας να εξατμιστεί μέσω των πόρων κι έτσι διατηρείται περισσότερο χρόνο η ενυδάτωσή του. Επίσης, το καστορέλαιο, είναι πηγή βιταμίνης Ε, όπως και τα περισσότερα έλαια. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Καταπολεμά, τη δράση των ελεύθερων ριζών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρυτίδων. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως μπορεί να καταπολεμήσει και την ακμή, προφανώς, λόγω των αντιφλεγμονωδών ουσιών του καθώς περιέχει κικκινελαϊκό οξύ. 

Κι αφού το γνωρίσατε "από μέσα", θα σας πω μερικές από τις πιο συχνές χρήσεις του.  

Καστορέλαιο και "τρίχες"

Έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών πως το έλαιο αυτό έχει θετικές επιδράσεις σε μαλλιά, ξηρότητα, βλεφαρίδες και φρύδια. Το καστορέλαιο παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση κάτι που βοηθά στον βαθύ καθαρισμό της τρίχας. Επίσης, η βιταμίνη Ε που περιέχει βοηθά στη σωστή ενυδάτωσή της και, συνεπώς, είναι ένας έξτρα αρωγός και στην ενδυνάμωσή της. Σε κάποιες έρευνες έχει αναφερθεί πως ίσως καταφέρει να καταπολεμήσει και την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Είτε το χρησιμοποιήσουμε μόνο του κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε σε συνδυασμό με προϊόντα που έχουμε σπίτι μας για να φτιάξουμε μια μάσκα, με συνέπεια, θα δούμε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Συμβουλή: Αν χρησιμοποιηθεί μόνο του, καλύτερα να τυλίξετε τα μαλλιά σας με ζεστή πετσέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καστορέλαιο και δέρμα

Για το δέρμα, θεωρείται ακόμη πως δεν είναι τεκμηριωμένη καμία έρευνα. Τείνει να χρησιμοποιείται στο σώμα τοπικά για την κυτταρίτιδα αλλά και στις φτέρνες για εξομάλυνση σε περιπτώσεις πληγών. Καθώς λέγεται πως χρησιμοποιούνταν για πληγές, έχει θεωρηθεί πως βοηθά στην αναπαραγωγή κολλαγόνου εκ νέου. Εφόσον εμποδίζει την αφυδάτωση του προσώπου είναι ένα έλαιο απαραίτητο για την πρόωρη γήρανση. Κάτι όμως που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

Το καστορέλαιο είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό, σύμφωνα με άπειρες έρευνες. Μπορείτε να το βρείτε ως συστατικό σε κρέμες προσώπου ή μάσκες που χρησιμοποιείται. Αν σας έπεισα, δοκιμάστε το και πείτε μου και τη δική σας άποψη. Περιμένω!