H βιβλιοκριτική του Ewoman: «Αστέρια στην άμμο» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη

H βιβλιοκριτική του Ewoman: «Αστέρια στην άμμο» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη

Το βιβλίο της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη με τίτλο «Αστέρια στην άμμο» είναι πολυεπίπεδο και πολυθεματικό. Μυρίζει αγάπη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Μια αγάπη που δεν είναι δεδομένη και ο κάθε ήρωας την αναζητά και την αποζητά μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές του σε όλη τη διάρκεια της ζωή του.

Επίσης το βιβλίο είναι μια ωδή στην φιλία, στην φιλία που χτίζεται στα παιδικά μας χρόνια όπου κυριαρχούν η αθωότητα και οι αγνότητα. Μια φιλία ανάμεσα σε τρία αγόρια και ένα κορίτσι που ξεκινά στην ηλικία των 10 χρόνων και εξελίσσεται και μεταλλάσσεται με την πάροδο των χρόνων στην ενήλικη ζωή  των ηρώων. Σε αγάπη, σε έρωτα, σε προδοσία.

Αλεξία, Μάξιμος, Ανδρέας, Ίωνας, παιδιά και μετέπειτα ενήλικες που ψάχνουν την αγάπη, τη μαθαίνουν, άλλοι την εκμεταλλεύονται και γύρω τους η Αγαθονίκη, ο Ιάκωβος, ο Νικηφόρος, η Δέσποινα.

Πάνω απ’ όλα όμως το βιβλίο, μέσα από την εξιστόρηση της ζωής των ηρώων από την ώριμη ηλικία προς το τέλος της ζωής, θίγει το θέμα τού πώς τα λάθη και οι λανθασμένες επιλογές των γονιών πολλές φορές επηρεάζουν τον χαρακτήρα και τη ζωή των παιδιών, τα στιγματίζουν και τα «φυλακίζουν» μέσα στην αβεβαιότητα και σε μνήμες που πληγώνουν. Έτσι αυτά οικοδομούν τη ζωή τους με μη στέρεα υλικά και τους πονά η έλλειψη της αγάπης.

Όλα αυτά τα θέματα είναι εγκιβωτισμένα μέσα σε μια σφιχτοδεμένη πλοκή και αφήγηση γεμάτη ένταση και γρήγορο ρυθμό. Τα πάντα γίνονται εικόνες και ο αναγνώστης βλέπει, και αισθάνεται. Η συγγραφέας γράφει πάντα με έναν απίστευτα τρυφερό τρόπο, και χρησιμοποιεί  μεγάλες δόσεις λυρισμού. Μας ταξιδεύει με την γραφή της, μας ξυπνά συναισθήματα, μας αφυπνίζει.

Στήνει το μυθιστορηματικό  φόντο του μεγαλύτερου μέρους της πλοκής στη μαγευτική Ύδρα, στη μακρινή Ινδία, στη Βαρκελώνη, στην ορεινή Εύβοια. Κάθε τόπος επιδρά διαφορετικά σε κάθε ήρωα και αυτό μεταδίδεται στον αναγνώστη.

Η αφηγηματική πλοκή που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα επενδυμένα με μυθοπλαστικά στοιχεία μας διδάσκει πως για να κατακτήσουμε την πραγματική αγάπη πρέπει να αποδεχθούμε τον εαυτό μας, τις επιλογές μας, να κατανοήσουμε συμπεριφορές και πράξεις, να συγχωρήσουμε, να λυτρωθούμε.