Η συνταγή της ημέρας: Πλαστή βασιλόπιτα Πανόρμου

Η συνταγή της ημέρας: Πλαστή βασιλόπιτα Πανόρμου

Μια διαφορετική βασιλόπιτα πραγματικό αριστούργημα, που κουβαλάει όλο το μεράκι και τα αρώματα της Μ. Ασίας είναι η πλαστή βασιλόπιτα της Πανόρμου που φιλοξενούμε σήμερα στο ewoman!
Μια συνταγή που περνάει από μάνα σε κόρη κι από νύφη σε πεθερά κι είναι πραγματική παρακαταθήκη.
Η κυρία Σουλτάνα Δανόγλου από τα Πηγάδια Δράμας, ετών 89 έμαθε να φτιάχνει την πλαστή βασιλόπιτα από τη μητέρα της που ήρθε από την πατρίδα!

Μέχρι πέρσι άνοιγε με το πλαστήρι όχι 1,ούτε 2, αλλά 40 φύλλα (όσες κι οι ημέρες της νηστείας!) που απαιτούνται για τη πλαστή βασιλόπιτα με τη βοήθεια της νύφης της. 
Φέτος παρέδωσε τα ηνία στη νύφη της κι αυτή επιβλέπει περήφανη.
Η πλαστή βασιλόπιτα Πανόρμου είναι Υπερτροφή, πολύ νόστιμη και ιδιαίτερα αρωματική!
Τα υλικά της συμβολίζουν την αφθονία! και είναι απαιτητική στο να ετοιμαστεί! Τα 40 φύλλα της συμβολίζουν τις 40 ημέρες νηστείας που προηγούνται της Θείας γέννησης 

Υλικά για ένα μέτριο ταψί.
Βασική ζύμη για 40 λεπτά φύλλα
1 κιλό καρύδια
1 κιλό σουσάμι
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.γ. γαρίφαλο
2 κ.γ. κανέλα
αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα

Εκτέλεση:
Αλέθουμε τα καρύδια και τ' ανακατεύουμε με το σουσάμι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρίφαλο. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα. Μετά ρίχνουμε γέμιση. Μετά ξανά 2 φύλλα, ξανά γέμιση, ανά δύο φύλλα μέχρι να τελειώσουν τα 40 φύλλα!!

panormou3-ewoman

Κάπου στη μέση δε ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα!! Τη χαράζουμε σε τρίγωνα και τη στολίζουμε από πάνω με ξηρούς καρπούς! Τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 45' περίπου, μέχρι να καφετίσει ελαφριά! 

panormou5-ewoman

Την πλαστή βασιλόπιτα τη φτιάχνουν οι νοικοκυρές κάποιες ημέρες πριν, ώστε να σιροπιαστεί και να μαλακώσει από την υγρασία της ζάχαρης και την κόβουν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς!
Αυτή είναι η βασιλόπιτα της Πανόρμου Μ. Ασίας μια συνταγή παραδοσιακή και ανεκτίμητη φερμένη από την «πατρίδα» που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. 

panormou6-ewoman

Ευχαριστώ τη φίλη Γιασιμώ Κουρμούλη, νύφη της κυρά Σουλτάνας για τη συνταγή και τις φωτογραφίες!
Καλή (Πρωτο)χρονιά με υγεία και καλοτυχία!