Βοηθώντας τα παιδιά να δημιουργήσουν την δική τους αυτοεκτίμηση

Βοηθώντας  τα παιδιά να δημιουργήσουν την δική τους αυτοεκτίμηση

« Τα παιδιά είναι σαν τους χαρταετούς. Είναι φτιαγμένα για να πετάνε. Χρειάζονται όμως τον αέρα: αγάπη άνευ όρων, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, ενθάρρυνση»

Κοιτάζω το δεινόσαυρο που μου έστειλε ο μικρός μου εγγονός, 5 χρόνων. Στα αυτιά μου αντηχεί η φωνούλα του:  «Γιαγιά σου αρέσει o φίλος μου ο dinosaur;» «Είναι υπέροχος παλληκάρι μου. Να σχεδιάσεις όλη την οικογένειά του και να μας τη στείλεις. Μπράβο, συνέχισε»! Αισθάνομαι συγκινημένη και περήφανη καθώς τον επιβραβεύω. αυτόν το Ευτυχώς, χάρη στην τεχνολογία μπορώ να τους στέλνω μ’ έναν γλυκό/τρυφερό λόγο την αγάπη μου, την φροντίδα και την ενθάρρυνσή μου.  Γνωρίζω πόσο πολύ χρειάζονται τα παιδάκια την ώθηση και την ενδυνάμωση των δικών τους ανθρώπων για να μπορέσουν να πιστέψουν στον εαυτό τους και να δημιουργήσουν βήμα - βήμα την δική τους αξία. Γιατί, κανείς δεν γεννιέται με αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά στέλνουν μηνύματα στους «σημαντικούς άλλους» σχετικά με τις ανάγκες, τις ανασφάλειες, τους φόβους αλλά και τα επιτεύγματα, τα θέλω, τα όνειρά τους. Οι γονείς παρά τους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, πρέπει να λάβουν τα μηνύματα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα προτερήματά τους  ώστε να απαλύνουν τις αδυναμίες και να αποκτήσουν υψηλή αυτοεκτίμηση.  Η πίστη των γονέων αλλά και των δασκάλων στο παιδί θα το βοηθήσει, πιστεύοντας στα ιδιαίτερα χαρίσματα του να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

1

Αυτοεκτίμηση είναι η συναίσθηση της ικανότητας του ατόμου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ζωής και η επίγνωση του πόσο σημαντικός είναι ο ίδιος. Η αυτοεκτίμηση που οδηγεί στην αυτοπεποίθηση, έχει την ικανότητα να οδηγήσει τον άνθρωπο, είτε παιδί είτε ενήλικα, σε πλήρη έλεγχο της επιτυχίας, της ευτυχίας και της προσωπικής του ανάπτυξης στο ταξίδι της ζωής!

 Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η θετική εικόνα του εαυτού του.  Είναι απαραίτητο οι γονείς να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά χωρίς να τα κριτικάρουν, να είναι διαθέσιμοι και να τους δίνουν προσοχή, ώστε να νοιώθουν αποδοχή και ασφάλεια.

 Εσείς οι γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά τα παιδιά σας να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους ανακαλύπτοντας και ενισχύοντας τα δυνατά/φωτεινά σημεία τους και ταυτόχρονα βοηθώντας τα να αποδεχθούν και να απαλύνουν τα αδύνατα σημεία.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που θα πρέπει να ακολουθήσετε αλλά και συνεχής προσπάθεια:

Να εκδηλώνεται με κάθε τρόπο την αγάπη και τη στοργή σας. Το παιδί από τη βρεφική ηλικία πρέπει να νιώθει ότι αξίζει την αγάπη των σημαντικών άλλων. «Σε αγαπώ γι' αυτό που είσαι»

Να το ακούτε προσεκτικά και να εστιάζεται στα συναισθήματα και στην κρίση του. Πως νιώθει και γιατί, τι φοβάται, από πού ξεκινά η άρνησή του για κάτι. «Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα νοιώσεις καλύτερα».

Επιβεβαιώστε τα αισθήματά του. Να ελέγχετε τα συναισθήματά του, όπως αν προσβληθεί από ένα αρνητικό σχόλιο ενός φίλου ή δασκάλου, πείτε του, «πληγώθηκες από αυτό που σου είπε ο τάδε» ή «πληγώθηκες από το γεγονός πως ο τάδε δε σε συμπαθεί». Μόνο όταν το παιδί νιώσει επιβεβαίωση των συναισθημάτων του θα ανοιχτεί σε σας, στηρίζοντας την αυτοεκτίμησή του με την απαρίθμηση αυτών που το συμπαθούν και με τα καλά λόγια που έχουν πει για εκείνο.

Να ενθαρρύνετε το παιδί να μπορεί να σας πει οτιδήποτε συμβαίνει, χωρίς να φοβάται. Επιπλέον να μπορεί να εκφράζει με θάρρος τις απόψεις του.

Να επιβραβεύετε το παιδί σας: «Μπράβο! Τα κατάφερες, μην σταματάς!» Όμως να μην υπερβάλλετε. Αν το παιδί πιστεύει πως ό,τι κάνει είναι επιτυχημένο, κινδυνεύει να αποκτήσει εγωπάθεια, στοιχείο που θα επηρεάσει την κοινωνικότητά του και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικό πρόσημο για την προσωπική του αυτοεκτίμηση.

Προτρέπετε το παιδί να βάζει στόχους και να αγωνίζεται για την κατάκτησή τους. Πρέπει ακόμα να γνωρίζει ότι ακόμα και όταν αποτυγχάνει πρέπει να συνεχίζει τον αγώνα του.

Να νιώθετε περήφανοι για το παιδί σας. Να μιλάτε για τα θετικά του σημεία μπροστά σε σημαντικά άτομα της ζωής του: παππού και γιαγιά, δασκάλους, φίλους.

Επιπλέον εσείς οι γονείς, οι «σημαντικοί άλλοι» είστε πρότυπα και γίνεστε ο καθρέφτης του παιδιού. Γι αυτό πρέπει να φροντίσετε την προσωπική σας αξία. Έχει αποδειχθεί ότι γονείς με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να χτίσουν σωστά την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους. Δεν υπάρχουν ιδανικοί ούτε τέλειοι γονείς. Υπάρχουν γονείς που γνωρίζουν την αξία τους και προσπαθούν αέναα να την βελτιώσουν.

Η αυτοεκτίμηση είναι θεμελιώδης για τη ζωή γι αυτό οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν αυτόνομες προσωπικότητες, με υγειά εικόνα για τον εαυτό τους.                

 Η αίσθηση του «αξίζω» συντελεί στην δημιουργία καλής ψυχικής υγείας καθώς και στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης.

16/4/2021, Βάσω Σίδη για το e Woman

[www.vaso-sidi.gr]