Η αυτοεκτίμηση είναι ικανότητα που όλοι έχουμε μέσα μας

Η αυτοεκτίμηση είναι ικανότητα που όλοι έχουμε μέσα μας

«Αυτό που εσύ πιστεύεις για τον εαυτό σου είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για σένα» (Σενέκας)

Αυτοεκτίμηση είναι η αίσθηση της προσωπικής αξίας. Σημαίνει το κατά πόσο εκτιμάμε το τι είμαστε σαν άνθρωποι και το πόσο πιστεύουμε ότι αξίζουμε. 

 Οι έννοιες της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης συχνά συγχέονται. Είναι έννοιες που ομοιάζουν αλλά και αλληλοεπηρεάζονται. Αυτοπεποίθηση είναι ο βαθμός πίστης που έχει κάποιος στις δυνατότητές του, δηλαδή στην ευφυΐα του, τις γνώσεις του, τα ταλέντα του κ.λπ. Αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός πίστης που έχει κάποιος στις αρετές που απαιτούνται για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Είναι ό,τι χρειάζεται πραγματικά ο άνθρωπος στη ζωή του, γιατί του εξασφαλίζει ευτυχία σε ψυχολογικό επίπεδο και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του για την εκπλήρωση των επιθυμιών του σε πρακτικό επίπεδο. Στηρίζεται στην υποκειμενική αντίληψη του καθένα και οικοδομείται από την πρώτη παιδική ηλικία μέσα από απλές σκέψεις που καταλήγουν σε παγιωμένες πεποιθήσεις.

Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δε μπορούν να δουν και να εκτιμήσουν τα θετικά σημεία του χαρακτήρα τους, τις ιδιαίτερες ικανότητές τους, με αποτέλεσμα να συμβιβάζονται και να μην διεκδικούν. Έτσι, η χαμηλή αυτοεκτίμηση πηγάζει από την έλλειψη αυτογνωσίας. 

Πρέπει να ξέρεις ότι κανένας δεν γεννιέται με αυτοεκτίμηση και ότι μπορείς να την αποκτήσεις με κατάλληλη εξάσκηση. Δεν φτάνει να το θέλεις, πρέπει να είσαι έτοιμη να προσπαθήσεις και να κοπιάσεις σκληρά. Είναι μια διαδικασία αέναη.

 Μην ξεχάσεις ποτέ ότι ο εαυτός σου χρειάζεται την προσοχή σου. Εξασκήσου στην αυτό – αποδοχή: να δέχεσαι και να κατανοείς το σύνολο της ύπαρξής σου. Μέσα από την αυτοπαρατήρηση θα γνωρίσεις ποια αληθινά είσαι και ποια μπορείς να γίνεις αν « εκμεταλλευτείς» τα φωτεινά σου σημεία/τις δυνατότητές σου και αμβλύνεις τις αδυναμίες σου. 

Ζήσε την κάθε στιγμή της ζωής σου με ενσυνειδητότητα. Να επικεντρώνεσαι σε αυτό που συμβαίνει την παρούσα στιγμή με όλες τις αισθήσεις σου.

Αποτελεί προσωπική σου ευθύνη η πλήρης φροντίδα του πολύτιμου εαυτού σου φροντίζοντας την σωματική και ψυχική σου υγεία (με σωστή διατροφή και άσκηση) και αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη των πράξεών καθώς και την επιδίωξη των στόχων σου.

1

Πρέπει να επικοινωνείς, να εκφράζεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, να διαπραγματεύεσαι και να διεκδικείς χωρίς να παραβιάζεις τα δικαιώματα των άλλων.

Να θυμάσαι πάντα πως η αυτοεκτίμηση είναι ικανότητα που έχουμε όλοι μέσα μας εν δυνάμει και την εκδηλώνουμε με εξάσκηση. Είναι μια βασική προϋπόθεση αγάπης στον εαυτό που εμπεριέχει σεβασμό, κατανόηση, φροντίδα, αποδοχή.

 «Όσο πιο ψηλό το επίπεδο αυτοεκτίμησης, τόσο πιο πιθανό είναι να συμπεριφέρεται κανείς με σεβασμό, καλοσύνη και γενναιοδωρία» (N. Branden)

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