Κρίτωνας Ζαχαριάδης: «Βάζω το μυαλό μου να ταξιδεύει και να δημιουργεί ιστορίες»

«Γράφω θεατρικά έργα γιατί αυτό ξέρω να κάνω και έτσι έχω μάθει να σκέφτομαι»

Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης είναι ένας καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, δεν επαναπαύεται. Κυνηγά τα όνειρά του και τα υλοποιεί.

Λίγο πριν την παρουσίαση, στη Θεσσαλονίκη, του θεατρικού του έργου «Η δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας, απαντά στις ερωτήσεις της Ιουστίνας Φιλιππίδου. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

6

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νίκας το θεατρικό σας έργο: «Η δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη». Πώς αποφασίσατε να το γράψετε;

Γράφω θεατρικά έργα γιατί αυτό ξέρω να κάνω και έτσι έχω μάθει να σκέφτομαι στον ελεύθερο χρόνο: Βάζω το μυαλό μου να ταξιδεύει και να δημιουργεί ιστορίες…

Γνωρίζοντας ότι θέλω ως σκηνοθέτης να ανεβάζω μόνο πρωτότυπα έργα που δεν ανεβαίνουν συχνά ή δεν έχουν ξαναπαιχτεί, ξεκίνησα να συνδυάζω τις δύο ξεχωριστές αγάπες αυτές, της συγγραφής και της σκηνοθεσίας, με σκοπό αυτά που γράφω να τα παρουσιάζω στη σκηνή και εγώ αλλά και όσοι άλλοι συνάδερφοι αγαπούν το σύγχρονο ελληνικό πρωτότυπο θέατρο.

1

Μιλήστε μας για τους ήρωες του έργου. Τι σας ενέπνευσε για να τους δημιουργήσετε;

Σε όλα μου τα θεατρικά, οι ήρωές μου θέλω να είναι ρεαλιστικοί χαρακτήρες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Πόρτας γραφείου, οικίας, πάρκου, εστιατορίου, λιμανιού, σαλονιού. 

Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο αφορά την επαγγελματική κυρίως καθημερινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με το χώρο του θεάτρου. Ηθοποιούς, Σκηνοθέτες, Θεατρικούς παραγωγούς. Θέλοντας να θίξω κάποια κακώς κείμενα στον χώρο μας και να αποσαφηνίσω εντυπώσεις και εικόνες που υπάρχουν στους θεατρικούς παραγωγούς και θεατρώνηδες για τη δουλειά των ηθοποιών, δημιούργησα τέσσερις χαρακτήρες οι οποίοι δεν είναι ηθοποιοί αλλά παραγωγοί και αναγκάζονται τελικά να παίξουν οι ίδιοι τους ένα θεατρικό έργο. Οπότε η καθημερινή μου τριβή με τον χώρο του θεάτρου με ενέπνευσε και οι χαρακτήρες ακροβατούν στα όρια της αλήθειας και της φαντασίας.

 

Αν ήταν να παίξετε στο έργο, ποιον ρόλο θα κρατούσατε για σας και γιατί;

Έγραψα τη συγκεκριμένη κωμωδία καταστάσεων με σκοπό να τη σκηνοθετήσω εγώ και μετέπειτα όποιος άλλος δημιουργός αγαπήσει αυτό το έργο. 

Τους χαρακτήρες μιας και τους δημιούργησα εγώ δεν μπορώ να επιλέξω με ευκολία ποιον θα ήθελα να υποδυθώ. Τους αγαπώ εξίσου διότι όλοι έχουν τις αδυναμίες τους, τις βλέψεις τους, τη ζωή τους και τα όνειρά τους. Οπότε δεν ξέρω ποιον θα υποδυόμουν τουλάχιστον από αυτούς που ταιριάζω ηλικιακά.

Αν όμως ντε και καλά πρέπει να απαντήσω, θα σας έλεγα πως στα σημεία με κερδίζει ο Σταυριανός.

2

Σκηνοθέτης, ηθοποιός και πλέον και συγγραφέας. Πώς συστήνεται ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης στο κοινό του; Ποια ιδιότητα βαραίνει περισσότερο μέσα του;

Με τρελαίνει αυτή η ερώτηση γιατί είναι σαν να ρωτάμε έναν οικογενειάρχη ποιο ρόλο της ζωής του ξεχωρίζει, τον πατέρα, τον αδερφό, το σύζυγο, τον εραστή, τον συνάδελφο κλπ. 

Είναι ιδιότητες μου, από τις οποίες βιοπορίζομαι χρόνια και τις αγαπώ εξίσου, χωρίς καμία έκπτωση με όποια και αν καταπιαστώ ακόμη και αν χρειαστεί να τις κάνω συνδυαστικά. 

Μπορώ να σας αναφέρω όμως τη σειρά με την οποία τα ξεκίνησα: ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, υπεύθυνος οργάνωσης παραγωγής και επικοινωνίας θεαμάτων.

 

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη του εκδοτικού οίκου στην έκδοση ενός θεατρικού έργου;

Η στήριξη του εκδοτικού οίκου είναι το Α και το Ω και για την ψυχολογία σου αλλά και για την αγοραστική πορεία του έργου σου. 

Ξεκινά κτίζοντας γέφυρες επαγγελματικές που βασίζονται στην ακεραιότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη συνεχή επικοινωνία και την κοινή αγάπη για το βιβλίο.

Από την υπογραφή της συνεργασίας, την οικονομική συμφωνία, την ακέραιη αναφορά των πωλήσεων μέχρι την επιμέλεια, το σχεδιασμό εξωφύλλου, τα δελτία τύπου, την ενημέρωση των βιβλιοπωλείων, την επικοινωνία στα social media και τις παρουσιάσεις βιβλίων. 

Η επικοινωνία είναι σχεδόν καθημερινή, οπότε αποκτάς νέους συνεργάτες και αν είστε όλοι τυχεροί όπως εγώ και τα έχεις όλα τα παραπάνω με αλήθεια και ειλικρίνεια, τότε αποκτάς και νέους φίλους, νέα οικογένεια!

3

Θα δούμε το έργο σας στο θέατρο; Προγραμματίζετε κάτι; Συγγραφικά ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Έχω μάθει να μην επαναπαύομαι, να κυνηγώ τα όνειρά μου και να τα υλοποιώ. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο: Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΟΜΗ, είναι το δεύτερο θεατρικό έργο που έχω εκδώσει και όπως και το πρώτο έργο: ΠΕΛΟΤΑ έτσι και αυτό σαφώς και θα το ανεβάσω. 

Έχω ήδη προγραμματίσει να ανέβει για αρχή στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Σοφούλη όπου συνεργάζομαι τα τελευταία πολλά πολλά χρόνια, την περίοδο του Οκτωβρίου, ακρόαση θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου και πρόβες από 16Αυγούστου.

Παράλληλα συνεχίζω τη θεατρική διασκευή μου πάνω σε ένα κινηματογραφικό έργο το οποίο και θα παρουσιάσω ως ηθοποιός, κάνοντας την αρχή και πάλι από την πόλη μου, την Θεσσαλονίκη.

4

Info: 

Google search: Κρίτωνας Ζαχαριάδης 

Facebook: Critonas Zachariadis

                   Critonas Zachariadis II

                   Θεατρικές Παραγωγές Κρίτωνα Ζαχαριάδη

Instagram: Critonas Zachariadis

YouTube: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Mail: kritwnaszachariadis@gmail.com