Το μενού του Ewoman για το Πάσχα μοσχοβολάει γιαγιά (3 συνταγές)

Το μενού του Ewoman για το Πάσχα μοσχοβολάει γιαγιά (3 συνταγές)

Το Πάσχα στο Ewoman, μοσχομυρίζει γιαγιά!

Πάσχα θα πει παράδοση κι επιστροφή στο χωριό. Οικογενειακά τραπεζώματα στην ύπαιθρο, παραδοσιακές συνταγές!

Οι γιαγιαδίστικες συνταγές με τα μικρά ή τα μεγάλα μυστικά έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές και είναι πραγματικά συνταγές ανεκτίμητης αξίας που τα μυστικά τους μεταδιδονται από μάνα σε κόρη και από πεθερά σε νύφη!

To Μ. Σάββατο από το πρωί, οι γιαγιάδες (αν δε σηκώσουν τα μανίκια να μαγειρέψουν οι ίδιες), στέκονται πάνω απ' τα κεφάλια των νέων νοικοκυρών για να μεταδώσουν τις παραδόσεις και τα (δικά τους) μυστικά επιτυχίας της κάθε συνταγής!

3 συνταγές γιαγιαδίστικες από τον τόπο μου (αν δεν παινέψω το σπίτι μου, θα πέσει να με πλακώσει!) κατσικάκι γεμιστό. τζιέρ σαρμάς και κατσικάκι φρικασέ, με οδηγίες απευθείας από αγαπημένες γιαγιάδες (σε βίντεο) με όλα τους τα μυστικά και καλή σας όρεξη!

1) Κατσικάκι γεμιστό!

Στα Κύργια Δράμας (προσφυγικό χωριό) από τα παλαιότερα χρόνια, οι νοικοκυρές και κυρίως οι Μικρασιάτισσες συνήθιζαν να μαγειρεύουν γεμιστό κατσικάκι ή αρνάκι για τις μέρες του Πάσχα!

Αφού το γέμιζαν και το έραβαν, το σκέπαζαν με ζυμάρι (ζμάρ) για να μην «αρπάξει» και το έψηναν στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς...

Δείτε τη συνταγή και το βίντεο εδώ.

 

2) Τζιέρ σαρμάς ή τζιγεροσαρμάς!

Η παραδοσιακή συνταγή του «τζιέρ σαρμά» όπως τον φτιάχνουν στο Δοξάτο Δράμας.

Τα φαγητά που μαγείρευαν στις γιορτές οι Δοξατινές νοικοκυρές, ήταν πλούσια και το γιορτινό τραπέζι στο Δοξάτο ξεχώριζε από πάντα μέχρι και σήμερα που κι οι νέες νοικοκυρές διατηρούν τις παραδόσεις.

Δείτε τη συνταγή και το βίντεο εδώ.

 

3) Κατσικάκι φρικασέ με μπρόκολο!

Δε ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πάντως δεν είχα ξανακούσει ότι μπορούμε να φτιάξουμε φρικασέ με μπρόκολο!

Στο βίντεο θ' ακούσετε πως έφτιαξε το φρικασέ, η κυρά Βασούλα που μαγειρεύει πάντα με μεράκι, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, μυστικά και σοφές συμβουλές!

Δείτε τη συνταγή και το βίντεο εδώ. 

Δείτε ακόμη: Τη συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς εδώ και κοκορέτσι στο φούρνο εδώ

Σας ευχόμαστε καλό και γευστικότατο Πάσχα!