Βάψτε τα αυγά σας σε πολλά χρώματα, με φυτικά υλικά!

Βάψτε τα αυγά σας σε πολλά χρώματα, με φυτικά υλικά!

Στο ewoman αγαπάμε τις παραδόσεις κι ακολουθούμε τα έθιμα. (προσπαθούμε, τουλάχιστον!)

Ας μιλήσω για μένα! 33 κόκκινα φρέσκα χωριάτικα αυγουλάκια βάφω κάθε χρόνο!

33 που συμβολίζουν τα χρόνια του Χριστού και κόκκινα που συμβολίζουν το αίμα Του, αλλά και την Ανάσταση!

Πρωί πρωί της κόκκινης Πέμπτης  κρεμάω έξω απ΄το σπίτι ένα κόκκινο πανί ή ρούχο το οποίο μένει κρεμασμένο -κατά πώς προστάζει το έθιμο- μέχρι να τελειώσω με το βάψιμο και γυάλισμα των αυγών...

Βάψτε τα αυγά σας σε πολλά χρώματα, με φυτικά υλικά!

Τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης χρόνου, - ψέματα δεν θα πω- χρησιμοποιώ έτοιμη κόκκινη βαφή...

Η αλήθεια όμως είναι πως νοσταλγώ  τις εποχές που τα παιδιά ήταν πιο μικρά κι έβαφα τ' αυγά μου με πιο φυσικούς παραδοσιακούς τρόπους και υλικά.

Αν έχετε χρόνο και ειδικά μικρά παιδιά,  αξίζει να δοκιμάσετε να βάψετε τ' αυγά σας με φυσικά υλικά! Κι αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να πετύχετε τα χρώματα, διαβάστε, δοκιμάστε και ίσως...αναθεωρήσετε!

* Πρώτα απ' όλα για να πετύχετε πιο ωραία και ζωηρά χρώματα επιλέξτε λευκά αυγά κι όχι σκούρα και χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι από κρασί για να μην επηρεάσει το χρώμα.

Για κόκκινα αυγά: φύλλα κρεμμυδιών – παντζάρια-πάπρικα

Βάψτε τέλεια κόκκινα αυγά με φύλλα κρεμμυδιών

Για βρασμένα αυγά:

Τοποθετείστε τις φλούδες των κόκκινων κρεμμυδιών μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Για κάθε φλιτζάνι νερού, θα χρειαστείτε αντίστοιχα ένα με φλούδες. Βράστε για 10' περίπου και έπειτα ρίξτε 3 κ.σ ξύδι. Μόλις κρυώσει το μείγμα, τοποθετείστε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα. Για πιο έντονο αποτέλεσμα αφήστε τα αυγά όλο το βράδυ στη φυτική βαφή.

Για ωμά αυγά:

Βάζετε αρκετά εξωτερικά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα αυγά. Τοποθετείτε μια σειρά αυγών και γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Βράζετε για 15' από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.

Ζωηρό κόκκινο με παντζάρια:

Ακολουθείστε ξανά την ίδια διαδικασία. Για κάθε ρίζα χρειάζεστε 1 φλιτζάνι νερό για βράσιμο.

Κατακόκκινα αυγά με πάπρικα:

Για κάθε δύο φλιτζάνια νερού, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα 2 κ.σ πάπρικα. Βράστε για 5' κι ύστερα προσθέστε 1 κ.σ ξύδι. Το νερό θα γίνει κόκκινο. Μόλις κρυώσει τοποθετείστε πολύ προσεκτικά τα αυγά μέσα και αφήστε τα μέχρι να πάρουν το ανάλογο χρώμα. Όσο περισσότερο τ΄αφήσετε, τόσο καλύτερο.

 

Για μπλε αυγά: κόκκινο λάχανο

Για βρασμένα αυγά:

Κόψτε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και βράστε. Ύστερα, αφήστε το χρωματισμένο νερό περίπου 20-30' για να κρυώσει και μετά βυθίστε τ' αυγά μέσα κι αφήστε αρκετή ώρα. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο. Για πιο έντονο χρώμα αφήστε τα ολόκληρο βράδυ! ακόμη και ολόκληρο βράδυ. 

Για ωμά αυγά:

Θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι λάχανο για κάθε φλιτζάνι νερού.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα λεπτές λωρίδες από κόκκινο λάχανο. Βάζετε τα αυγά και γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό. Βράζετε τα αυγά για 15' . Τα αυγά θα πάρουν ένα απαλό, μπλε χρώμα.

Για κίτρινα αυγά: κουρκουμά- κρόκο Κοζάνης (σαφράν)

Για βρασμένα αυγά:

Ακολουθείστε ξανά την ίδια διαδικασία. Χρειάζεστε 6 κ. σ. κουρκουμά και 10 κ.σ. λευκό ξύδι και νερό τόσο όσο να καλύπτει τα αυγά.

Για ωμά αυγά:

Ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα αυγά και το νερό 6 κ.σ. κουρκουμά. Βράζετε τα αυγά για 15' τουλάχιστον! Τα αυγά θα πάρουν ένα ωραίο κίτρινο στις αποχρώσεις του κρόκου.

Επίσης πολύ καλή λύση είναι ο κρόκος Κοζάνης, 1-2 κουταλάκια μέσα στο νερό αρκούν!

Για πράσινα αυγά: μαϊντανό- σπάνάκι

Για φυσικό πράσινο χρώμα χρησιμοποιήστε μαϊντανό ή σπανάκι και ξύδι στο νερό και τα αυγά θα αποκτήσουν ένα όμορφο φυσικό πράσινο χρώμα!

Μόλις στεγνώσει το χρώμα, τα γυαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο πάνω σε πανάκι και καλό… τσούγκρισμα!

Και μην ξεχάσετε: Το πρώτο αυγό που θα βαφτεί,  είναι της Παναγίας. Η  θέση του είναι στο εικονοστάσι κι αποκτά "θεραπευτικές" ιδιότητες! 

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Δείτε 10+1 tips για τέλειο βάψιμο των αυγών, εδώ.