Το όνομά μου είναι μητέρα

Το όνομά μου είναι μητέρα

Από τις μαμάδες του Ewoman, για τη γιορτή της μητέρας...

6

Το όνομά μου είναι μητέρα.

Είναι μαμά.

Έχω πολλά υποκοριστικά. Κάποιοι με φωνάζουν Κατερίνα.
Μα η ψυχή πεταρίζει κυρίως όταν με φωνάζουν μαμά.
Όταν τυλίγονται σαν χεράκια γύρω από το λαιμό μου οι συλλαβές και μπερδεύονται τα σύμφωνα με τα φωνήεντα μαζί, σαν το πιο όμορφο υφαντό του κόσμου. Σαν την εναλλαγή ανάμεσα στο καρδιοχτύπι και τη γαλήνη, την αγωνία και τη χαρά, τη λύπη και το γέλιο, τον πόνο και την ελπίδα.
Έτσι κι εγώ συλλαβίζω κάθε μου όνειρο γιατί είστε μέσα, κάθε μου βήμα γιατί σας κρατώ το χέρι κι αν χρειαστεί εκατό φορές να δώσω τη ζωή μου για εσάς. Ανάμεσα στους ρόλους της ζωής, είναι κι ένας που δεν είναι ρόλος, δεν έχει πρόβα, ούτε βραβεία. Είναι το όνομά μου.

5

Κατερίνα Μαρτζούκου
 

Το όνομά μου είναι μητέρα.

Μμμ, μαμά μου ακούγεται καλύτερο, το Δικαία ακόμα πιο καλό, οι περιορισμοί σε τίτλους ποτέ δεν ήταν αγαπημένοι μου.
Είμαι ένα βήμα δίπλα, μπροστά, πίσω... τους!
Είμαι το γέλιο, το δάκρυ, ο πόνος, οι χαρές επί χίλια.
Είμαι το άσε μας ρε μαμά αλλά και το μαμά τρέχα....
Μαμά είναι το ξυπνώ να δω πως όλα τα παπούτσια είναι στο πατάκι δίπλα στην πόρτα.
Μαμά είναι η παρουσία, στην απουσία σου.
Μαμά, μια λέξη και χιλιάδες να γράψεις.
Δεν είμαι πρότυπο αλάνθαστο, κλαίω όταν κλαίνε, γελάω όταν γελάνε, γίνομαι και μάνα κουκουβάγια καμιά φορά.
Μαμά είναι το κάθε λεπτό που περνάς από την ώρα που τα νιώθεις, τα βλέπεις στην πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του υπέρηχου.

Μαμά, είναι η αγάπη τους.

3

Δικαία Μαραβέλια
 

Το όνομά μου είναι μητέρα,
τώρα πια.
Μανούλα, μαμά. Έτσι με λες εσύ.
Όταν με αγκαλιάζεις με τα μικρά χεράκια σου και κρέμεσαι σαν πολύτιμο μενταγιόν στο λαιμό μου.
Όταν με κοιτάζεις βαθιά στα μάτια και μου ψιθυρίζεις τα λόγια αγάπης που σου έχω μάθει.
Δε σε μεγάλωσα εννιά μήνες στην κοιλιά μου.
Μου πήρε όλη μου τη ζωή να γίνω αντάξια, να φτάσω μέχρι την άλλη άκρη της γης για να σε συναντήσω.
Το πιο σπουδαίο ταξίδι μου εσύ. Μέσα από την απώλεια, με έκανες μητέρα σου. Μου έδωσες τον πιο δύσκολο κι απαιτητικό ρόλο. Πασχίζω να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.
Να γίνω καλύτερη από τη δική μου μάνα και κάθε γυναίκα πίσω από εκείνη.
Σε ευχαριστώ ψυχή μου!

5

Στεφανία Ρουλάκη

Το όνομά μου είναι μητέρα…

Μαμά τα βράδια με τα ατελείωτα παραμύθια, μανούλα στα δύσκολα και βρίσκομαι στην αναμονή για το μάνα εκεί γύρω στην εφηβεία.

Και κλείνοντας τα μάτια μου ονειρεύομαι έναν κόσμο ισότητας, ειλικρινή, με ευγενή αισθήματα, για τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια που γεμίζουν τις μέρες και τις νύχτες μου. Κι όταν τα ανοίγω, σηκώνω τα μανίκια και ξεκινώ τη δουλειά.. Γιατί αυτή είναι η πιο σημαντική κι απαιτητική δουλειά!
Έχω στην αγκαλιά μου το μέλλον και την ικανότητα να το «πλάσω»  όσο καλύτερα μπορώ. Κι όλες έχουμε την ίδια δύναμη και το ίδιο χρέος. Να διαμορφώσουμε τον κόσμο που θα ζήσουν τα παιδιά μας, αλλά πρώτα εκείνα. Χρόνια μας πολλά, λοιπόν, και καλή μας επιτυχία!

3

Μαριτίνα Θεοδωροπούλου
 

Το όνομά μου είναι μητέρα.

Το πιο όμορφο όνομα του κόσμου. Η ζωή μου ταγμένη στα παιδιά μου. Προτεραιότητα στις επιλογές της ζωής μου ήταν πάντα το δικό τους αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας. Οι στιγμές μου μπολιασμένες με το γέλιο και το κλάμα τους, τον θυμό και την αγκαλιά τους. Οι στιγμές τους με την αγάπη μου.
Μέσα στην ανυπαρξία της τελειότητας, δεν είμαι η τέλεια μητέρα, το γνωρίζουν τα παιδιά μου. Έχω κάνει λάθη, έχω υπάρξει αδύναμη, αλλά δεν έπαψα ποτέ να είμαι στο πλευρό τους.
Μεγαλώσαμε μαζί, ωριμάσαμε μαζί. Και τώρα που έχουν αφήσει τη φωλιά μας, νιώθω ευλογημένη που έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να πορευτούν στη ζωή με σεβασμό, με ανθρωπιά και ντομπροσύνη.

6

Γεωργία Ανδριώτου
 

Το όνομά μου είναι μητέρα

και μου το έδωσε ένα υπέροχο πλάσμα σαν άνοιξε τα μάτια της ένα μεσημέρι του φθινοπώρου και μου χαμογέλασε. 
«Σε διάλεξα!» μου ψιθύρισε κι ένιωσα της αγάπης το αεράκι να μας αγκαλιάζει απαλά.
«Τώρα τι θα κάνω;» σκέφτηκα. «Αν κάνω λάθος;» αναρωτήθηκα. «Θα είμαι άραγε άξια της;» συνέχισα.
Εκείνα τα πέντε δαχτυλάκια που έκλειναν σφιχτά το ένα δικό μου νιώθοντας ασφάλεια, το αυτάκι που ακουμπούσε στο στέρνο μου ακούγοντας την καρδιά μου να χτυπά κι αποκοιμιόταν, η δική της ζωγραφιά στο σχολείο, το βλέμμα της μέσα στο πλήθος, οι κουβέντες της, η κρυφή της υπερηφάνεια, το γέλιο της και οι εκμυστηρεύσεις της, τα νεύρα και το ατίθασο πνεύμα της κάθε στιγμή μού τραγουδούν: «Σε διάλεξα…»

2

Χαρά Μαρκαντζίνου
 

Το όνομά μου είναι μητέρα...

Κοριτσάκι μου, αν κάποτε σε ρωτήσουν ποιο ήταν το όνομα μου, απάντησε τους: αγάπη.
Κι αν σε ρωτήσουν τι ήμουν στην ζωή μου, πες τους: διαφορετική, δοτική και άτακτη.
Κι αν σε ρωτήσουν αν ήμουν ευτυχισμένη πες τους ότι όλα μου τα δάκρυα, όλοι μου οι πόνοι, όλα μου τα χαμόγελα, όλες μου οι χαρές, ήταν επιλογές μου και τις αγάπησα.
Κι αν σε ρωτήσουν, αν ξαναγεννιόμουν τι θα ήθελα να ζήσω, πες τους όλα, τα ίδια, από την αρχή. Γιατί αν άλλαζα έστω μια ώρα από την ζωή μου ίσως να μην είχα εσένα.
Κι αν σε ρωτήσουν, τι ήσουνα για εμένα, πες τους, ότι ήσουν ο λόγος για να υπάρχω και για να γίνω καλύτερος άνθρωπος.
Κι αν σε ρωτήσουν, αν πίστευα στα θαύματα, απάντησε τους, ΝΑΙ γιατί, εσύ είσαι ένα από αυτά.
Κι αν σε ρωτήσουν τι σου δίδαξα, τι σου έμαθα, ελπίζω να τους απαντήσεις με υπερηφάνεια: να αγαπάς.
Σε αγαπάω παιδί μου. Αυτή είναι η αποστολή μου: Να σε αγαπάω. Όλα όσα προηγήθηκαν πριν από εσένα, ήταν το καύσιμο για το σημαντικότερο ταξίδι της ζωής μου. Για τον προορισμό μου. Να είμαι η μάνα σου, τώρα και για πάντα. Να σε αγαπάω μέχρι τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς μου.

