Οι 6 υπερτροφές που βοηθούν την ψυχική σας υγεία

Οι 6 υπερτροφές που βοηθούν την ψυχική σας υγεία(pexels)

 Αυτά που βάζουμε στο σώμα μας έχουν άμεση επίδραση, όχι μόνο στη σωματική μας υγεία, αλλά και στην ψυχική. Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται σε τροφές, μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του άγχους και του στρες ή της κατάθλιψης. Ας δούμε ποιες είναι οι 6 υπερτροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας:

 1. Παχιά ψάρια

Τα παχιά ή λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – απαραίτητα για την καλή εγκεφαλική λειτουργία – βελτιώνουν τη μνήμη μας και μειώνουν το στρες. Επίσης, βοηθούν στην κατάθλιψη και σε συναισθηματικές διαταραχές. Μερικά από αυτά τα ψάρια είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο τόνος. Αν είστε χορτοφάγοι, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια είναι μία πολύ καλή πηγήωμέγα-3.

 2. Χορταρικά

Τα χορταρικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Η ανεπάρκεια σε φολικό οξύ ή σε βιταμίνη Β συνδέεται με την αϋπνία, την κόπωση και την κατάθλιψη. Επομένως, η κατανάλωση πράσινων τροφών βοηθάει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας. Μερικές πράσινες υπερτροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας είναι το σπανάκιτο λάχανο, το μαρούλι και οι λαχανίδες.

 3. Μούρα

Τα μούρα έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και έχουν πολλά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδανικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών (που συνδέονται άμεσα με προβλήματα ψυχικής υγείας), τη μείωση φλεγμονών και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Ακόμα, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στο άγχος και την κατάθλιψη. Μέρικα μούρα που πρέπει να καταναλώνετε τακτικά και έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι οι φράουλες, μύρτιλα (blueberries), σμέουρα (raspberries) και μαύρα βατόμουρα (blackberries).

 4. Ζυμωμένα τρόφιμα

Έρευνες δείχνουν πως η υγεία του εντέρου μας συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία και τη διάθεσή μας. Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά την υγεία των εντέρων. Έχει ακόμα διαπιστωθεί πως τα ζυμωμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα ίδια μέρη του εγκεφάλου με ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Η προσθήκη ζυμωμένων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στα επίπεδα άγχους σας ή στην κατάθλιψη. Μερικές τέτοιες τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchee, το kombucha και το ξινό λάχανο

 5. Κακάο

Είναι γνωστό ότι το κακάο έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεσή σας, τη μνήμη σας και τη γενικότερη εγκεφαλική λειτουργία.Περιέχει, επίσης, μαγνήσιο που μειώνει την κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να έχετε χαμηλότερα επίπεδα στρες. Την επόμενη φορά που λαχταράτε κάτι γλυκό, προτιμήστε μαύρη σοκολάτα για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη.

 6. Κουρκουμάς

Έρευνες έχουν δείξει πως η φλεγμονή στο σώμα συνδέεται με πολλές ψυχικές παθήσεις. Η κουρκουμίνη είναι μία από τις πολλές δραστικές ουσίες που βρίσκονται στον κουρκουμά και βοηθάει αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής, καθώς και στα επίπεδα στρες και κατάθλιψης. Ο κουρκουμάς είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική και την ινδική κουζίνα, αλλά μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας διατροφή. Προσθέστε τον στα αυγά, στο κρέας, ή στο γάλα. 

Με τις παραπάνω τροφές δε θα βελτιώσετε μονάχα τη σωματική σας υγεία, αλλά και την ψυχική. Αν υποφέρετε από έντονα προβλήματα άγχους ή διαταραχές, η συμβουλή από έναν ειδικό είναι καθοριστική, αλλά και η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που λειτουργεί συμπληρωματικά. Οι επεξεργασμένες τροφές, το αλκοόλ, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με αύξηση της κόπωσης και την κατάθλιψη.

Γράφει η Ευρυδίκη Αγάτσα

Το είδαμε εδώ