12 βήματα που οδηγούν στην ευτυχία

12 βήματα που οδηγούν στην ευτυχία(pexels)

Συχνά ακούμε ότι το κυνήγι της ευτυχίας είναι μάταιο και προξενεί την απογοήτευση και εξουθένωση αυτού που την επιδιώκει. Ωστόσο τι θα γινόταν εάν προσανατολίζαμε μικρές καθημερινές πράξεις μας προς την γενικότερη ευτυχία μας;

Και επειδή αυτό το θέμα έχει πολυσυζητηθεί και δεν θέλω να φλυαρώ, θα μπω κατευθείαν στο θέμα. To να είμαστε ευτυχισμένοι μάλλον είναι ένας από τους πιο ουσιαστικούς και γεμάτους νόημα στόχους που μπορεί να βάλει ένας άνθρωπος στην ζωή του. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό.

Το κυνήγι της ευτυχίας αυτό καθεαυτό είναι πολλές φορές απογοητευτικό καθώς δεν είναι ρεαλιστικός στόχος το να νιώθουμε πάντα ευτυχισμένοι. Η ζωή έχει και τα πάνω και τα κάτω της. Πολλές φορές οι στιγμές θλίψης και ματαίωσης είναι αυτές που μας κάνουν να εκτιμούμε τα συναισθήματα της ευτυχίας όταν τα έχουμε.

Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, για να γίνει η ζωή η δική μας αλλά και των γύρω μας λίγο καλύτερη και να νιώθουμε πιο συχνά και περισσότερο ευτυχισμένοι, είναι μερικά απλά και καθημερινά βήματα προς την ευτυχία.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς και θα έχει νόημα να προσπαθήσεις να ενσωματώσεις στις καθημερινότητα σου μικρά και απλά πράγματα, όπως συμπεριφορές και σκέψεις, που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια πιο θετική στάση προς τη ζωή γενικότερα, με αποτέλεσμα να νιώθεις ευτυχισμένος συχνότερα και με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα και πρακτική της Θετικής ψυχολογίας παρακάτω σου έχω φτιάξει μια λίστα με τα πιο σημαντικά βήματα προς την ευτυχία, που μπορείς και εσύ να ξεκινήσεις να κάνεις από σήμερα κιόλας.

 

Μην χάνεις χρόνο και διάβασε τα τώρα!

 

Τα απλά και καθημερινά βήματα προς την ευτυχία!

1. Νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις

Σίγουρα όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο και βάζουμε στόχους για το μέλλον, ωστόσο θα πρέπει να πάρεις λίγη ώρα και να καθίσεις να αναλογιστείς πόσα πράγματα ήδη έχεις και σε κάνουν ευτυχισμένη ή επιτυχημένη. Η χαρά βρίσκεται στην απλότητα.

Καθώς το κάνεις αυτό καθημερινά, θα δεις ότι αυτομάτως θα γεμίζεις θετική ενέργεια και ευτυχία, τα οποία είναι απαραίτητα “καύσιμα” για να συνεχίζεις να προσπαθείς να πετύχεις ακόμα καλύτερα πράγματα και μεγαλύτερους στόχους.

 

2. Βίωσε θετικά συναισθήματα

Μπορείς να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου να βιώσει όλα τα θετικά και ελπιδοφόρα συναισθήματα που υπάρχουν.

Αυτό σημαίνει προς πρέπει να παραμερίσεις για λίγο την ανάγκη σου να παραπονιέσαι ή να βρίσκεις προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ως πρώτο και κυριότερο, το να μπορείς να βιώνεις θετικά τον κόσμο, είναι μια μοναδική αίσθηση.

 

3. Φρόντισε τις σχέσεις σου

Σύμφωνα και με την μακροβιότερη έρευνα που έγινε στο Harvard για την ευτυχία, βασικό στοιχείο των ευτυχισμένων ανθρώπων ήταν οι καλές διαπροσωπικές και συναισθηματικές σχέσεις που είχαν στη ζωή τους.

Οι σχέσεις θέλουν καθημερινή προσπάθεια και φροντίδα γι’αυτό μην τις αμελείς και προσπάθησε να τις κρατάς υγιής και ισορροπημένες.

 

4. Αξιοποίησε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως, εκτός από ελαττώματα και αδυναμίες, έχουμε και αρκετά προτερήματα και δυνατότητeς. Αν πάρεις λίγο χρόνο μόνη σου ή επισκεφτείς ένα ειδικό και συζητήσεις γι’αυτά θα δεις μάλλον ότι η ζυγαριά γέρνει προς τα θετικά.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα αξιοποιήσεις προς όφελος σου στην καθημερινότητα σου και στις σχέσεις σου με τους άλλους, αλλά και να δεις αν μπορείς ακόμα να μετατρέψεις τις αδυναμίες σου σε προτερήματα!

 

5. Διατήρησε μια αισιόδοξη στάση για τη ζωή

Η στάση ζωής είναι το γενικότερο πλαίσιο μέσα από το οποίο κατανοούμε και ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Η συμπεριφορά σου είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πως βλέπεις τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω σου.

