H βιβλιοκριτική του ewoman: «Γδικιωμός», εκδόσεις Υδροπλάνο

H βιβλιοκριτική του ewoman: «Γδικιωμός», εκδόσεις Υδροπλάνο

To πρώτο λογοτεχνικό πόνημα της Παρασκευής Αδαμίδου-Κηπουρίδου με τίτλο «Γδικιωμός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 

Το βιβλίο αυτό διαδραματίζεται στη Μάνη μιας άλλης εποχής. Περιγράφει όλη την ηθογραφία του τόπου με τις πολλές αντιθέσεις που δημιουργούν η κυριαρχία της πέτρας, η θάλασσα και ο ήλιος. Σκληρή η ζωή των κατοίκων που παλεύουν για την επιβίωση. Σε κάθε μανιάτικη οικογένεια αποφασίζει ο πατέρας και κανείς δεν μπορεί να παραβεί τις εντολές του. Η γυναίκα από μικρή αναλαμβάνει σκληρές δουλειές και ως παντρεμένη «κρατάει» την οικογένεια. Όλα αυτά αποτελούν μέρος άγραφων και απαράβατων νόμων που διέπουν την μανιάτικη κοινωνία. Παράλληλα η πλοκή του βιβλίου αναλύει και το έθιμο του γδικιωμού, της εκδίκησης που ξεσπά ανάμεσα ανάμεσα σε δύο οικογένειες όταν η κόρη αγαπήσει κάποιον που δεν εγκρίνει ο πατέρας. Έτσι, ξεσπούν άγρια φονικά που αφανίζουν γενιές και γενιές του αρσενικού πληθυσμού των Μανιατών. Θα καταφέρει ο δυνατός έρωτας δύο παιδιών να γίνει αφορμή ώστε να σταματήσουν για πάντα όλα αυτά τα έθιμα και οι άγραφοι νόμοι; 

Η συγγραφέας με την λυρική γραφή της έχει καταφέρει να αναπαραστήσει την ηθογραφία όλης της περιγραφόμενης εποχής. Η γραφή και η γλώσσα γίνονται ενιότε ποιητικές και υποβλητικές και δίνουν με απίστευτη ρεαλιστικότητα το φόντο της Μάνης και τις αντιθέσεις αυτού του τόπου. Η πλοκή είναι καλά πλεγμένη και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι σελίδες κυλούν γρήγορα. Όποιος διαβάζει ακολουθεί τον γρήγορο ρυθμό της γραφής και θαυμάζει την εικονοπλαστική δύναμη της γραφής. Ο αναγνώστης γεμίζει συναισθήματα καθώς διαβάζει τα παθήματα των ολοκληρωμένων χαρακτήρων. Στέκεται στα ψυχογραφήματά τους που είναι καλοδομημένα αλλά και στον φιλοσοφικό στο αχασμό που κάνει η συγγραφέας μέσω της σκιαγράφησης των ηρώων της. 

Ο αναγνώστης ταξιδεύει στη Μάνη, στη Θεσσαλονίκη, στην Νέα Υόρκη, την Κρήτη και το Παρίσι και μέσω ενός μεγάλου άδολου έρωτα και ενός Γδικιωμού αναρωτιέται αν μια αληθινή αγάπη μπορεί ή όχι να γίνει η αρχή για να σταματήσει για πάντα αυτός ο άγραφος μανιάτικος νόμος.