Έλενα Σαλιγκάρα: Αγαπώ να δημιουργώ μικρόκοσμους με λέξεις

Έλενα Σαλιγκάρα: Αγαπώ να δημιουργώ μικρόκοσμους με λέξεις

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, που τιτλοφορείται "Την πρώτη φορά που ταξίδεψα" και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας, η Έλενα Σαλιγκάρα συνομιλεί με την Ιουστίνα Φιλιππίδου. Την ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης στο ewoman.gr.

 

Τι θα θέλατε να ξέρουν για εσάς οι αναγνώστες; Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά να δημιουργεί μικρόκοσμους με λέξεις. Μου αρέσει όχι μόνο να γράφω ιστορίες αλλά κυρίως να διαβάζω, καθώς πιστεύω πως για να γίνει κάποιος συγγραφέας πρέπει αρχικά να είναι φανατικός αναγνώστης.

 

Κάντε μας τη δική σας εισαγωγή για το βιβλίο σας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο-εξομολόγηση. Η ιστορία ξεκινά με το πρώτο “κανονικό” ταξίδι της ηρωίδας, της Δέσποινας, στη Σητεία της Κρήτης. Μέσα από πρωτοπρόσωπη γραφή μάς περιγράφει τις συναρπαστικές στιγμές που ζει εκεί. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας εξιστορεί τη ζωή της, η οποία καθορίστηκε από ένα άτυχο γεγονός αλλά και από τις επιλογές της. Με φόντο τη Σητεία αλλά το ιστορικό Μεσολόγγι, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε εικόνες αλλά και στις γωνιές του μυαλού της, προβληματίζεται, συγκινείται, συμφωνεί ή διαφωνεί και εντέλει οικειοποιείται την ασυνήθιστη ιστορία της.

 

Πρόκειται για μυθοπλασία ή η ιστορία σας βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα;

Είναι συνδυασμός και των δύο. Ένα αληθινό περιστατικό με προβλημάτισε βαθιά και έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο, το οποίο κατά βάση αποτελεί μυθοπλασία.

 

Παρουσιάστε μας τους ήρωες του βιβλίου μέσα από τη δική σας ματιά.

Η κεντρική ηρωίδα είναι η Δέσποινα, που εξαιτίας της ασυνήθιστης ζωής της αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι φαινομενικά αγέρωχη, ειλικρινής και γενναιόδωρη. Ο Θάνος, με τον οποίο συνάπτει σχέση, είναι ενθουσιώδης και δοτικός. Έχουμε και κάποιους δευτερεύοντες ήρωες, όπως τη φίλη Αλίκη που δείχνει πάντα συναρπαστική και ανέμελη. Τη Ρούλα, αδερφή της Δέσποινας, η οποία είναι ένας φευγάτος και απρόβλεπτος τύπος. Τη μητέρα τους, τη Μάγδα, που αποτελεί έναν χαρακτήρα που εξελίσσεται μέσα στην ιστορία. Και τέλος, ο Σπύρος, ο σύζυγος της Δέσποινας, ο πιο “ήσυχος” ρόλος του βιβλίου αλλά εξίσου δυναμικός καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κεντρική ηρωίδα αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας.

1

 

Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Η ανάγκη για έκφραση, επικοινωνία, δημιουργία. Το να γράφει κανείς είναι και μια μορφή ελευθερίας που συμβάλει μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.