3

Χρύσα Κατσιτοπούλου
 

Το όνομά μου είναι μητέρα.

Το χαμόγελό μου βρίσκεται κάπου κοντά με το δικό σου, βγαίνει αβίαστα κάθε φορά που σε ακούω να γελάς.
Το χέρι μου σχεδιάζει σπίτια με ολάνθιστους κήπους, σκύλους που γαβγίζουν δυνατά και λαμπερούς ήλιους, όχι επειδή είμαι σπουδαία ζωγράφος αλλά επειδή εσύ τα βρίσκεις σπουδαία.
Το χάδι μου γιατρεύει πληγές, συνήθως μικρές και τότε εύχομαι ποτέ να μην αποκτήσεις μεγάλες.
Η αγκαλιά μου καταλαγιάζει και το πιο δυνατό κλάμα, αφήνεσαι στα χέρια μου κι εγώ σε κρατώ σφιχτά, κανένας να μη σε κάνει να κλάψεις ξανά.
Κι όταν τα βράδια κοιμάσαι γαλήνια σε κοιτάζω, αφήνω ένα απαλό φιλί στο μέτωπό σου και σε σκεπάζω ζεστά ενώ εύχομαι να βλέπεις τα πιο όμορφα όνειρα.

1

Έλενα Σαλιγκάρα
 

Το όνομά μου είναι μητέρα. 

Τίτλος βαρύς, ασήκωτος. Νιώθεις φορές πως είναι πέτρα για τις πλάτες σου. Τον κατέχεις μέχρι το τέλος της ζωής σου. Θα προσπαθείς να είσαι ακέραια, σωστή, δίπλα τους. Αλλά γεννήθηκες άνθρωπος με τα λάθη σου και τα σωστά σου. Η φύση, όμως, σου έδωσε το υπέρτατο χάρισμα της γέννησης, οπότε σκορπάς αγάπη, αγκαλιά  και θάρρος. Το ίδιο θάρρος που έδειξες για να βγουν από μέσα σου. Μητέρα ίσον αγάπη χωρίς όρια. Η μοναδική σε τούτη τον κόσμο που δεν έχει αυλαία, που δεν ρίχνει τίτλους τέλους. Αν το σύγκρινα με κάτι, αυτό θα ήταν ο ήλιος, ζωοφόρος λαμπερός. Μάνα, λέξη που κάθε παιδί παιδί  έχει την ανάγκη να προφέρει. Μάνα η αέναη προσφορά.   

2 

Θεοδώρα Ατζεμιάν 
 

Το όνομά μου είναι μητέρα.

Είναι μαμά, είναι μανούλα, ενίοτε και μπαμούλα. Μη με ρωτάτε πώς με λέγανε πριν. Μήτε θυμάμαι, μήτε και που έχει καμία σημασία.
Εδώ και δυόμιση χρόνια είμαι μαμά με μια ουρά που τη λένε «Σωτήλη». Ακούω το «όνομά» μου, άπειρες φορές μες στη μέρα σε κάθε πιθανή απόχρωση, σε κάθε πιθανό κι απίθανο τόνο: θυμωμένο, γαλίφικο, αγαπησιάρικο, σκανταλιάρικο, ανυπόμονο, κουρασμένο, παραπονιάρικο.
Δεν είναι πάντα εύκολο να είμαι μαμά. Άλλες μέρες είναι καλές κι άλλες, πάλι, όχι. Όλες τελειώνουν με ένα παραμύθι και μια αγκαλιά κι έτσι κάθε άσχημο σβήνεται.
Δε γεννήθηκα μητέρα. Το παλεύω, όμως, κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερη και πιο δυνατή. Για εκείνον…
Λένε πως οι μάνες έχουν στόφα ηρωίδας. Πλάστηκαν για να τα καταφέρνουν όλα. Μόνο που θα έπρεπε να έχουν 6 χέρια και 4 πόδια. Άδικο σύμπαν, περιορίστηκε σε δύο και δύο. Δε βαριέσαι, κάτι γίνεται...
Ευτυχώς δεν τσιγκουνεύτηκε την καρδιά. Την έδωσε μία μα τεράστια.
Στη δική μου χαράχτηκε λίγο παραπάνω από το για πάντα, ο Σωτήρης. Στη δική σας;

Χρόνια πολλά, μαμάδες.

5

Στεύη Τσούτση