Εσύ τι καλή πράξη έκανες σήμερα;

Εσύ τι καλή πράξη έκανες σήμερα;(πηγή pixabay)

Μια γιαγιούλα που τη βοηθάς να περάσει απέναντι τον δρόμο, ίσως σου έρχεται στο μυαλό, με τη φράση: «καλή πράξη». Όπως μας λέγανε παλιά. Αλλά είναι χίλια πράγματα. Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, λένε.

Φαντάσου μια καλή πράξη με πόσες θα ισούται...
Πόσες ωραίες λέξεις υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα και σπανίως τις λέμε ή τις ακούμε.. 
Μέσα στην τρέλα της ημέρας, ξεχνιόμαστε και οι μόνες πράξεις που κάνουμε είναι χρημάτων που πρέπει να πληρώσουμε εδώ κι εκεί. 

Όμως αν για ένα μόνο λεπτό δώσουμε την προσοχή μας κι αλλού πέρα από τον εαυτό μας, θα παρατηρήσουμε εδώ κι εκεί ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Που χρειάζονται ακόμα και μόνο αυτό το ένα μας λεπτό. Το οποίο για μας τι είναι; Το μανικιούρ μας που κοιτάμε αν χάλασε, μια βιτρίνα στον δρόμο που χαζεύουμε, το άρωμα που ανανεώνουμε στον λαιμό μας, τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ που σημειώνουμε στο κινητό μας, την τσίχλα που σταματήσαμε στο περίπτερο να πάρουμε… 

Αντ’ αυτών, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε έναν καλό λόγο στον υπεύθυνο της τράπεζας για τη νέα «φοβισμένη» υπάλληλο που μας εξυπηρέτησε επιτυχώς και με ευγένεια. Να πούμε σε μια κυρία στο λεωφορείο που δείχνει στεναχωρημένη, πόσο όμορφα είναι τα σκουλαρίκια που φοράει. Να εξομολογηθούμε σε κάποιον πόσο τον αγαπάμε ή πόσο μας έχει λείψει σε στιγμή που δεν το περιμένει. Να χαρίσουμε ένα όμορφο κολιέ μας σε φίλη που τελευταία έχει τις μαύρες της. Να βοηθήσουμε μία απεγνωσμένη μητέρα να μεταφέρει τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ στο αυτοκίνητο ενώ ταυτόχρονα έχει το παιδί στην αγκαλιά της.
Να παίξουμε με έναν μικρό μπόμπιρα στην παιδική χαρά την ώρα που οι γονείς του μαλώνουν για το χρώμα της νέας κουρτίνας του σπιτιού. Να αγοράσουμε τα μπισκότα που ακούσαμε ότι αρέσουν σε έναν συνάδελφο στη δουλειά για να τα φάει πριν προλάβει και τον φάει το άγχος εκεί μέσα. Να αφήσουμε μια κάρτα με γλυκά λόγια στη μητέρα μας που μας βοηθάει με τους τρελούς ρυθμούς αυτής της ζωής. Να ευχηθούμε «καλή επιτυχία» σε έναν φοιτητή που ρίχνει μια τελευταία ματιά όρθιος στο μετρό στις σημειώσεις του για την εξεταστική.

Και πίστεψέ με, θα μπορούσα να γράψω χίλια παραδείγματα αλλά θα αφήσω εσένα να «γράψεις» τα υπόλοιπα στο ημερολόγιο της ζωής σου από δω και στο εξής. Άλλωστε όταν κάνουμε κάποιον χαρούμενο, χαμογελάει και η δική μας ψυχή. Δεν αδειάζουμε δίνοντας. Γεμίζουμε. Ξεκίνα να βάζεις όμορφα χρώματα στα μαύρα συννεφάκια με τις σκέψεις που σε ακολουθούν πάνω από το κεφάλι σου παντού και μετέφερε αυτή τη θετική, πολύχρωμη ενέργεια και στους άλλους.

Και σιγά σιγά, οι χίλιες εικόνες θα γίνουν μία λέξη. Οι χίλιες εικόνες με εσένα να φτιάχνεις τη μέρα γνωστών ή αγνώστων. Και ποια είναι αυτή η λέξη; «Αγάπη» φυσικά. Που πλέον θα σου βγαίνει και φυσικά.
Δε θα δυσκολεύεσαι.
Δε θα φοβάσαι.
Δε θα ντρέπεσαι…
Δε θα διστάζεις...
Μια στάλα προσπάθειας χρειάζεται από τον καθένα μας και θα δημιουργηθεί ένας ωκεανός που θα δίνει ζωή σε όσους έχουν στερέψει από χαμόγελο. Κάνε μια βουτιά κι εσύ και βρέξε και τους περαστικούς. Όχι άλλα αδιάβροχα. Όχι άλλες ομπρέλες. Κι όταν ξεπλυθείς από το μαύρο των αρνητικών σκέψεων και πράξεων, θα βαφτιστείς ξανά. Να σου ζήσει ο νέος σου εαυτός!

Η Μαρία Ιατρίδη είναι εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή: "Χαράζοντας τα σύννεφα" από τις εκδόσεις Πνοή.