Εσύ να σ’ αγαπάς κι αν δεν περάσεις

Εσύ να σ’ αγαπάς κι αν δεν περάσεις(pexels)

Οι πανελλήνιες, όσο και το απότελεσμά τους, δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της νέας σου ζωής. Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε τις όχι τόσο καλές σχολικές επιδόσεις με την αποτυχία για το μέλλον. Επιστρατεύουμε καταστροφολογίες, αρνητισμούς και μία υπέρμετρη απαισιοδοξία, προδικάζοντας τον δρόμο 17χρονων παιδιών να καταλήγει σε αδιέξοδο. 

Εσύ που έδωσες όλο σου το είναι, κάνοντας την προσπάθειά σου τους τελευταίους 12 μήνες να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς γι’ αυτές τις εξετάσεις, αξίζεις πολλά μπράβο για την αφοσίωση, τη δουλειά και την εργατικότητά σου. Από εκεί και πέρα, αυτό που θα σου πω εγώ είναι να απολαύσεις την εμπειρία. Ξέρω πως δεν το καταλαβαίνεις αυτή τη στιγμή και το πιθανότερο είναι να με στολίζεις σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, μα θα καταλάβεις σε 2-3 χρόνια πως δεν είναι τίποτα άλλο από μια εμπειρία. Όταν τον Γενάρη θα φτάσεις στην πρώτη σου εξεταστική, δε θα θυμάσαι τίποτα από τις πανελλήνιες. Όχι αναφορικά με γνώσεις, μα με τα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και η πίεση. 

 Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι ότι κρίνεται το μέλλον σου σε τέσσερα πρωινά, που μπορεί να σε βρουν και άυπνο. Θέτεις στόχους, όνειρα, ελπίδα και προσδοκίες και βασίζεσαι σε τέσσερα μαθήματα. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπορεί να κλάψεις, να γελάσεις, να απογοητευτείς, μα αυτή θα σε βρει την επόμενη μέρα αραχτό σε καμιά παραλία ή στο κρεβάτι σου, να σχεδιάζεις με πραγματικά δεδομένα την επόμενη σχεδόν πενταετία της ζωής σου. 

Μακάρι όλοι να περνάγανε στην πρώτη τους επιλογή, αλλά ακόμα κι αν δεν γίνει, τίποτα δεν είναι αδιόρθωτο. Η ζωή ξέρει καλύτερα πως θα στα φέρει κι αν δεν στα φέρει αυτή, φέρε τα εσύ. Με μεταπτυχιακά, δεύτερα πτυχία, με κωλοτούμπες στο σύμπαν, με ο,τι εσύ θες. Δεν τελειώνει η ζωή στις πανελλήνιες, μετά από αυτές αρχίζει.  

Κανείς δεν θα σ’ αγαπάει λιγότερο με το πέρας τον εξετάσεων... το αντίθετο μάλιστα! Θα σ’ αγαπάνε για την προσπάθειά σου, για τους νέους στόχους, που θα θέσεις, για εσένα εις διπλούν. Το θέμα είναι εσύ ν’ αγαπάς τον εαυτό σου κι ας μην φτάσεις στο αποτέλεσμα που θες. Άδραξε την ευκαιρία μέσα από αυτές για να σ’ αγαπήσεις περισσότερο με τις αδυναμίες, τις επιτυχίες, τα μαθήματα που θ’ αποκομίσεις από όλο αυτό. 

 Είναι τέσσερις ημέρες. Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό κι ευχαριστήσου το χωρίς άγχος. Ο,τι διάβασες διάβασες.Τώρα ετοιμάσου τον Σεπτέμβρη να ανοίξεις ένα από τα ωραιότερα κεφάλαια σου: αυτό της φοιτητικής ζωής. Ο,τι κι αν γίνει δεν σε καθορίζει, δεν σε περιορίζει, δεν σε εμποδίζει να το αλλάξεις σε λίγα χρονάκια. Θέληση να υπάρχει! 

Εγώ πιστεύω σε ‘σένα πως θα σκίσεις! 

Καλή επιτυχία στο αδέρφι μου και σ’ όλα τα αστέρια της γενιάς του ’02. 

Η ζωή είναι μπροστά σας!