Είναι γυναίκα, ακόμα και με μαστεκτομή

Είναι γυναίκα, ακόμα και με μαστεκτομή

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου, η οποία εκτός από απειλή για τη ζωή της, κατακρεουργεί και τη θηλυκότητα της γυναίκας. Μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης, έρχεται η μαστεκτομή να αφήσει αμείλικτα το σημάδι της πάνω στο κορμί της.

Κι όταν ο γολγοθάς της τελειώσει, όταν εκείνη τα καταφέρει να κερδίσει πίσω τη ζωή της, έρχεται στο προσκήνιο το θηλυκό μέσα της, που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το σκληρό σημάδι. Ο μαστός της γυναίκας, ωστόσο, δεν είναι μόνο το κορυφαίο σημείο ηδονής στο σώμα της, όπως θεωρείται συνήθως. Για την ίδια είναι η ζεστασιά του μωρού της τη στιγμή που ρουφάει με τα ματάκια του κλειστά το μητρικό της γάλα. Είναι η μάνα μέσα της που χαρακώνεται και μετά το θηλυκό, η ερωμένη.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι σύζυγοι και οι σύντροφοι ενδεχομένως να χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη μοιραία μαχαιριά που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής. Η μαστεκτομή θεωρείται απωθητική, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Και μπορεί όντως να είναι τον πρώτο καιρό, αρκεί να μην είναι παντός καιρού. Μια γυναίκα - μια σύντροφος και μια μητέρα - είναι πολλά περισσότερα από ένα μαστό. Η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής δεν καθορίζεται από την αρτιότητα των σωμάτων, αλλά από το βάθος των συναισθημάτων. 

Μια γυναίκα που αγαπιέται την ώρα του έρωτα, δεν αγαπιέται για το στήθος της. Αγαπιέται για την ευαισθησία της, το δόσιμό της, τα συναισθήματα που εκφράζει με τον στεναγμό της, τα λόγια αγάπης που είναι φυλαγμένα στην αγκαλιά της. Κι όποιος την αγαπάει αληθινά, θα αγαπήσει και το σημάδι της, γιατί δεν είναι αυτό που καθορίζει τη μοναδικότητά της. Με ή χωρίς μαστεκτομή, εκείνη είναι το ίδιο ξεχωριστή στα δικά του μάτια. 

Η αποστροφή και η απόρριψη της θηλυκότητάς της δεν πρέπει να χρεώνονται στον καρκίνο που τη σημάδεψε, αλλά σε μια συντροφικότητα που δε στάθηκε ποτέ άξια να δει βαθιά μέσα της και ξεμπροστιάστηκε με τη μαστεκτομή.

Οι γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού αξίζουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας, γιατί μας θυμίζουν πως η γυναίκα δεν είναι μόνο ένα κορμί του πόθου. Η γυναίκα είναι μια αγωνίστρια που ανταποκρίνεται στους ρόλους της εξίσου καλά με ή χωρίς μαστεκτομή και διεκδικεί με το ίδιο πάθος το δικαίωμά της στη ζωή.