Η βιβλιοκριτική του Εwoman: «Tο παλάτι του Οδυσσέα» της Μαρίας Ρουσάκη

Η βιβλιοκριτική του Εwoman: «Tο παλάτι του Οδυσσέα» της Μαρίας Ρουσάκη

Η πολυγραφότατη συγγραφέας της Παιδικής Λογοτεχνίας Μαρία Ρουσάκη επιστρέφει με ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι: «Το παλάτι του Οδυσσέα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ανήκει στη σειρά «Διαβάζω ιστορίες» και είναι κατάλληλο για παιδιά από έξι ετών και πάνω.

Πρόκειται για μια τρυφερή και διασκεδαστική ιστορία μέσω της οποίας το παιδί θα μάθει να αγαπάει τα ζώα και ιδιαίτερα τα σκυλάκια. Ο Ιάσονας μαζί με τον μπαμπά του προσπαθούν να χτίσουν ένα ζεστό σπιτάκι στον κήπο τους για τον σκύλο τους τον Οδυσσέα, τον οποίο βρίσκουν αυλή τους βρώμικο και ταλαιπωρημένο. Τον φροντίζουν, του δείχνουν στοργή και αγάπη και σανίδα τη σανίδα, κομμάτι κομμάτι χτίζουν το σπιτάκι του. Αυτός όμως προτιμά να ξεκουράζεται  στη σκιά ενός δέντρου. Αυτό απογοητεύει τον μικρό Ιάσονα που για να τον ευχαριστήσει ονειρεύεται να του χτίσει παλάτια για να ζει μέσα σε μεγαλεία.

2

 Κάθε λέξη και κάθε πρόταση που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι γραμμένη με ευαισθησία και τρόπο απλό ώστε το παιδί να προσλαμβάνει με ευκολία τα μηνύματα που θέλει να του μεταφέρει: τη δύναμη της φιλίας, την αξία της αγάπης.  Επίσης το όνομα που χρησιμοποιεί για το σκυλάκι, «Οδυσσέας» στα μάτια του παιδιού που διαβάζει ή ακούει την ιστορία ταυτίζεται με τον αντίστοιχο μυθικό ήρωα που είναι πολυταξιδεμένος. Γιατί το μικρό αγόρι στην προσπάθειά του να φτιάξει έναν ζεστό χώρο γεμάτο αγάπη για το σκυλάκι, ονειρεύεται παλάτια και μεγαλεία σαν αυτά που υπάρχουν στον κόσμο, σαν τους τόπους όπου ταξίδεψε ο θρυλικός ήρωας της μυθολογίας.

Το κείμενο δένει ομοιόμορφα με τις εικόνες μέσα από την πολύ επιτυχημένη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, εξιτάροντας τη φαντασία του παιδιού. Το βιβλίο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς μαθαίνει στα παιδιά σημαντικά μνημεία και πόλεις από όλο τον κόσμο. Επίσης το βιβλίο περιέχει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αφορμή την περιγραφόμενη ιστορία.

Η Μαρία Ρουσάκη προσκαλεί τα παιδιά «Στο παλάτι του Οδυσσέα» για να τους διδάξει την αγάπη για τα ζώα, την αξία της φιλίας και την ανάπτυξη της φαντασίας. Και όπως ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας επιστρέφει στην ασφάλεια της Ιθάκης του, έτσι και το σκυλάκι νιώθει ευτυχισμένο κάτω απ’ τη σκιά της συκιάς.

1