Παιδί και COVID σήμερα: Συμβουλές στους γονείς

Παιδί και COVID σήμερα: Συμβουλές στους γονείς(pexels)

Η πανδημία COVID19 δυστυχώς συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα και εκτός από την βαριά υγειονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή και στην ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων. 

Αν και το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με άρση των σκληρών μέτρων, εξελίσσεται και πάλι στη σκιά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» του φονικού ιού. Είναι λοιπόν αναμφισβήτητο πως ο COVID συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη ζωή μικρών και μεγάλων. Αληθεύει, ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα με την έννοια που γνωρίζουμε, αλλά μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα. 

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του ιού «καλπάζει» το ενδιαφέρον των ειδικών, καθώς στο μικροσκόπιο της επιτροπής εμβολιασμών βρίσκεται και η θωράκιση των εφήβων. 

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα εκφράζουν. Συχνά τα ερωτήματά τους μένουν αναπάντητα, με αποτέλεσμα την δημιουργία συναισθημάτων άγχους, ίσως και θλίψης. Η ανατροπή της καθημερινότητας σήμαινε στέρηση των περισσότερων δραστηριοτήτων τους ( παιγνίδι με φίλους, φυσική επικοινωνία με αγαπημένους συγγενείς). Το φετινό καλοκαίρι οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να επανενταχθούν στην νέα κανονικότητα. Θα το καταφέρουν με την σωστή ενημέρωση/πληροφόρηση και το μοίρασμα των συναισθημάτων. Δεδομένου του ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μιμητές οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν τις δικές τους συμπεριφορές. Οι γονείς πρέπει να απαντούν με ειλικρίνεια στα ερωτήματα των παιδιών περιορίζοντας κατά το δυνατό, το άγχος τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν πολλαπλά ερωτήματα και πιστεύουν πως η ενημέρωση που λαμβάνουν δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή πραγματικότητα. Οι έφηβοι νιώθουν πως έχουν έλλειψη προοπτικών για τη ζωή, ενώ αναφέρονται άγχος, απομόνωση και παραβατικές συμπεριφορές.

 Η ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών μεγαλώνει μέσα από τη σωστή πληροφόρηση, ανάλογα με την ηλικία τους. Η ενημέρωση σχετικά την εξέλιξή της πανδημίας είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό τους επίπεδο. Η αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενημέρωσης των μικρών παιδιών. Επίσης, πρέπει να διαβεβαιώνονται από τους γονείς, ότι θα είναι ασφαλή συνεχίζοντας να τηρούν τις συνθήκες και πρακτικές υγιεινής ( καλό πλύσιμο των χεριών, τραγουδώντας). Επιπλέον, οι γονείς θα εξηγήσουν τι θα πρέπει να ισχύει την τρέχουσα περίοδο σχετικά με την κοινωνική απόσταση. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν πάλι αγαπημένα τους πρόσωπα (παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς και φίλους), χωρίς όμως αγκαλιές και φιλιά.

Κύριο μέλημα των γονιών είναι η προσεκτική παρατήρηση των παιδιών και η παρότρυνση να μοιράζονται μαζί τους συναισθήματα: να μιλούν για οτιδήποτε τα στεναχωρεί και τους δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια. Το μοίρασμα των συναισθημάτων απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα και βοηθά το παιδί στην έκφρασή τους. Οι γονείς, προσπαθώντας να είναι ουσιαστικά παρόντες, με ενσυναίσθηση θα βοηθήσουν το παιδί να χαλαρώσει, μέσα από το παιγνίδι και κοινές δραστηριότητες. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι οι δεσμοί της οικογένειας είναι ισχυροί. Οι γονείς οφείλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι και να επαγρυπνούν για τους ίδιους και τα παιδιά τους, εστιάζοντας στην σωματική και ψυχική υγεία. Πρέπει να διατηρούν ελεγχόμενα αισιόδοξη οπτική και να θυμούνται ότι: Τα παιδιά έχουν αντοχές και πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες αντεπεξέρχονται στις αλλαγές αρκεί να έχουν σωστή καθοδήγηση και υποστηρικτικό περιβάλλον. 

Βάσω Σίδη για το e Woman – 15/7/2021

(www.vaso-sidi.gr)

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