Μια θετική και αισιόδοξη βλέψη για τη ζωή θα σε βοηθήσει να βρίσκεις τα θετικά στοιχεία σε όλες τις καταστάσεις και να διατηρείς την εσωτερική σου δύναμη για να αντιμετωπίσεις τυχόν δυσκολίες που θα έρθουν στο μέλλον.

 

6. Ζήσε σύμφωνα με τις αξίες σου

Μην προσπαθείς πάντα να “ταιριάζεις” σε καλούπια και νόρμες που άλλοι έχουν δημιουργήσει για εσένα. Προφανώς για την καλή λειτουργία της κοινωνίας στην οποία ζούμε, υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι νόμοι που καθορίζουν ή επηρεάζουν την συμπεριφορά μας.

 

Ωστόσο η ζωή είναι δική σου, και για να είσαι ευτυχισμένη, ίσως χρειάζεται να αφουγκραστείς τις προσωπικές βαθύτερες ανάγκες σου και να ακολουθήσεις το ιδιαίτερο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία. Η ζωή είναι μικρή για να τη ζούμε μέσα από τις αξίες και τις προσδοκίες των άλλων.

 

7. Μάθε να απολαμβάνεις τα απλά πράγματα

Αν πάρεις λίγο χρόνο και σκεφτείς πόσες ευκαιρίες έχεις μέσα στη μέρα να νιώσεις ευτυχία και χαρά θα μείνεις έκπληκτη από το πόσα απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τελικά τη διαφορά στην ψυχολογία σου.

Ο πρωινός καφές με το αγόρι σου, το τηλεφώνημα με την αγαπημένη σου φίλη ή μια στιγμή χαλάρωσης με το αγαπημένο σου βιβλίο στο σπίτι είναι στιγμές που περνάνε απαρατήρητες και έχουν γίνει ρουτίνα στις ζωές μας. Ωστόσο αν μάθεις να απολαμβάνεις τέτοιες απλές καθημερινές στιγμές θα δεις πως η ευτυχία που θα βιώνεις θα είναι πιο ουσιαστική και έντονη, ειδικά σε ξεχωριστές περιστάσεις της ζωής σου.

 

8. Ζήσε στο εδώ και τώρα

Μην βιάζεσαι να προχωρήσεις παρακάτω σε μια σχέση, να κάνεις περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα, να αγχωθείς για το αύριο. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται θεωρητικά αλλά στη πράξη είναι το πιο απλό αλλά και συνάμα δύσκολο πράγμα που έχεις να κάνεις.

 

Η ζωή σου είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και συχνά οι άνθρωποι εμμένουμε στο πρώτο και το τελευταίο, χωρίς να δίνουμε βάση στο παρόν ώστε να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πάρε μια ανάσα και σκέψου τι κάνεις τώρα, πόση χαρά σου δίνει αυτό και ζήσε τη στιγμή αυτή στην ολότητα της.

 

9. Γίνε ενεργό μέλος της κοινότητας

Επειδή είμαστε κοινωνικά όντα εκ φύσεως, είναι απαραίτητα να συντονιζόμαστε με τις ανάγκες της κοινότητας στην οποία ζούμε και να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ενεργά μέλη, προσφέρει ικανοποίηση και μια αίσθηση πληρότητας.

 

Μπορείς να γίνεις εθελόντρια στο τοπικό κέντρο αιμοδοσίας ή να λάβεις μέρος σε συσσίτια που πραγματοποιούνται σε κέντρα αστέγων. Το πως θα βοηθήσεις δεν έχει σημασία, αρκεί να το κάνεις!

 

10. Να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου όπως και στον καλύτερο σου φίλο

Μπορεί να μιλάμε όλοι για την αγάπη και την φροντίδα του εαυτού, αλλά πρακτικά πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυτό στην καθημερινότητα μας;

 

Πάρε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα και σκέψου πως θα προγραμματίσεις τη μέρα σου, τι θα κάνεις για να σε φροντίσεις σωματικά και ψυχικά ή πως συμπεριφέρθηκες στους άλλους με βάση το πώς θα σου φαινόταν όλα αυτά αν στα έλεγε η καλύτερη σου φίλη. Συχνά είμαστε αρκετά αυστηροί ή παραμελούμε τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε άγχος και θλίψη στην καθημερινότητα μας.

 

11. Φρόντισε το σώμα σου

Για αυτό δεν χρειάζεται να πω πολλά. Θα χρησιμοποιήσω τη γνωστή και to the point φράση που έχει μείνει μέχρι τις μέρες μας από την αρχαιότητα ” Νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

 

12. Κάνε πράξεις καλοσύνης

 

Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό, το να κάνουμε μικρές καθημερινές καλές πράξεις μας βοηθάει να αισθανόμαστε αλλά και να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι οργανωμένο όπως ο εθελοντισμός.

Μπορείς να βοηθήσεις έναν ηλικιωμένο με τα ψώνια ή να δώσεις σωστές οδηγίες στους άγνωστους τουρίστες. Μην ξεχνάς το κάρμα είναι εκεί και θα σε ανταμείψει απλόχερα.

Το είδαμε εδώ