Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα

Τώρα που το σπανάκι είναι στα «φόρτε» του, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και φτιάξτε σπανακόπιτες!

Η συνταγή που σας προτείνω είναι μια γευστική και τραγανή σπανακοτυρόπιτα που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα!

Μια πίτα μεγάλης θρεπτικής αξίας, πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών. Χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό και γι΄αυτό αποτελεί εξαιρετικό «δεκατιανό» καθώς τόσο τα παιδιά στο σχολείο όσο κι εμείς στην δουλειά, εύκολα μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα κομμάτι.
Όπως κάθε πίτα, τρώγεται όλες τις ώρες, και είναι απολαυστική ζεστή ή κρύα!

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτα
800 γρ. φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο και καθαρισμένο
2 πράσα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο (προαιρετικά)
200-250 γρ. φέτα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 σουρωτή
αλάτι πιπέρι
 

Εκτέλεση:
Πλύντε καλά το σπανάκι και κόψτε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.

sp1-ewoman

Σε ελαιόλαδο που να καλύπτει ίσα ίσα τον πάτο του τηγανιού, σωτάρετε τα κρεμμυδάκια με το πράσο, αλατοπιπερώστε, έπειτα προσθέστε το σπανάκι. και τέλος τον άνηθο για περισσότερο άρωμα.

sp2-ewoman

Αφού σωταριστούν καλά και μείνουν με λίγα υγρά τραβήξτε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει αρκετά τρίψτε με τα χέρια σας τη φέτα.

sp3-ewoman

sp4-ewoman

Αλείψτε το ταψί με λίγο λάδι και στρώστε το πρώτο φύλλο. Επαναλάβετε με το 2ο φύλλο λαδώνοντάς το, ενώ στο 3ο φύλλο ρίξτε τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ένα ένα.

sp5-ewoman

sp6-ewoman

Χαράξτε την πίτα και ρίξτε επάνω της τη σουρωτή κι όσο λάδι από το 1/2 φλιτζ. έχει μείνει.

sp7-ewoman

sp8-ewoman

Ψήστε στους 200oC μέχρι να ροδίσει καλά κι η πίτα είναι έτοιμη τραγανή και νόστιμη!

Tips:

Επειδή δεν έχει αυγά, μπορεί να γίνει νηστίσιμη με χωρίς τυρί, ή με νηστίσιμο τυρί.

Αν πάλι σας αρέσουν τα «δύσκολα» και το ΄χετε με το άνοιγμα των φύλλων, μπορείτε να επιδοθείτε στο «σπορ»…

Καλή επιτυχία!

sp9-ewoman