Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς όπως της γιαγιάς!

Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς όπως της γιαγιάς!

Ένα από τα πιο παραδοσιακά, γιαγιαδίστικα, χριστουγεννιάτικα γλυκά, τον μπακλαβά, φιλοξενεί σήμερα το ewoman!

Μια εύκολη (σχετικά) συνταγή που δεν έχει πολλές απαιτήσεις και δεν πρέπει να λείπει από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Η αλήθεια είναι πως όσα γλυκά κι αν φτιάξουμε τα Χριστούγεννα, όσες νέες συνταγές κι αν δοκιμάσουμε, ένα κομμάτι μπακλαβάς πάντα ξυπνά τις ωραιότερες αναμνήσεις από τα χρόνια της αθωότητάς μας!

Υλικά:

1 πακέτο  φύλλα κρούστας για γλυκά (για μακρόστενο ταψί 35 * 40 εκ. ) 

1 αγνό βούτυρο

1 βιτάμ

Γέμιση:

300 γρ. καρύδια

1/2 κ.γ. κανέλα + 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ) 

Σιρόπι:

650 γρ. ζάχαρη

1/2 λίτρο νερό

2 βανίλιες

1 κ.σ. γλυκόζη

λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση:

Χοντροκόβουμε τα καρύδια για την γέμιση, στο μπλέντερ,

Λιώνουμε το βούτυρο και το βιτάμ και απλώνουμε σε κάθε φύλλο αρκετό. Βουτυρώνουμε καλά, απ' όλες τις πλευρές το φύλλο και το διπλώνουμε.Στη βάση στρώνουμε 2 διπλωμένα φύλλα κι ύστερα απλώνουμε γέμιση από καρύδια και μετά  κάθε 2 φύλλα ρίχνουμε καρύδια, ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα. Έπειτα ρίχνουμε όσο βούτυρο έχει απομείνει και βάζουμε (ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ) στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, να κρυώσει καλά κι έπειτα κόβουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 ο C και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ στο τελευταίο μισάωρο του ψησίματος, ετοιμάζουμε το σιρόπι το οποίο το βράζουμε για 8' από την ώρα βρασμού.

Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι, στον ζεστό μπακλαβά! Αφήνουμε να κρυώσει κι απολαμβάνουμε το πιο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς όπως της γιαγιάς!

Tip:

Μην παραλείψετε να βάλετε τον μπακλαβά στο ψυγείο να κρυώσει πριν τον κόψετε!

Καλή επιτυχία!

Σημ: Η συνταγή κι οι φωτογραφίες είναι της φίλης του ewoman κ. Ματούλας Μακρίδου, την οποία κι ευχαριστούμε θερμά!

Δείτε ακόμη:  Πολίτικο κανταϊφι κιουνεφέ