
Τα αγόρια μου θέλουν κοκκινιστό μοσχαράκι. .. κι εγώ παρήγγειλα του χασάπη να μου ετοιμάσει «χτένι!»
Σας προτείνω να ζητήσετε από τον κρεοπώλη «χτένι από σπάλα» και θα με θυμηθείτε!
Και θα κάνετε εντύπωση στον κρεοπώλη ότι ξέρετε να μαγειρεύετε! Και θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό πιάτο!
Ένα νόστιμο και μεγάλης θρεπτικής αξίας φαγητό που το μαγειρεύω πολύ συχνά και δε το βαριόμαστε καθώς έχει πολλές version να μαγειρευτεί!
Για σήμερα θα επιλέξω τη συνταγή της γιαγιά μου, που ήταν μικρασιάτισσα! και θα το συνοδέψω με ρύζι φτιάχνοντας το λεγόμενο «Τας Κεμπάπ».
Αα! Όλα κι όλα! Δε θέλω αμφισβητήσεις και «μα» «μου»! Οι μικρασιάτισσες ήξεραν φοβερά μυστικά στην κουζίνα κι όχι μόνο στην… κουζίνα! (αλλά δε θα το λύσουμε κι αυτό τώρα! Θα το αναλύσουμε όμως κάποια στιγμή! )
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχάρι χτένι από σπάλα ή ελιά
- ½ φλ. λάδι
- 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή βιτάμ Culinesse (για πιο ελαφριά γεύση)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 3-4 ώριμες ντομάτες (πολτοποιημένες) ή χυμό ντομάτας
- 1 κ. γλ. ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες ντομάτες)
-3-4 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο και 3-4 κόκκους
- 1 ξύλο κανέλλα (προαιρετικά)
Και για το ρύζι:
-1 φλιτζάνα ρύζι μακρύκοκκο
- 1 κύβο Maggie για ζυμαρικά
- 1 κουταλίιά βούτυρο ή βιτάμ Culinesse
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας, που είναι κομμένο σε μερίδες.
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο αφού τα βουτήξουμε σε αλατοπίπερο.
Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με βούτυρο και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα μία κουταλιά βούτυρο και το λάδι να κάψουν και σωτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές να ροδίσει ελαφρώς.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ( θα πέσει κλάμα, να ξενταλγκαδιαστούμε κιόλας!) και γυρνάμε απ' όλες του τις πλευρές το κρέας. ώσπου να ροδίσει καλά και να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.
Προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες!
Σβήνουμε με το κρασί, (όχι τα σεκλέτια, το κρέας!) προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη (μυστικάκι), αφήνουμε λίγο να «δέσει» η σάλτσα και ύστερα προσθέτουμε τους κόκκους μπαχάρι και 1 ξύλο κανέλλα (το μυστικό που ήξεραν οι Σμυρνιές) και θα κάνει το κοκκινιστό ακαταμάχητο σε γεύση και άρωμα!
Με κλειστό καπάκι βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
Μυστικό, -που καλό είναι να το τηρείτε όταν μαγειρεύετε κρέας-, είναι να προσθέτετε το αλάτι προς το τέλος του βρασμού ( γιατί το αλάτι σφίγγει τις ίνες του κρέατος και γίνεται σκληρό!)
Άλλο ένα μυστικό είναι να προσθέσετε μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη αν χρησιμοποιείτε φρέσκιες ντομάτες για να πάρει τη «ξινίλα» τους.
Εν τω μεταξύ καθώς είναι σχεδόν έτοιμο το φαγητό, ετοιμάστε το ρύζι που θα το συνοδεύσει!
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 3 1//2 φλιτζάνες νερό με αλάτι και για extra γεύση, έναν κύβο Maggie για ζυμαρικά!
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και μια φλιτζάνα ρύζι μακρύκοκκο (τύπου αμερικάνικου) αφού το ξεπλύνουμε καλά για να φύγει το άμυλο ώστε να μην κολλάει και να γίνει πιο σπυρωτό.
Όταν πιεί το ζωμό το ρύζι είναι έτοιμο σε περίπου 8-10 λεπτά!
Τελευταία πινελιά: Πασπαλίστε με λίγο κεφαλοτύρι!
Προτάσεις σερβιρίσματος:
Το κοκκινιστό συνοδεύεται επίσης άριστα με χοντρά μακαρόνια, πένες, ή χυλοπίτες!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!