Κυριακάτικο τραπέζι: Κουνέλι γεμιστό στη γάστρα

Μια μοναδική πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι σας

Μια μοναδική συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι σας, απευθείας από το Δοξάτο Δράμας, στα πιάτα σας! Κουνέλι γεμιστό στη γάστρα! Γιατί οι οικογενειακές Κυριακές πρέπει να έχουν την αξία που τους πρέπει...

 

Κι εκεί που καθόμασταν προχτές, και δουλειά δεν είχαμε, σκάει μύτη ο μικρός γιος με πεσκέσι! Κάποιον βοήθησε το καμάρι μου  -λέει- κι αυτός για να τον ευχαριστήσει του 'δωσε ένα κουνελάκι! (ξέρετε απ' αυτά τα ζωηρά που θέλουν ξύλο γιατί τρυπούν τρύπες σε ξένα περιβολάκια και μάλλον στην περίπτωσή του δεν αρκέστηκαν στο ξύλο μόνο!)…

«Μάνα, δε το κάνεις γεμιστό την Κυριακή όπως το φτιάχνει η γιαγιά;» έπεσε η ιδέα!
Α! και γκουρμεδιά το θέλει το πουλάκι μου!...ολοκληρωμένο το «έγκλημα!» . (Τι τραβάω η μάνα;) 

Ορέχτηκε να φάει κουνελάκι γεμιστό;

Τι να κάνω (η φουκαριάρα) η μάνα;
Να χαλάσω χατίρι στον κανακάρη; Ζαμέεε!

Κουνελάκι γεμιστό με τυριά στη γάστρα, με τη συνταγή της γιαγιάς, λοιπόν!
Μια συνταγή που σας τη συνιστώ ανεπιφύλαχτα για κυριακάτικο τραπέζι, μια συνταγή που με τη γεύση της θα εντυπωσιαστεί ακόμη και ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος!
Ο κανακάρης είναι καλοφαγάς! Ξέρει αυτός!

Θα χρειαστείτε: ένα κουνέλι περίπου 1,5 -2 κιλά!
(και λαγός κάνει, αλλά τον προτιμούμε στην οικογένεια στιφάδο τον λαγό, γιατί είναι και κομματάκι άγριος και σκληρός και γι' αυτό τον φτιάχνω με τα...κρεμμυδάκια! για να μαλακώσει!!!! (χιουμοράκι!)

Κουνέλι ή λαγός γεμιστό στη γάστρα

Τα υλικά που χρειαζόμαστε::
1 ολόκληρο κουνέλι (ή λαγό) περίπου 1,5 -2 κιλά
150 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη σε κυβάκια
150 γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
2 -3 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο λιωμένο (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι
5-6 πατάτες
Λίγο ξύδι

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε ξύδι και αρκετό νερό και αφήνουμε μέσα το κουνέλι για μισή ώρα περίπου. Το βγάζουμε και το στραγγίζουμε.

kounelewoman1
Το λαδώνουμε καλά μέσα κι έξω κι αλατοπιπερώνουμε απ΄έξω και μέσα στην κοιλιά του προσθέτοντας κι αρκετό θυμάρι.

kouneliewoman2
Γεμίζουμε την κοιλιά του με τα τυριά και την κλείνουμε με οδοντογλυφίδες αντί για το παραδοσιακό ράψιμο!!  (σιγά μη ράβουμε όπως οι γιαγιάδες με την καπλαντούρα! Που για να φας μια γκουρμεδιά, έπρεπε να 'χεις τελειώσει τη σχολή κοπτικής- ραπτικής! )

kounewoman3
Στρώνουμε στη γάστρα λαδόκολλα και τυλίγουμε το κουνέλι για να καλοψηθεί και να μην «αρπάξει»...

kkewoman3
Βάζουμε το κουνέλι σε γάστρα (καλύτερα πήλινη αν έχουμε) με καπάκι.
Ρίχνουμε το κρασί, το βούτυρο και το χυμό λεμονιού,  (το βουτυράκι μην το παραλείψετε, δίνει μια γεύση πιο εκλεπτυσμένη και αξεπέραστη!) 
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 2-2,5 ώρες περίπου.

 

Tips:  για μεγαλύτερη επιτυχία.

Καλό είναι όταν ροδίσει από τη μια πλευρά να το γυρίσουμε (με προσοχή μη διαλυθεί) κι από την άλλη!

kk5
Πριν το σερβίρετε προσέξτε να αφαιρέσετε τις οδοντογλυφίδες , μην έχουμε ατυχήματα,  οι τεμπελούλες...  ή την κλωστή αν το ράψατε οι πιο προκομμένες!

Σας προτείνω να το συνοδέψετε με μια πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί!

Μυστικό: Σερβίρετέ το,  φορώντας το καλύτερο χαμόγελό σας! Κάντε έτσι τη διαφορά, μπας και κλέψετε λίγη από τη δόξα του!

kk6

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

kk8