Εσύ πόσο τυχερός νιώθεις σήμερα;

Εσύ πόσο τυχερός νιώθεις σήμερα;

Υπάρχουν μέρες που πιστεύεις πως σου ανήκει ο κόσμος, πως μπορείς να κατακτήσεις τα πάντα. Υπάρχουν όμως και μέρες που ξυπνάς και θα ήθελες να ξημέρωνε η επόμενη. Όλα μαύρα, όλα «κάπως», όλα στραβά. Μα έτσι είναι η ζωή, τι νόμιζες; Έχει τα πάνω και τα κάτω της, έχει τις τυχερές κι άτυχες μέρες της. Το θέμα είναι εσύ τι κάνεις γι’ αυτό. Γιατί όλα είναι θέμα ψυχολογίας.

Εσύ, λοιπόν, πόσο τυχερός νιώθεις σήμερα; Πόσο διατεθειμένος είσαι να κατακτήσεις τους στόχους σου; Πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου και σε όσα μπορείς να πετύχεις;

Όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Ακόμη κι όταν όλα πάνε λάθος, εσύ πρέπει να κυνηγάς τη ζωή. Πρέπει να κυνηγάς το καλύτερο για σένα. Αν το πετύχεις, το πέτυχες. Αν όχι, τουλάχιστον θα έχεις προσπαθήσει.

Κοίτα γύρω σου. Δες ανθρώπους να παλεύουν με πολύ δύσκολες συνθήκες. Δες πώς αντιμετωπίζουν τις κακοτοπιές, τις ατυχίες, τις αβαρίες. Με το χαμόγελο στα χείλη και ένα πείσμα μαχητή. Ξέρεις τι λέει το χαμόγελό τους; «Δε θα σου περάσει Σύμπαν, εγώ θα τα καταφέρω». Δεν τα καταφέρνουν πάντα. Προσπαθούν, όμως.

2

Το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ. Στάσου στα πόδια σου και ξεκαθάρισε τους στόχους σου. Δες αυτό που θες και πάλεψε γι’ αυτό. Και μην πτοείσαι από εμπόδια. Νιώσε τυχερός! Πες το σαν μάντρα από μέσα σου: «Είμαι τυχερός! Νιώθω τυχερός». Και συνέχισε με το πολύ σημαντικό: «Όλα μπορώ να τα καταφέρω».

Η ζωή φτιάχτηκε γεμάτη στροφές, με περιορισμένη ορατότητα. Ταξιδεύεις και δεν ξέρεις το επόμενο μέτρο τι θα φέρει. Μπορεί ανηφόρα, μπορεί κατηφόρα, μπορεί ολισθηρό οδόστρωμα ή απλά μια ευθεία. Αυτή είναι και η μαγεία της: το άγνωστο. Μη γκρινιάζεις, μην φοβάσαι, μην το πολυσκέφτεσαι. Εσύ να νιώθεις δυνατός και τυχερός. Κι όλα θα τα καταφέρεις, αρκεί να το πιστέψεις.

Κάποια λαϊκή σοφία λέει πως αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Κι άλλη μία σοφία του λαού συμπληρώνει πως όποιος στην μάχη πάει για να πεθάνει, τον πόλεμο τον χάνει. Κάνε όπλο σου την αισιοδοξία και την πίστη σε σένα και όσα μπορείς να καταφέρεις. Αυτό το όπλο θα σε βοηθήσει στις μικρές και μεγάλες μάχες της ζωής. Πάντα θα υπάρχουν, μη γελιέσαι και μην επαναπαύεσαι. Και το κυριότερο: στην ατυχία μην τα παρατάς. Δεν έγινε και κάτι αν δεν τα κατάφερες, αν σκόνταψες, αν έπεσες. Βάλε κόντρα τα χέρια σου και σήκω. Πάρε βαθιές ανάσες, διώξε την κακή ενέργεια κι άσε το φως να σε κερδίσει. Δεν τα κατάφερες μία φορά, δεν τα κατάφερες δύο, μπορεί η τρίτη να είναι η τυχερή σου. Ή μπορεί η τέταρτη ή η πέμπτη. Κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με τη ζωή. Μόνο με τον εαυτό σου πρέπει να υπογράψεις και να δεσμευτείς ότι θα προσπαθείς.

Σημασία έχει να προσπαθείς και να νιώθεις τυχερός. Να νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Κι όλους αυτούς που θα βρεθούν εμπόδιο στον δρόμο σου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την κακία ή την τοξικότητα ή την υστεροβουλία, ξεπέρασέ τους. Αγνόησέ τους και κάνε τη δουλειά σου. Δε θα ζήσει κανείς τη ζωή σου, μόνο εσύ. Τόλμα να ζεις όπως θες, να παλεύεις για όσα θες, να κυνηγάς την τύχη σου. Κι όλα θα πάνε καλά. Αλλά κι αν δεν πάνε, εδώ είσαι και θα τα στρώσεις ξανά και ξανά και όσες φορές χρειαστεί. Μέχρι η ζωή σου να γίνει όπως τη θες.