Να είσαι ευγνώμων για τον δρόμο

Να είσαι ευγνώμων για τον δρόμο

Η ζωή δεν έχει μονόδρομους.
Για καλή μας τύχη!

Μπροστά σου ανοίγονται πολλές διαδρομές, πολλά μονοπάτια. Είναι ευθύνη δική σου για το ποιο θα διαλέξεις. Αν θα είναι το σωστό ή όχι. Στα χρόνια της πρώτης νιότης, είναι τέτοια η λαχτάρα σου να ρουφήξεις τις στιγμές της ζωής, που ίσως και να μην κάνεις τη σωστή επιλογή.

Ο παρορμητισμός και ο ενθουσιασμός είναι συνυφασμένα με τα νιάτα. Μεγαλώνεις κι ακόμα κάνεις λάθη από ανωριμότητα ή από ανασφάλεια. Τι σημασία έχει; Τα λάθη είναι λάθη. Ζητούν να πληρωθούν το αντίτιμο που τους αναλογεί. Αλίμονο, όμως, αν πληρώναμε τα λάθη μας με το σκληρό τίμημα της αμετάκλητης αποδοχής τους.

Τα λάθη είναι κομμάτι της ζωής. Μαθαίνουμε από αυτά, ωριμάζουμε. Μας βοηθάνε να συνειδητοποιήσουμε τι δε θέλουμε, τι δε μας ταιριάζει. Διορθώνονται, πότε αφήνοντας το σημάδι τους και πότε ανώδυνα. Βλέπεις, υπάρχουν μεγάλα και μικρά λάθη. Μοιραία ή επιφανειακά. Ποτέ όμως δε μας αφήνουν στάσιμους και αγκυλωμένους στο παρελθόν. Μας δείχνουν τον δρόμο προς μια άλλη κατεύθυνση.

Να είσαι ευγνώμων για τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά σου. Η ζωή σού δίνει απλόχερα μια ακόμα ευκαιρία να πορευτείς στο μονοπάτι που σου ανήκει και σου αξίζει. Η αλήθεια είναι πως η ζωή σου, στα χρόνια που της αναλογούν, σου δίνει πολλές ευκαιρίες. Είναι στο χέρι σου αν θα τις αρπάξεις ή αν θα επιλέξεις να ζήσεις εκ του ασφαλούς, με συνειδητούς συμβιβασμούς.

Έχεις την ευθύνη της ζωής σου. Έχεις την ευθύνη στα σωστά και στα λάθη σου. Αλλά και την ευθύνη να βρεις τον δρόμο που πάνω του θα εμπιστευτείς τα χρόνια σου. Ένας δρόμος που πάντα σού ανοίγεται μπροστά σου κι ας έχεις τα μάτια κλειστά. Στο διάβα του νιώθεις ασφαλής και αξιοπρεπής. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας είναι που θα σε κάνει να τον αναγνωρίσεις. Να νιώθεις, επομένως, ευγνώμων στη ζωή για τους δρόμους που σου έχει φυλαγμένους!