Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου: Νιώστε ελεύθεροι να ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

theatre1-ewomantheatre1-ewoman

Νέα, όμορφη και γεμάτη έμπνευση. Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου η οποία είναι ραδιοφωνική παραγωγός και μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Η ζωή τους τη νύχτα". Κάπου ανάμεσα στις εκπομπές και τις χειρόγραφες αφιερώσεις κατά την προώθηση του βιβλίου η Ιουστίνα Φιλιππίδου κατάφερε να της αποσπάσει μια συνέντευξη ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Αλεξάνδρα, παρουσίασε μας τον εαυτό σου: Πού μεγάλωσες, πού σπούδασες, πώς κατέληξες στο χώρο του ραδιοφώνου και της συγγραφής;

Με λένε Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου και γεννήθηκα ένα πρωϊνό στην καρδιά του καλοκαιριού. Σπούδασα φυσικοθεραπεία στο ΑΕΙ Δυτικής Αττικής μα γρήγορα ένιωσα πως άλλος είναι ο δρόμος μου, οπότε στον παρόντα χρόνο ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στην "Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία" στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 Δευτέρα με Παρασκευή ξυπνάω μαζί σας και  σας λέω καλημέρα στις 07:00 από τον Κρήτη fm 87,5 ως η μαύρη γάτα του ραδιοφώνου. Τα ραδιοφωνικά μου βήματα ξεκίνησαν το 2012 στον φοιτητικό σταθμό του Πολυτεχνείου, αργότερα συνέχισαν στην Ert open 106,7fm και στον Atlantis 105,2fm.

Από νηπιακή ηλικία αγαπούσα να πλάθω ιστορίες τις οποίες κατέγραφε ο παππούς μου. Όταν έμαθα γραφή κάθε ζωγραφιά μου συμπεριελάμβανε διαλόγους. Έτσι, τώρα είναι στα χέρια σας το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ο τίτλος αυτού ''Η ζωή τους στην νύχτα'' και όντως θα σας μιλήσω για ζωές βουτηγμένες στα σκοτάδια, την αμαρτία, την ενοχή αλλά και την απελευθέρωση!

 

Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος σου είναι μια δυνατή και πρωτότυπη εικόνα . Ήταν δική σου επιλογή;

Το εξώφυλλο γεννήθηκε στο μυαλό μου σε μία από τις ονειροπολήσεις μου. Ήθελα θηλυκή και αρσενική ενέργεια μαζί στα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου, μια δυνατή εικόνα που να υποδηλώνει πόνο μα και αισθησιασμό εισάγοντας τον αναγνώστη στο θέμα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον γραφίστα του Υδροπλάνου Ηλία Ξηνταβελώνη που υλοποίησε την σκέψη μου και έφτιαξε αυτό το εξαιρετικό εξώφυλλο.

 

Παρά την πανδημία τις καραντίνες και τα γενικευμένα δεινά του τελευταίου διαστήματος, υπήρχε κάτι που σε έκανε να νιώθεις αισιοδοξία;

Ως ρεαλίστρια δυσκολεύομαι να αισιοδοξώ μα δεν παύω να ελπίζω και να χαίρομαι με απλά πράγματα. Η ελπίδα  για μια καλύτερη κοινωνία είναι σημαντική για την ψυχολογία μου και αναπτερώνεται όταν βλέπω την νεολαία να αντιδρά στη σαπίλα, να υιοθετεί έναν ουσιαστικά μοντέρνο τρόπο ζωής και να δημιουργεί. Η επαφή με νέους συγγραφείς στο Υδροπλάνο μου έδωσε την χρωματιστή πινελιά που χρειαζόμουν μέσα στο μονότονο γκρι.

 

Ποιά είναι η αγαπημένη σου κοινωνική ταινία;

Το κουρδιστό πορτοκάλι του Κιούμπρικ, με σημάδεψε ποικιλοτρόπως. Την ανακάλυψα, λίγο μετά τα Λύκειο όταν είδα μια αφίσα στο σπίτι ενός γνωστού μου. Μου τράβηξε την προσοχή και τότε ο γνωστός μου, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου.

Μάλιστα μου τους εκθείαζε για την ατρόμητη συμπεριφορά τους, χωρίς να μου πει λεπτομέρειες για τις πράξεις τους.

Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία τότε γιατί διάβαζα ρομαντικά μυθιστορήματα και έβλεπα ταινίες εποχής. Ως σινεφίλ με τα χρόνια άρχισα να βλέπω Κιούμπρικ και έπαθα σοκ με την αδικία, τους βιασμούς και τις άρρωστες συμπεριφορές των “ατρόμητων” ηρώων.

Χαίρομαι που ο γνωστός μου αυτός δεν είναι στην παρέα μου πλέον. Μου έδωσε έμπνευση όμως και αρκετό βάρος στην ψυχή για να γράψω...

 

Σύστησε μας με λίγα λόγια το νέο σου βιβλίο.

Είναι ένα μυθιστόρημα για τη νύχτα βουτηγμένο στην ανομία των παράνομων κυκλωμάτων, γεμάτο με παθιασμένους έρωτες, εμπόριο ναρκωτικών, ειδυλλιακά μέρη και περιπέτειες μέσω των οποίων εύκολα κανείς αναγνωρίζει πολλές από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο, μέσα στη λάσπη της αμαρτίας και της έμφυλης βίας μπορεί να βρεθούν και παραγκωνισμένες αρετές όπως η τιμιότητα, το θάρρος, και η αξία της φιλίας.

 

Ως νεοεμφανιζόμενη στο χώρο έχεις δεχθεί κακοποιητική ή εξουσιαστική συμπεριφορά; Τι άποψη έχεις εν γένει;

Κακοποιητική και εξουσιαστική συμπεριφορά σε λεκτικό και ψυχολογικό επίπεδο έχω δεχτεί γενικά ως άτομο. Έχω πολλές φορές ακούσει τις ατάκες "είσαι γυναίκα και πρέπει να..", "είσαι γυναίκα και δεν πρέπει να..", "δεν μπορείς" ή "μηηηηηηηη".

Τα μη και τα δεν όπως λέει και το τραγούδι μας κάνουν μηδέν ανεξαρτήτως φύλου Νιώστε ελεύθεροι να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και ζήστε όπως ποθείτε χωρίς να βλάπτετε τους γύρω σας.

Ειδικά αυτό το τελευταίο θα αλλάξει όταν καταπολεμήσουμε τα κατώτερα ένστικτα μας ξεπερνώντας τα κόμπλεξ μας.

 

Είναι εύκολο να επιβιώσεις στο χώρο της συγγραφής εν μέσω πανδημίας;

Διαβάζοντας την ερώτηση σκέφτηκα πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να επιβιώσεις εν μέσω πανδημίας γενικά. Όσον αφορά τον χώρο της συγγραφής, ως πρωτοεμφανιζόμενη δεν μπορώ να έχω σαφή εικόνα για τυχόν δυσκολίες αλλά ανακάλυψα ότι τα απόνερα της πανδημίας είναι πηγή έμπνευσης για κάθε κοινωνικά ευαισθητοποιημένο συγγραφέα. Μπορώ να σου πω όμως για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος συγγραφέας στην αναζήτηση εκδοτικού οίκου γενικά.

Δυστυχώς έχει καθιερωθεί η λογική της αυτοέκδοσης όπου ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας καλείται να καλύψει οικονομικά την έκδοσή του. Αυτό αφήνει στα συρτάρια πολλά αριστουργήματα και η νέα γενιά συγγραφέων χαντακώνεται. Αισθάνομαι τυχερή γιατί το "Υδροπλάνο" δεν είναι αυτής της λογικής και με στήριξε υλικά και ηθικά. Το βιβλίο μου όπως και όλα τα βιβλία του εκδοτικού δεν είναι αυτοέκδοση.

 

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου το αναγνωστικό κοινό;

Μπορεί να με ακούσει κάθε πρωί 07:00- 08:00 στους 87,5 fm και να μου στείλει μήνυμα στα social media. Είμαι ανοικτή σε κάθε είδους εποικοδομητικό διάλογο.

Βρείτε με στο Instagram

Alexandra Angelopoulou (@angelopouloualexandra) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

και στη σελίδα μου στο  Facebook 

(3) Alexandra Angelopoulou | Facebook