Εξασφαλίστε την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στα social media

Εξασφαλίστε την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στα social media(pexels)

Γονείς δώστε μεγάλη προσοχή, καθώς η εποχή των social media αποτελεί "μάστιγα" για τα παιδιά! Εμείς σας έχουμε τον τρόπο για να εξασφαλίσετε ότι τα μικρά σας δεν θα το παρακάνουν!

Ολοένα και περισσότερα παιδιά εθίζονται καθημερινά με τα social media αγνοώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν πίσω από κάθε ανέβασμα φωτογραφίας ή τα likes των αγνώστων...

Cyberbullying, ακατάλληλο διαδικτυακό περιεχόμενο, ο «πόλεμος των likes». Αυτά είναι μόλις μερικά από τα ζητήματα που μπορεί να μην απασχόλησαν ποτέ τους σημερινούς γονείς, αλλά πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών τους. Αυτή η πραγματικότητα προκαλεί στους γονείς μια διαρκή ανησυχία και ένα επίμονο ερώτημα: προκαλούν τα social media άγχος στα παιδιά μου;

 

Ωστόσο, το να προσπαθήσουν να αποκόψουν τελείως τα παιδιά τους από τα social media σίγουρα δεν είναι η λύση. Είτε το θέλουμε είτε όχι, το Facebook, το Instagram και το YouTube αποτελούν μέρος της ζωής των παιδιών και εάν τους απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτά, τότε σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Αυτό που θα πρέπει λοιπόν να κάνει κάθε γονιός είναι να βρίσκεται δίπλα στο παιδί του, μιλώντας ανοιχτά μαζί του και παρατηρώντας όσα συμβαίνουν. Καθώς δεν υπάρχουν έρευνες οι οποίες έχουν καταλήξει με σιγουριά στο ότι τα social media προκαλούν διαταραχές άγχους στα παιδιά, είναι στο χέρι του κάθε γονέα να παρακολουθεί τη σχέση του παιδιού του με τα social media.

Περιηγηθείτε στον κόσμο των social media μαζί τους, παρατηρήστε και ρωτήστε τα πώς αισθάνονται. Τους προκαλούν χαρά και θετικά συναισθήματα ή θέλουν να κρατήσουν μια απόσταση αλλά δεν ξέρουν πώς; Ιδού μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν μια θετική και επωφελή σχέση με τα social media:

 

Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν ένα διάλειμμα. Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι τα πλήγωσε ή τα στενοχώρησε στα social media, συμβουλεύστε τα να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

Βοηθήστε τα να δουν όσα κρύβονται από πίσω. Ολοι μας προβάλλουμε μια τέλεια εικόνα στα social media. Υπενθυμίστε τους ότι οι περισσότεροι αφήνουν τα «άσχημα» πράγματα απέξω και πως ό,τι βλέπουν δεν είναι πάντα η αλήθεια.

 

Μιλήστε μαζί τους για το πώς αισθάνονται. Μήπως το να κοιτάζουν λογαριασμούς άλλων τα κάνει να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους; Μιλήστε μαζί τους έγκαιρα και αντιμετωπίστε το παρέα.

Να είστε πάντα στο πλάι τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά σας να γνωρίζουν πως, ό,τι και εάν τους συμβεί, μπορούν να σας μιλήσουν ελεύθερα και χωρίς ντροπές.

 

Αναζητήστε βοήθεια. Εάν δείτε ανησυχητικά σημάδια, όπως συχνές αλλαγές στη διάθεσή τους, ότι δεν αντλούν ευχαρίστηση από καμία δραστηριότητα και ότι έχουν πονοκεφάλους ή πόνους, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Κλείστε τα κινητά!

Και όμως, υπάρχει ζωή και χωρίς τα κινητά. Κάντε μια κουβέντα μαζί με το παιδί σας για το τι απολαμβάνει να κάνει ή τι θα ήθελε να κάνει. Ενθαρρύνετέ το να επενδύσει από νωρίς σε φυσικές δραστηριότητες που θα του προσφέρουν μια σωστή σωματική κατάσταση.

Αντί λοιπόν να ξαπλώνει με ένα κινητό στο χέρι κοιτώντας το Instagram, βοηθήστε το να αποκτήσει μια νέα συνήθεια που θα το βγάλει από το σπίτι και θα αφήσει το μυαλό του ελεύθερο από τα δεσμά του διαδικτύου.

Κανονίστε συναντήσεις με τους φίλους τους ή ακόμα εντάξτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του μια παράσταση ή ένα έργο στο σινεμά. Και τα δύο θα ευρύνουν τους ορίζοντές του, κάνοντάς το να διαχειρίζεται διαφορετικά ό,τι έχει σχέση με την κοινωνική δικτύωση. «Διδάξτε» τα ακόμα να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία.

Το είδαμε εδώ