Η βιβλιοκριτική του Ewoman: Οι κάλτσες, της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη

Η βιβλιοκριτική του Ewoman: Οι κάλτσες, της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη

Το νέο παιδικό βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη με τίτλο «Οι κάλτσες» κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Σαββάλας.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας ζώων, φίλων μεταξύ τους, που αποφασίζουν όλοι μαζί να ανέβουν ένα μονοπάτι δύσκολο και ανηφορικό, προκειμένου να κάνουν τσουλήθρα στα νερά του καταρράκτη. Στη διαδρομή, η αλεπού συναντά εμπόδια. Ο λύκος, η ελαφίνα και το αγριοκάτσικο, μια παρέα όλοι, συνεργάζονται για να τη βοηθήσουν.

 Η συγγραφέας καταφέρνει με ευκολία να κάνει τα παιδιά να ταυτιστούν με τους οι ήρωες. Σε αυτό βοηθάει το ότι στο παραμύθι τα ζώα έχουν φωνή και ανθρώπινες ιδιότητες. Η απλή της γλώσσα είναι κατανοητή και οικεία στον παιδικό νου. Οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται εύκολα τι σημαίνουν οι περιπέτειες των ζώων στην ιστορία. Η σημασία της φιλίας, της καλοσύνης, της αλληλοβοήθειας και της συνεργασίας διδάσκονται στα παιδιά καθώς προχωρά η αφήγηση. Άλλο ένα σημαντικό μάθημα ζωής που δίνεται είναι η αξία της συγγνώμης και της συγχώρεσης. 

Το κείμενο παίρνει σάρκα και οστά στη φαντασία των παιδιών μέσω εικόνων που είναι απόλυτα συμβατές με το κείμενο. Τα χρώματα και τα σκίτσα του εικονογράφου Γιάννη Σκουλούδη αποτυπώνουν άριστα την ιστορία και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού για τη συνέχεια, καθώς εξάπτουν ολοένα τη φαντασία του.

Η σειρά «Βιβλία που προάγουν την κοινωνική νοημοσύνη», την οποία έρχεται να εμπλουτίσει το συγκεκριμένο βιβλίο, αναδεικνύει αξίες που τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίσουν και –ιδανικά- να υιοθετήσουν.
Σε αυτή την ιστορία, μέσα από τον όμορφο λόγο της συγγραφέως και τα σχέδια του εικονογράφου, τα παιδιά αντιλαμβάνονται όσα θέλει να τους πει η περιπέτεια των ζώων.
Μπαίνουν στη θέση των ηρώων και καταλαβαίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως οι «κάλτσες που μοιράζονται», καταφέρνουν να κάνουν κάθε ανηφόρα της ζωής μας παιχνιδάκι…