Μεγαλώνοντας το παιδί σου, εξελίσσεις τον εαυτό σου

Μεγαλώνοντας το παιδί σου,  εξελίσσεις τον εαυτό σου(pexels)

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, γι αυτό έπλασε τις μητέρες» (R. Kipling)

Η οικογένεια - πρωταρχικός παράγοντας στην ανάπτυξη - συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, υφαίνει τις συμπεριφορές του και επηρεάζει τη ζωή του. Όλες οι σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι η οικογένεια κατέχει μορφοποιό δύναμη και το οικογενειακό περιβάλλον καθορίζει και διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού.

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά με συναισθηματική σταθερότητα, ενισχυμένο αυτοσυναίσθημα και πνεύμα δημιουργικότητας και συνεργασίας, έχουν γονείς που συνδυάζουν τη στοργή και την αυτονομία, εκφράζουν ελεύθερα την αγάπη τους, αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του παιδιού και σέβονται την ατομικότητα και τις προτιμήσεις του. 

Το δικό σου παιδί, αυτό το θαύμα, μέσα από το αγνό του χαμόγελο, την ζεστή του αγκαλιά, το γλυκό φιλί του σε διδάσκει τι είναι η ζωή. Γι αυτό:

Δίδαξέ στο παιδί σου να μάθει να ονειρεύεται με τα μάτια ανοιχτά. Να μάθει να βλέπει την ομορφιά, την αρμονία στη φύση. Να θυμάσαι πάντα πως το παιδί σου είναι θαυμάσιος μιμητής. Δώσε του κάτι όμορφο να ακολουθήσει. 

Ο καλύτερος τρόπος να μυήσεις το παιδί σου στην ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα είναι να είσαι εσύ ειλικρινές και υπεύθυνο άτομο.

Να ενθαρρύνεις το παιδί σου να εξελίξει τα δυνατά του σημεία. Θα μεγαλουργήσει. 

Δίδαξέ του να αγωνίζεται. Να δίνει τις δικές του μάχες στη ζωή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είναι μια από τις πιο δύσκολες δεξιότητες.

Να μην ξεχνάς ποτέ: το καλύτερο πράγμα που ξοδεύεις μαζί του είναι ο χρόνος σου.

Μην ανησυχείς όταν πιστεύεις πως δεν σε ακούει. Να ξέρεις ότι παρακολουθεί τα πάντα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα σου πει: 

«Όταν εσύ νόμιζες ότι εγώ δεν έβλεπα, είδα ότι νοιαζόσουν και ήθελα να είμαι όλα όσα θα μπορούσα να είμαι. Πήρα τα μαθήματα ζωής για να είμαι ένας καλός και παραγωγικός άνθρωπος σαν μεγαλώσω. Όταν εσύ νόμιζες ότι εγώ δεν έβλεπα, σε κοίταξα και ήθελα να σου πω: ‘’Ευχαριστώ για όλα τα πράγματα που είδα και έμαθα, όταν εσύ νόμιζες ότι εγώ δεν έβλεπα’’».

Μεγαλώνοντας το παιδί σου, καθώς το βλέπεις να εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, εξελίσσεις τον εαυτό σου. Μέσα από την αγάπη σου - αγάπη άνευ όρων – το παιδί σου, θα διατηρήσει την αυθεντικότητά του και θα χτίσει τη συναισθηματική του ζωή. Μέσα από την αγάπη σου θα γνωρίσει την ομορφιά, την καλοσύνη και την ανθρωπιά. Έτσι θα μπορέσει να εκτιμήσει τις αληθινές αξίες της ζωής και θα αγαπήσει τον άνθρωπο.

Η Emma Goldman είπε: «Κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει τον πλούτο, την καλοσύνη και την γενναιοδωρία που κρύβονται στην ψυχή ενός παιδιού. Η προσπάθειά της εκπαίδευσης θα ξεκλειδώσει αυτόν το θησαυρό». 

(www.vaso-sidi.gr)

sidi-ewoman_1