Το έθιμο της Δράμας για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας: Τα καραβάκια των ευχών

Το έθιμο της Δράμας για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας: Τα καραβάκια των ευχών

Ένας θρύλος τυλίγει την πόλη της Δράμας σχετικά με την πολιούχο της.
Σύμφωνα με το θρύλο όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τη Δράμα το 1830 γκρέμισαν το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας για να χτίσουν στη θέση του ένα τζαμί.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας όμως, η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της.

Μόλις αρχίζει να σουρουπώνει κάθε 3 Δεκεμβρίου, ότι καιρό κι αν έχει, κρύο, χιόνια ή βροχή, από κάθε γωνιά της πόλης ξεπροβάλλουν μικροί «καπεταναίοι» που στα χέρια τους κρατούν τα αυτοσχέδια καράβια τους με προορισμό τη μεγάλη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί αφού κάνουν την ευχή τους, θα τα ρίξουν στα αγιασμένα νερά της λίμνης και θα τα καμαρώσουν ώσπου να καούν ή να πλεύσουν ως τα θεμέλια της βυθισμένης εκκλησίας.

Τα καραβάκια των ευχών

Τα υλικά και τα χρώματα των κατασκευών συναγωνίζονται το ένα τ’ άλλο σε πρωτοτυπία, φαντασμαγορία, μέγεθος και τεχνογνωσία! 
Καθώς νυχτώνει το θέαμα μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από παραμύθι. Εκατοντάδες πολύχρωμα φωτισμένα καράβια πλέουν και στριμώχνονται ανάμεσα στους κύκνους που ανενόχλητοι κολυμπούν ενώ οι λιλιπούτειοι καπετάνιοι παρακολουθούν με αγωνία την πορεία τους.
Κάθε καράβι έχει γραμμένο το όνομα του καραβοκύρη του και η φλόγα απ' το κερί ταξιδεύει την ευχή κάθε σπιτιού για υγεία και καλοτυχία στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας.
Το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών έχει δυο εκδοχές. 
Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.
Η Αγία Βαρβάρα όμως, εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών.

Τα καραβάκια των ευχών

Ο θρύλος λέει  που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους. Έτσι σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, όλα τα ελεύθερα κορίτσια την παραμονή της γιορτής της, μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία ενώ αν έφτανε στον προορισμό του μεγάλη καλοτυχία.  Το επόμενο πρωί βέβαια, όλα τα κορίτσια είχαν μια ευκαιρία ακόμη για την εύνοια της Αγίας, καθώς κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη «αμίλητα» αυτή τη φορά, για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ. Τα κορίτσια δε μιλούσαν μέχρι να πλυθούν για να «πιάσει» η ευχή τους! 
Τα τελευταία χρόνια ένα ακόμη γεγονός κάνει τη μέρα του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας ακόμη πιο συναρπαστική.

Είναι ο Αϊ Βασίλης που καταφτάνει στη Δράμα σε κλίμα ιδιαίτερα γιορτινό, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ονειρούπολης!
Τα φώτα θα ανάψουν, η πόλη θα ντυθεί γιορτινά και θα μετατραπεί σε μια Ονειρούπολη που θα φιλοξενεί τον Αϊ Βασίλη και τη συνοδεία του μέχρι τις αρχές Γενάρη!!

Η Ονειρούπολη Δράμας είναι ο ιδανικός χειμωνιάτικος προορισμός για όσους έχουν παιδιά, νιώθουν οι ίδιοι παιδιά ή έχουν την ανάγκη να  ξανανιώσουν παιδιά!

Τα καραβάκια των ευχών

Οι πύλες της Ονειρούπολης θ’ ανοίξουν  εφέτος, επίσημα στις 1 Δεκέμβρη για να υποδεχτούν τους Δραμινούς αλλά και πλήθος εκδρομέων από όλη την Ελλάδα!

Ένα ακόμα μαγικό, παραμυθένιο, χριστουγεννιάτικο ταξίδι θα ξεκινήσει στο χωριό του Αϊ Βασίλη στην Ονειρούπολη Δράμας!

Τι περιμένετε λοιπόν; Προγραμματίστε μια εξόρμηση στη Δράμα και θα με θυμηθείτε!

* Ένα ακόμη έθιμο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα αλλά και στην ευρύτερη Βόρειο Ελλάδα είναι η «βαρβάρα», η γλυκιά σούπα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή της γιορτής Της, για να «γλυκαθεί» η Αγία Βαρβάρα και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες.  
Η  «βαρβάρα»  είναι θρακιώτικο και μικρασιάτικο έθιμο, που το υιοθέτησαν κι οι Πόντιες νοικοκυρές! 
Η «βαρβάρα» παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα της γιορτής της, στις 4 Δεκεμβρίου, μοιράζεται οπωσδήποτε σε 3 σπίτια που έχουν παιδιά κατά το έθιμο. Ουσιαστικά γίνεται μια ανταλλαγή «βαρβάρας»  και φυσικά ο συναγωνισμός για το ποια νοικοκυρά κάνει την καλύτερη, καλά κρατεί, μιας και οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες.