
Το σκάκι και το πόκερ φαινομενικά έχουν ελάχιστα κοινά. Η απλή ανάγνωση είναι ότι το σκάκι είναι ένα άθλημα νόησης, που παίζεται από ανθρώπους με υψηλότερο επίπεδο σκέψης, ενώ το πόκερ είναι ένα παιχνίδι για τις λαϊκές μάζες. Η ανάγνωση αυτή είναι, όμως, εξαιρετικά λανθασμένη όπως έχει αποδειχθεί στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών.
Το πόκερ είναι αναγνωρισμένο ως άθλημα (και μάλιστα, άθλημα νόησης) από το 2010, αλλά ήδη είχε κερδίσει τον χώρο που του αναλογούσε πριν ακόμη επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι με παράδοση αιώνων, αλλά δεν άλλαξε καθόλου τους κανόνες του σε όλη αυτή την πορεία. Το πόκερ εμφανίστηκε περίπου στα μέσα του 1700, αλλά κι αυτό έχει ελάχιστες αλλαγές στους κανόνες του, γι’ αυτό και κουβαλάει πίσω του μία τεράστια και σταθερή ιστορία.
Το σημαντικότερο κοινό σημείο είναι όμως ότι η τεχνολογία αναβάθμισε τα δύο αθλήματα. Εδώ και μία 20ετία, το πόκερ έχει μπει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι το άθλημα αποτελεί πια μέρος της λαϊκής κουλτούρας. Η είσοδος του internet στη ζωή μας και η συνεργασία του με τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς ή σταθερούς υπολογιστές, επέτρεψε τη δημιουργία online πλατφορμών που φέρνουν το παιχνίδι στο χέρι κάθε ενδιαφερόμενου. Έτσι, το πόκερ έφυγε από τα επίγεια καζίνο και τα φυσικά κτίρια, για να φτάσει παντού.
Το πόκερ έγινε πιο mainstream, αφού πλέον απέκτησαν όλοι το δικαίωμα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν και η εξέλιξη αυτή έδωσε το δικαίωμα στο άθλημα να φτάσει σε 160 εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για το σκάκι, που έφυγε από τις αίθουσες και τα πάρκα, για να γίνει άμεσα διαθέσιμο σε κάθε έναν που θέλει να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Επίσης, υπάρχει μία δεξαμενή παικτών των δύο αθλημάτων που κατάφεραν να διαπρέψουν και στα δύο αθλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Jennifer Shahade, η οποία αφού κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα ΗΠΑ στο σκάκι, άλλαξε πορεία και ασχολήθηκε με το πόκερ. Η διάσημη grandmaster αντιλήφθηκε σύντομα ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δύο σπορ και δεν έπεσε έξω. Πιο πρόσφατα, ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Μάγκνους Κάρλσεν, συμμετείχε πριν λίγες εβδομάδες στο κορυφαίο τουρνουά πόκερ του Μόντε Κάρλο. Ποιες είναι, λοιπόν, οι ομοιότητες των δύο παιχνιδιών;
Αρχικά, και τα δύο παιχνίδια έχουν το χάρισμα κάθε παρτίδα να είναι σε θέση να σε ξαφνιάσει, αφού κάθε φορά είναι και διαφορετική. Επίσης, είτε είσαι επαγγελματίας ή απλά διασκεδάζεις παίζοντας περιστασιακά, απαιτείται συγκέντρωση και δεξιότητα προκειμένου να κερδίσεις, αφού πρόκειται για δύο πολύπλοκα και απαιτητικά παιχνίδια, με αμέτρητες επιλογές σε κινήσεις και επιλογές στην εξέλιξή τους.
Και τα δύο μπορείς να τα βρεις διαδικτυακά, αντιμετωπίζοντας παίκτες από όλον τον κόσμο ή να απολαύσεις τη φυσική μορφή τους με φίλους και γνωστούς. Μία από τις μεγαλύτερες ομοιότητές τους, εξάλλου, είναι ότι πρόκειται για παιχνίδια που προσφέρουν απλόχερα διασκέδαση και που σχεδόν καμία παρτίδα δεν είναι βαρετή. Εδώ, δεν υπάρχει το «έχω τερματίσει» τις δυνατότητες του παιχνιδιού, αφού ο κάθε νέος αντίπαλος αποτελεί και μία καινούρια πρόκληση. Εάν σκεφτείτε, δηλαδή, πόσους παίκτες μπορείτε να ανταγωνιστείτε σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καταλάβετε ότι οι δυνατότητές τους είναι απεριόριστες.
Το καθένα από αυτά παιχνίδια απαιτεί στρατηγική και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ελκύουν περίπου την ίδια κατηγορία παικτών. Πρόκειται για παιχνίδια ψυχολογίας, που απαιτούν συγκέντρωση και υπομονή και τον παίκτη να είναι ικανός να προβλέψει τις κινήσεις του αντιπάλου του. Στο μεν πόκερ είναι σημαντικό ο παίκτης να προστατεύσει τις μάρκες του και να τις αυξήσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ενώ στο σκάκι χρειάζεται να προστατεύσει τον βασιλιά του, χωρίς να υιοθετήσει απαραίτητα επιθετική τακτική προς τους αντιπάλους του. Όπως και να έχει, η ισορροπία των επιθετικών ή αντίστοιχα αμυντικών κινήσεων είναι το μυστικό της επιτυχίας και στα δύο παιχνίδια. Και στο σκάκι και στο πόκερ, οι κινήσεις των παικτών καθορίζονται απόλυτα από εκείνες των αντιπάλων και παίζουν καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία.