Η συνταγή της ημέρας: Μπακαλιάρος με κουρκούτι και σκορδαλιά

Η συνταγή της ημέρας: Μπακαλιάρος με κουρκούτι και σκορδαλιά

Το ewoman σήμερα φιλοξενεί την πιο εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε  τραγανό μπακαλιάρο με σκορδαλιά στο σπίτι! 

Μια γιαγιαδίστικη συνταγή που στ' αλήθεια είναι εύκολη και πολύ νόστιμη και σας συνιστώ να τη δοκιμάσετε!

Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό κομμένο σε κομμάτια και ξαρμυρισμένο
1 κουτάκι μπύρα 330ml
1 1/2 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά: 
5 φέτες χωριάτικο ζυμωτό ψωμί με την κόρα
1 βρασμένη πατάτα
6-10 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. άσπρο ξύδι
1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 φλ. ελαιόλαδο 
αλάτι-πιπέρι
κρατάμε λίγο απ’ το νερό που έβρασε η πατάτα

Εκτέλεση: 
Ανακατεύουμε τη μπύρα με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και φτιάχνουμε το κουρκούτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ο χυλός μέτριος, ούτε σφιχτός ούτε αραιός. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει.

mpakaliaros-ewoman

Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι και βουτάμε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε με σκορδαλιά που φτιάχνουμε ως εξής:
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και κόβουμε την πατάτα σε κύβους.
Βάζουμε στο μίξερ το σκόρδο, το μισό λάδι, το νερό της πατάτας και τα χτυπάμε πολύ καλά να λιώσουν τα σκόρδα κι έπειτα προσθέτουμε το ψωμί καλά στυμμένο, την πατάτα, το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο και χτυπάμε καλά ώσπου να γίνουν μια αλοιφή.

mpakaliaros2-ewomanmpakaliaros1-ewoman

Tips; 
Αν θέλουμε προσθέτουμε στα υλικά 1 χούφτα καρύδια για πιο ιδιαίτερη γεύση!
Για την αντιμετώπιση της πολύ δυσάρεστης (ομολογουμένως) αναπνοής μπορούμε να φάμε λίγα φύλλα μαϊντανό, να μασήσουμε ελάχιστο άψητο ελληνικό καφέ ή ξυλαράκια γαρίφαλου...

mpakaliaros_-ewoman

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Και αν ανησυχείτε για τις αρνητικές... παρενέργειες της σκορδαλιάς δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τις μετριάσετε, εδώ!