Το E-woman πάει θέατρο: "Η Φάρσα του Πιέρ Πατλέν"

theatre1theater2

Η παράσταση βασίζεται στη "Φάρσα του Πιέρ Πατλέν" γραμμένη από ανώνυμο συγγραφέα στα γαλλικά το 1457. Άσκησε πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στο ευρωπαϊκό και λαϊκό θέατρο ενώ παρουσιάζονταν και σε πολλές εκδοχές και παραλλαγές με πρωταγωνιστή πάντα τον Πιέρ Πατλέν τον απατεωνίσκο δικηγόρο της κακιάς ώρας.

θεατρο1

Η παραγωγή, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγου, απόδοση κειμένου από τη Μαρία Χριστοδούλου και επιχορηγούμενη από το ΥΠΠΟΑ έχει σκοπό να επαναφέρει την ελπίδα (που χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ) και το ασυγκράτητο γέλιο στους θεατές.

Ο Πιέρ Πατλέν είναι δικηγόρος παντρεμένος με την Ευπραξία η οποία ονειρεύεται τη μεγάλη ζωή με όλες τις ανέσεις και είναι ικανή να κάνει τα πάντα ώστε να τις αποκτήσει. Ο Πιέρ μετά από πιέσεις της γυναίκας του, καταφέρνει να αποσπάσει πονηρά ένα πανάκριβο ύφασμα από τον υφασματέμπορο της πόλης.

θεατρο1

Έπειτα από μια σειρά παρωδιακών καταστάσεων τελικά ο Πιέρ, ο υφασματέμπορος και ο βοσκός του καταλήγουν στα δικαστήρια, ενώ η γοητευτική Ευπραξία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα.

Η παράσταση αρχίζει με κωμικές στιγμές και σπαρταριστούς διαλόγους σε δεκαπεντασύλλαβο οι όποιοι στρέφονται γύρω από καταστάσεις διαχρονικές, με απατεωνιές και υποκρισίες που ξεπερνούν ηθελημένα τα όρια της πραγματικότητας και μετατρέπονται σε κωμωδία καταστάσεων. Αρκετές από αυτές τις σκηνές, έχουν τροφοδοτήσει δρώμενα της Comedia de l’ arte όπως και του μεταγενέστερου Goldon.

θεατρο1

H κωμωδία σατιρίζει την δια βίου ανοησία, τη ματαιοδοξία και την απληστία της μικροαστικής τάξης χωρίς να παραλείπει πως η Δικαιοσύνη εκτός από τυφλή είναι και “κατευθυνόμενη”, ώστε να ευνοεί τους ενόχους και να χαντακώνει τους αθώους.

Ο Ζανό Ντανιάς στο ρόλο του Πιέρ Πατλέν σκιαγραφεί αδρά την προσωπικότητα του δαιμόνιου όσο και κουτοπόνηρου δικολάβου και ταυτόχρονα αυτοσαρκάζεται προκαλώντας το αβίαστο γέλιο.

Η Αναστασία Γκολεμά η όμορφη και αδίστακτη Ευπραξία είναι γυναίκα με χίλια πρόσωπα και μυαλό ξυράφι που τους χειρίζεται όλους ώστε να καταφέρει τους σκοπούς της.

Ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος ως υφασματέμπορος είναι η διαχρονική φιγούρα του δουλοπρεπή, κόλακα εμπόρου με στόχο τη κερδοσκοπία ωστόσο αν τα πράγματα δε πάνε όπως υπολογίζει καταφεύγει πάντα στη Δικαιοσύνη.

Ο Στέλιος Καλαθάς που υποδύεται τον βοσκό είναι άξεστος, υπανάπτυκτος και δε διστάζει να κάνει παρανομίες ώστε να καρπωθεί αγαθά και χρήματα από όπου μπορεί.

Ο Θανάσης Θεολόγης στον ρόλο του αφηγητή και δικαστή, περιγράφει ρεαλιστικά ενάγοντες και εναγόμενους όμως η ετυμηγορία του είναι πιο παράλογη και από τις κατηγορίες που δεν μπαίνει στον κόπο να ακούσει.

Η Φάρσα του “Πιέρ Πατλέν” είναι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή και στους φρενήρεις ρυθμούς της, ιδωμένη από τη σκωπτική ματιά του συγγραφέα. Σε αρκετά σημεία της παράστασης το κοινό μπορεί να πάρει ενεργά μέρος ενώ interludes μαζί με χαρούμενες ταραντέλες δίνουν διάσταση αναγεννησιακής παράστασης του δρόμου με κέφι, χρώμα και ρυθμό.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζανό Ντάνιας, Στέλιος Καλαθάς, Αναστασία Γκολέμα, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Ορφέας Αλπανίδης.  

 

Συντελεστές

Απόδοση κειμένου (σε δεκαπεντασύλλαβο) Μαρία Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία Θανάσης Θεολόγης

Κοστούμια Μανόλης Παντελιδάκης

Σκηνικό Κώστας Κουρμουλάκης

Μουσική Νίκος Τσέκος

Χορογραφίες Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

Φωτισμοί Νίκος Μαυρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Ζωγραφική σκηνικού Ελένη Σουμή

Trailer  Στέφανος Κοσμίδης - ORKI

Φωτογραφίες Ελπίδα Μουμουλίδου &Γιώργος Γιαννακόπουλος

Afisa/πρόγραμμα Μαριέτα Ρούσσου

Μοδίστρα Ελένη Παπαδοπούλου

Θέατρο: «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ»
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
www.katoapotigefyra.gr
nikosdafnis@yahoo.gr
Πληροφορίες: 210 4816200 

Κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.