Συμβουλές για να σώσεις το αλεξανδρινό σου

Συμβουλές για να σώσεις το αλεξανδρινό σου(pixabay)

Την περίοδο των Χριστουγέννων το αλεξανδρινό με τα φωτεινά κόκκινα φύλλα του προσφέρει μια όμορφη χρωματιστή νότα στα σπίτια μας και είναι ένα τέλειο διακοσμητικό. Αυτή την περίοδο μια μεγάλη ποικιλία αλεξανδρινών διατίθεται στα ανθοπωλεία και τα πολυκαταστήματα. Είναι τέτοια η δημοτικότητά τους, ώστε το αλεξανδρινό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή από άποψη πωλήσεων φυτά αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο. Τα κόκκινα, ροζ ή κρεμ φύλλα τους έχουν γίνει βασικό χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό σε πολλά σπίτια.

Αγορά

Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά του αλεξανδρινού. Σε πολλά σούπερ μάρκετ, τα λουλούδια τοποθετούνται στην είσοδο και συνεπώς εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Καθώς το αλεξανδρινά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο, μπορεί να υποστούν ζημιά και ως εκ τούτου να μην διαρκέσουν πολύ. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα αλεξανδρινό που βρίσκεται στο εσωτερικό του καταστήματος ή από το ανθοπωλείο της γειτονιά σας.

 

Πότισμα

Το αλεξανδρινό θα πρέπει να ποτίζεται με μέτρο. Είναι πολύ ευαίσθητο στη συγκέντρωση νερού γύρω από τις ρίζες του και θα ρίξει τα φύλλα του αν ποτιστεί υπερβολικά. Είναι καλύτερα να το ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα στεγνώσει τελείως, οπότε χρησιμοποιήστε μαλακό, ήπιο νερό για αυτό. Μετά το πότισμα, αφαιρέστε τυχόν περίσσεια νερού από τη γλάστρα προκειμένου να μην μείνει νερό και για να μην χαλάσουν οι ρίζες. Αν τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει ποτιστεί υπερβολικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ότι οι ρίζες έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σταματήστε να ποτίζετε το αλεξανδρινό σας για λίγο διάστημα. Αρχίστε να ποτίζετε ξανά όταν το χώμα στεγνώσει.

Τοποθεσία

Για υγιή ανάπτυξη, ένα αλεξανδρινό χρειάζεται φωτεινό και θερμό μέρος. Δεν θα πρέπει να εκτίθεται άμεσα στον ήλιο ή σε ισχυρό αέρα. Γι’ αυτό, ένα περβάζι δεν είναι γενικά μια ιδανική τοποθεσία, καθώς ο αέρας μπορεί να φτάσει στο φυτό από τα παράθυρα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να μην εκτίθεται το φυτό άμεσα στον ήλιο. Ωστόσο, εφ’ όσον βρίσκεται στην κατάλληλη σκιά, το αλεξανδρινό σας μπορεί να τοποθετηθεί και σε περβάζι. Το χειμώνα, μια-δυο ώρες την ημέρα στον ήλιο δεν βλάπτουν το φυτό σας. Παρ' όλα αυτά, το αλεξανδρινό θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερο από 12 ώρες φωτός / ήλιου ανά ημέρα, έτσι ώστε τα φύλλα του να μπορέσουν να αναπτύξουν σωστά τα πολύχρωμες, έντονες αποχρώσεις τους.

Άνθιση

Όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες, το αλεξανδρινό αρχίζει να ανθίζει. Φυτά από προηγούμενη χρονιά θα πρέπει να "ξεγελαστούν" και να ανθίσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Επειδή πολλά νοικοκυριά παραμείνουν φωτισμένα μέχρι αργά το βράδυ, η μέρα είναι ακόμη πολύ μεγάλη για τα φυτά, παρόλο που είναι χειμώνας. Το αλεξανδρινό θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερο από 12 ώρες φωτός / ήλιου ανά ημέρα έτσι ώστε να μπορέσει να ανθίσει σωστά. Για να προσομοιωθούν οι μικρότερες ημέρες, το φυτό θα πρέπει να διατηρηθεί για περίπου έξι εβδομάδες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για 12 ώρες, ή, εναλλακτικά, θα πρέπει να προστατεύεται από το φως από ένα χάρτινο κουτί. Αυτό το απλό τέχνασμα θα εξασφαλίσει ότι το αλεξανδρινό σας θα αναπτύξει τα περισσότερα δυνατά πολύχρωμα φύλλα.

Διακόσμηση

Ανάλογα με το γούστο σας, μπορείτε να διακοσμήσετε το αλεξανδρινό σας με μία χρυσή κορδέλα ή αστεράκια. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε αν το φυτό σας φαίνεται καλύτερο όπως είναι ή αν χρειάζεται κάποια διακοσμητική "πινελιά".

Το είδαμε εδώ