Η βιβλιοκριτική του Εwoman: «Nυχτερινή Αφροδίτη» της Δήμητρας Ιωάννου

Η βιβλιοκριτική του Εwoman: «Nυχτερινή Αφροδίτη» της Δήμητρας Ιωάννου

Το μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου με τίτλο Νυχτερινή Αφροδίτη εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπου η συγγραφέας εκδίδει όλα της τα βιβλία ως σήμερα.

Η ιστορία ξεκινάει στη σύγχρονη εποχή, συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2007 στο μαγευτικό νησί των Σπετσών. Μια πλούσια οικογένεια συνυφασμένη με την Ιστορία του τόπου ειδικά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 γιορτάζει τα γενέθλια του μέλους της και επιφανούς ανά την υφήλιο ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη. Η γιορτή σημαδεύεται από την κλοπή του πιο γνωστού και διάσημου έργου του, της Νυχτερινής Αφροδίτης. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτεί με αναδρομική αφήγηση η πολυτάραχη ζωή του από την ηλικία των δέκα οκτώ ετών όπου μπολιάστηκε με την τέχνη της ζωγραφικής. Μια ζωή που τα είχε όλα: πάθος για την Τέχνη, δυσκολίες, επαγγελματική καταξίωση, όνειρα, κρυμμένα μυστικά και πολλή αγάπη, δυνατούς έρωτες αλλά και μοναξιά, λάθη και τύψεις. Η ιστορία ολοκληρώνεται και πάλι στο σήμερα με την εύρεση του έργου και τα όσα δεν περιμένεις να αποκαλυφθούν για αυτόν που διέπραξε την κλοπή.

Το βιβλίο είναι έντονα ατμοσφαιρικό και σαγηνευτικό. Είναι η γραφή της Δήμητρας Ιωάννου που το δημιουργεί αυτό. Δεν είναι μόνο ο λυρισμός στις περιγραφές των τοπίων του νησιού και της Ιστορίας του, είναι   ο τρόπος με τον οποίο πλέκει πολλά στοιχεία στην αφήγηση σε δόσεις κατάλληλες ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Έτσι το συγκεκριμένο βιβλίο έχει έρωτες, κρυμμένα μυστικά που βγαίνουν στο φως, εκπληκτικές περιγραφές των Σπετσών, αγωνία για το ποιος έκλεψε το τεράστιας σημασίας δημιούργημα και πολλούς γρίφους στην προσπάθεια να βρεθεί ο ένοχος. Σαν να ξετυλίγεται ο μίτος της Αριάδνης, έρχονται οι αποκαλύψεις μια μια για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και ο αναγνώστης διψά για τη συνέχεια της αφήγησης.

Η συγγραφέας έχει δομήσει έτσι την μυθιστορία της ώστε να κορυφώνει την ένταση εκεί που πρέπει. Η γραφή της είναι μεστή και διέπεται από τεράστια εικονοπλαστική δύναμη. Όλα γίνονται εικόνες στα μάτια του αναγνώστη. Ο λόγος κυλάει γρήγορα, ο αναγνώστης απολαμβάνει όσα διαβάζει για τα παθήματα των ηρώων οι οποίοι είναι άρτια σκιαγραφημένοι. Η συγγραφέας γνωρίζει καλά τον τρόπο να εγείρει το συναίσθημα του αναγνώστη. Για αυτό όλοι οι ήρωές της ζουν έντονα και δημιουργούν πολλά συναισθήματα. Το βιβλίο έχει έντονο και το στοιχείο των ανατροπών καθώς εκεί που νομίζεις πως θα γίνει κάτι, συμβαίνει κάτι άλλο.

Όσοι διαβάσουν τη Νυχτερινή Αφροδίτη θα ζήσουν ένα καθηλωτικό και σαγηνευτικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο της τέχνης της Ζωγραφικής, των έντονων συναισθημάτων τα οποία εξασκούν και βιώνουν οι καλλιτέχνες, την ατμόσφαιρα των αρχοντικών Σπετσών, μεγάλους έρωτες, μοναχικές στιγμές, και μυστικά που σαν φανερωθούν ανατρέπουν τα πάντα.