Άννα Κοντονή: «Προσπαθώ να αμφισβητήσω με αλληγορικό τρόπο τα όσα επιτάσσει ο κοινός νους»

Άννα Κοντονή: «Προσπαθώ να αμφισβητήσω με αλληγορικό τρόπο τα όσα επιτάσσει ο κοινός νους»

Η Άννα Κοντονή, συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων «Η ζωή κάπως διαφορετικά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας, μιλά στο ewoman και την Ιουστίνα Φιλιππίδου για τη γραφή και τις ιστορίες της.

Την ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη.

Η συλλογή διηγημάτων σας που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας ονομάζεται «Η ζωή κάπως διαφορετικά». Τι σας ώθησε να γράψετε το εν λόγω βιβλίο και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Το βιβλίο αναφέρεται με συμβολικό τρόπο σε διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Αυτό που με ώθησε ήταν η ανάγκη να αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως, τι είναι η αγάπη, η ευτυχία, ο θάνατος, αν μπορούν να αλλάξουν οι άνθρωποι, ποια είναι η επιτυχημένη ζωή, ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη των ανθρώπων και ποια είναι τα ύστερα του κόσμου.  Το ταξίδι μου σε αυτή την αναζήτηση είναι μια προσπάθεια να αγγίξω το απροσδιόριστο και να αμφισβητήσω με αλληγορικό τρόπο τα όσα επιτάσσει ο «κοινός νους»,  είναι δηλαδή μια αναζήτηση για τη ζωή «κάπως διαφορετική».

Συνδετικός κρίκος είναι ο αφηγητής, ένας «απόγονος του κόσμου» που ιστορεί τα όσα έμαθε στα ταξίδια του. Είναι αυτός που μέσα από τις διηγήσεις του θα προσπαθήσει να αναδείξει την αγάπη έναντι του δίπολου «εγώ» και ο «άλλος» της φυλής των Πριν και της φυλής των Μετά που τις οδήγησε στο φόβο του διαφορετικού, την οχύρωση, την εχθρότητα, το σκότος. Θα μας μιλήσει για την αναζήτηση της ευτυχίας ενός μουσικού, του Γιώργου,  πέρα από την αυταπάτη των φαινομένων, αλλά και για τον θάνατο μέσα από τους ζώντες και μη ζώντες κρυστάλλους στο όνειρο του Νικόλα.

Θα μας αφηγηθεί την αλλαγή του Παύλου, του καθηγητή φυσικής,  μέσα από τις τρεις γυναίκες της ζωής του, τη μητέρα, τη σύζυγο και την αδελφή, όταν αρνήθηκε τη γραμμικότητα της ύπαρξης ανακαλύπτοντας τη μαγεία του μη προβλέψιμου και ενός κόσμου που δεν αποδεικνύεται με υπολογιστικά μοντέλα και στατιστικές. Θα μας διηγηθεί τον σαρκαστικό διάλογο του κ. Αλογόμυγα με τον κ. Νευρόσπαστο για τα κοινωνικά πρότυπα της επιτυχίας αναδεικνύοντας ότι οι  «μη κανονικές συμπεριφορές» μπορεί να είναι εξόχως δημιουργικές.

Θα μας ιστορήσει τις περιπέτειες του Σεβαστιανού  που με το μαγικό παλτό του αποκαλύπτει  τα μεγαλύτερα λάθη των ανθρώπων, την έπαρση και την υπεροψία μιας χορεύτριας, τη ζήλια και τον φθόνο ενός καταραμένου, την απληστία ενός γέρου, το θυμό και την οργή του Αίαντα, την αχαριστία και τη συναισθηματική πενία μιας γυναίκας. Και τέλος ο αφηγητής θα μας πει τη δική του ιστορία για τα ύστερα του κόσμου που είναι η ανακάλυψη του εαυτού μας.

Πότε ξεκίνησε για σας το μαγικό ταξίδι της γραφής;

Πάντα μου άρεσε να γράφω. Θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι περισσότερο μου αρέσει ο γραπτός λόγος από τον προφορικό. Στα νεανικά μου χρόνια έγραψα βιβλία και άρθρα στο επιστημονικό μου πεδίο. Στην ωριμότητά μου θέλησα να εκφραστώ και στο λογοτεχνικό πεδίο. Η γραφή σε κάθε μορφή της περικλείει τη μοναξιά, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη επικοινωνίας. Είναι ένα ταξίδι στα όρια του κόσμου και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο  το ταξίδι της γραφής είναι μαγικό!

Γράφετε βιωματικά; Υπάρχουν κομμάτια της ζωής σας μέσα στις ιστορίες σας;

Θεωρώ ότι η γραφή είναι συνδυασμός βιωμάτων και θεωρησιακής σκέψης. Ό,τι γνωρίζουμε είναι οι μορφές της πραγματικότητας όπως εμφανίζονται στη συνείδησή μας. Συνεπώς, υπάρχουν κομμάτια της ζωής μου στις ιστορίες, όχι απαραίτητα ως συντελεσθέντα γεγονότα, αλλά ως αλληλεπίδραση του εαυτού μου με το γίγνεσθαι. Το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τον κόσμο είναι η αναγνώριση της αλληλεπίδρασης η οποία υπάρχει από τη στιγμή που «εγένετο φως»,  είναι η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

2

Υπάρχει κάποιο διήγημα από τη συλλογή σας που να το ξεχωρίζετε; Αν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί;

Θα ξεχώριζα το τελευταίο, τον «Διάλογο ενός μονόλογου» γιατί συμβολίζει την προσπάθεια ανακάλυψης του εαυτού μας για να επιτύχουμε την ισορροπία «μυαλού και καρδιάς», μια προσπάθεια που δεν απαιτεί ακαδημαϊκές περγαμηνές, αλλά την ηθική εντός μας. Το βιβλίο τελειώνει με αυτή την ιστορία και τη φράση «Μην ξεχάσετε ποτέ ότι οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα».

Πώς θα χαρακτηρίζατε με μία λέξη τις ιστορίες που αποτυπώνονται στο βιβλίο;

Φυγή στην πραγματικότητα της ουτοπίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Ετοιμάζω μια συλλογή από ιστορίες με κοινό παρονομαστή το έγκλημα. Όμως δεν πρόκειται για αστυνομικές ιστορίες, αλλά για την αιώνια διαπάλη του παράδεισου και της κόλασης όχι ασφαλώς στο επέκεινα. Είναι ιστορίες που μας δείχνουν ότι ο άνθρωπος είναι εξ ίσου αποτελεσματικός και για το καλό και για το κακό.

 

Το βιβλίο της Άννας Κοντονή «Η ζωή κάπως διαφορετικά» βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.nikasbooks.gr