Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες συνταγές για κουραμπιέδες!

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!

Ποιος άραγε μπορεί ν' αντισταθεί σ' έναν και δυο και τρεις...αφράτους γλυκοχιονισμένους κουραμπιέδες που λιώνουν απολαυστικά στο στόμα; Νομίζω, κανείς!

Υπάρχουν πολλές συνταγές και πολλές παραλλαγές του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου γλυκού ακόμη και νηστίσιμες, ακόμη και πιο ...υγιεινές για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και σήμερα το ewoman σας έχει τις 3 καλύτερες συνταγές για αχτύπητους κουραμπιέδες, κατά την ταπεινή μας γνώμη. Όποια κι αν επιλέξετε να κάνετε, ακολουθήστε την πιστά για σίγουρη επιτυχία.

1. Αφράτοι κουραμπιέδες με καβουρντισμένο αμύγδαλο

Υλικά:

500 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

220 γρ. ζάχαρη άχνη

2 βανιλίες

900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1/2 κ.γ. πικραμύγδαλο ή κονιάκ

200 γρ. καβουρδισμένο αμύγδαλο (καβουρδίζουμε στους 200ο C για 5-10' )

1 κ.γ. ανθόνερο

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ανθόνερο για ψέκασμα

Εκτέλεση:

Βγάζουμε 3-4 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165 ο C στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για σε δυνατή ταχύτητα 10-15' μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10' ώσπου να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη.

Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το κονιάκ και το ανθόνερο και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα αφού έχουν κρυώσει.

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!

Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη πρέπει να σπάει, να είναι σαν τρίμμα, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!

Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!

Μην τους ψήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν πολύ και θα είναι σαν μπισκότο! Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.  αν δεν σας αρέσει το άρωμα του ανθόνερου-ροδόνερου, βρέξτε τα χέρια σας με νερό και ραντίστε τους!

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!
 

2. Νηστίσιμοι κουραμπιέδες και με λιγότερες θερμίδες (λόγω της χρήσης ελαιολάδου αντί βουτύρου)

Υλικά:

2 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 βανίλιες

1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

5 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

χυμό από 1/2 λεμόνι

4 κ.σ. αλκοόλ (κονιάκ ή ούζο)

1 φλιτζ ροδόνερο

1 φλιτζ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη για 4' περίπου.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το κονιάκ, το αλεύρι λίγο λίγο και χτυπάμε καλά για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά να ηρεμήσει.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρά μπαλάκια και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα λίγο αραιά γιατί απλώνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στους 170oC. Τους ραντίζουμε ζεστούς αλλά όχι καυτούς με ανθόνερο ή νερό.

Αφού τραβήξουν λίγο, πασπαλίζουμε με άχνη.

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!
 

3. Κουραμπιέδες με ξηρούς καρπούς που λιώνουν στο στόμα

Υλικά:

320 γρ αγνό βούτυρο αιγοπρόβειο

1 φλ καφέ άχνη ζάχαρη

3 βανίλιες

1 φλ καφέ κονιάκ

1 κρόκο αυγού

1 κ.γ. μπεικιν

500 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ καρύδι +100 αμύγδαλο + 50 γρ φουντούκι

ροδόνερο για ράντισμα

άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βγάζουμε 3-4 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165-170 ο C στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για σε δυνατή ταχύτητα 10-15' μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10' ώσπου να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το κονιάκ και τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο μέτρια ταχύτητα.Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπείκιν κι ανακατεύουμε με σπάτουλα. Ζυμώνουμε ελαφρά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή κι εύπλαστη. Χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς και τους περικλείουμε μέσα στις μπαλίτσες που πλάθουμε, Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί. Μην τους ψήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν πολύ και θα είναι σαν μπισκότο! Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο ή νερό και πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.

Οι 3 καλύτερες δοκιμασμένες  συνταγές για κουραμπιέδες!

Καλή επιτυχία!!

Δείτε εδώ9 tips για εκπληκτικούς κουραμπιέδες!