Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι εξακολουθεί να χαρίζει ευτυχία στους γονείς του, ακόμα και μετά τον ερχομό του μωρού. Είναι απαραίτητο να του το λέτε και να του το δείχνετε!
1. Ετοιμάστε μαζί το δωμάτιο του μωρού και ζητήστε τη βοήθειά του. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν θέλει να συμμετάσχει περισσότερο. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει να δανείσει κάποιο παιχνίδι στο μωράκι και να το βάλει στο δωμάτιό του. Αν δεν θέλει ή αν αλλάξει γνώμη μην το πιέσετε.
2. Ξεκαθαρίστε μαζί τα παλιά, μωρουδιακά ρούχα του: έτσι θα το βοηθήσετε να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να δίνει και να μοιράζεται. Επιπλέον θα σας δοθεί η ευκαιρία να θυμηθείτε και να διηγηθείτε στο παιδί ιστορίες από τα βρεφικά του χρόνια. Τα παιδιά τρελαίνονται να ανακαλύπτουν στιγμές της προσωπικής ιστορίας τους.
3.Τραβήξτε φωτογραφίες και των δύο παιδιών μαζί. Το νεογέννητο μπορεί να αποτελεί κεντρικό θέμα κάποιων φωτογραφιών, αλλά μην παραμελείτε το μεγαλύτερο παιδί.
4. Δείξτε στο μεγαλύτερο παιδί σας φωτογραφίες του από την εποχή που ήταν εκείνο νεογέννητο. Διηγηθείτε του πώς ήταν και τι του άρεσε, πείτε του πόσο το αγαπούσατε και πόσο όμορφο ήταν (πράγμα που θα ακούει συχνά για το νεογέννητο!).
5. Φροντίστε ώστε το μεγαλύτερο παιδί να έχει έναν αποκλειστικά δικό του χώρο μέσα στο σπίτι.
6. Μην του ζητάτε να δίνει το καλό παράδειγμα.
7. Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα των ενηλίκων.
8. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από το μαιευτήριο, μη στείλετε το παιδί για μία εβδομάδα στον παππού και στη γιαγιά. Το μεγαλύτερο παιδί πρέπει να υποδεχτεί το μωρό στο σπίτι, όχι το αντίστροφο.
Από το βιβλίο Πρωτάρης μπαμπάς, των Lionel Pailles & Benoit Le Goedec. Από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Το είδαμε εδώ